sobota 27. července 2013

Domácí vanilková zmrzlina


... co jiného v tom horku než zmrzlinu, že?
 Dnes jsem udělala vanilkovou
a musím říct, že se povedla a práce byla asi 3 minuty! 
Zkuste si to doma, vůbec nic na tom není, věřte mi. A budete mít kvalitní požitek bez chemie:o) Jen to čekání, než zmrzne. Radím dělat ji navečer, aby zmrzala přes noc, to vám zaručí, že bude mít čas zatuhnout. Když jsem ji minule dělala ráno, stále jsme se těšili a samozřejmě konzumovali ještě napůl tekutou.
Ale aby byla opravdu skvělá chuť, doporučuji koupit si jeden lusk vanilky.
Nakrájejte lusk na 6 částí a postupně rozemelte s 300 g cukru krupice. 
Vznikne vám cukr moučka..... vanilkový cukr.... ale opravdu vanilkový. 
Ten já používám do všeho, co peču. Investice se vyplatí.


Vanilková zmrzlina:

250ml 33% smetany
250ml 12% smetany
2 žloutky
vanilkový cukr dle chuti

Smetany vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a cukr.... ochutnávejte a zvolte sladkou chuť, která vám vyhovuje. A potom jen zahřejte 2 minuty  při 85 °C. 
Nesmíte ji vařit!
 A to je vše. Nalijte do nádoby, kterou zamrazíte. Co je dobré... po nějaké době vyšlehat tuhnoucí zmrzlinu, aby neměla hrudky. Já míchala asi každé dvě hodiny. Tedy pokud dělám zmrzlinu ráno. V noci k ní nevstávám:-)



takto vypadá, když ji přelijete ještě teplou.......


Já si ale na sladké tolik nepotrpím. I zmrzlinu dělám raději pro ostatní.... ale čemu jsem propadla, to je ledová káva  pouze z esressa a bez šlehačky, 

ale s touto vanilkovou..... ách, Bůh žehnej létu:o)




Krásné koupání a ať ta vedra přežijeme ve zdraví:o)

18 komentářů:

  1. Teda Mony hned bych si dala obojí kávu a pak zmrzku .... to jsou bože lákadla..... díky H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, kdybyste byla z blízka, stavte se:o)

      Vymazat
  2. Hmm, dala bych si, fakt že jo:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné ráno Moni, tak na tento typ právě jdu. Zkusím vytvořit Tvoji zmrzku. Frappé také zbožňuji. Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať vydrží rodina čekat na ztuhnutí:o) Krásnou neděli, Věrko

      Vymazat
    2. Ahojky Moni, tak dopadlo to víc než dobře, viz. můj poslední příspěvek. Dovolila jsem si uveřejnit odkaz na recept. Věrka

      Vymazat
  4. To vypadá fantasticky! A moc děkuju za vanilkovocukrovou inspiraci :-) Dostala jsem několik lusků vanilky a nemůžu se rozhodnout na co je použít :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, tak to je super dárek, já bych hned věděla, jak s nimi naložit:o) Ať zmrzka všem chutná:o)Krásný den, Monča

      Vymazat
  5. Moni chystám se na tuhle zmrzku, těch 85 stupňu jste odhadla nebo na to máte nějaký teploměr? Děkuji. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eví, odhadla. Nesmí to bublat a na omak prstem, abyste ho tam trochu udržela:o)

      Vymazat
    2. děkuju, zítra jdu na to :-)

      Vymazat
  6. ahoj,ty žloutky s cukrem se předtím utřou,nebo se rozmíchají až ve smetaně?Simča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, vše míchám až ve smetaně, nic nešlehám mimo:-)

      Vymazat
  7. Mně se na tom prostě nelíbí to, že se ta zmrzlina smíchá s tou kávou. Já to radši zvlášť, mám rád, když se mi to smíchá až v puse nebo bříšku :-)

    OdpovědětVymazat
  8. dobrý den, paní Moniko,
    ráda bych se zeptala v jakém mlýnku melete vanilkový lusk (na maso, na mák, v elektrickém..) ? Děkuji za radu, se srdečným pozdravem Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, na el. mlýnku, který byl původně určen na mletí kávy:-)

      Vymazat
    2. děkuji za odpověď! ... a také za báječné recepty, typy na výlety, tvoření a tak...vlastně celý Váš blog je prostě...skvělý:-) přeji hodně radosti při tvoření! se srdečným pozdravem Petra, Suchomasty

      Vymazat
  9. Dobrý den, když jsem si přečetla jak básníte o vanilkové zmrzlině, myslela jsem si, že přeháníte,ale vůbec ne!!!! Včera jsme si ji s dětmi udělaly a je opravdu báječná, lepší jsem snad ještě nejedla. Děkuji za recept. Klára

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥