pondělí 1. července 2013

Focaccia neboli pizza chléb



Na tuto dobrotu narazíte v Itálii pod jménem focaccia. Je to variace na chléb z kynutého těsta a hodí se téměř ke všemu- k masu, zeleninovým salátům, grilované zelenině a je výborná samotná i druhý den.


FOCACCIA
Já ji dělám takto:
400 g hladké mouky, 
100g pšeničné celozrnné mouky,
 350 ml vody, 
50ml olivového oleje,
 1 lžíce soli,špetku cukru, 
půlka kostky droždí

Těsto nechám klasicky kynout a poté udělám z tohoto množství 2 velké placky.
Pozor, těsto opravdu hodně lepí, namočte si ruce ve studené vodě.
 Utvořte prstem do placek důlky a prolijte je olivovým olejem. 
Já dávám na povrch prolisovaný česnek a kmín. Ale můžete dát, co hrdlo ráčí: olivy, cherry rajčátka, bazalku....... fantazii se meze nekladou. A péct na 220°C asi 20minut.
Přeji dobrou chuť, mé milé:o)


11 komentářů:

  1. Mám ráda italskou pizzu i focacciu.Váš recept mě zaujal,vyzkouším,jen se chci zeptat na tu česnekovou pěnu,kterou máte v jiném příspěvku.Jak je dělaná? Jinak vám chci říct,že máte moc pěkný blog a úplně nádherné bydlení.Chodím pro inspiraci.Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Věrko, a jsem moc ráda, že se vracíte.
      pěna: našlehaná lučina, bílý jogurt, 1 tavený sýr, 2 stroužky česneku, sůl
      m.

      Vymazat
  2. Dobrý den Mončo,
    upekla jsem focacciu podle Vás i s česnekovou pěnou....naprosto VYNIKAJÍÍÍCÍÍÍ !!!!
    Moc jsme si pochutnali, děkuji za skvělý receptík a Vaše rady, vyzkoušela jsem i pizzu dle Vašeho receptu a žádnou jinou už zkoušet nebudu!!!! :-) :-)
    Už se těším, až vyzkouším Vaše skořicové šneky :-) :-) :-)
    Ráda k Vám na blog zase nakouknu.
    Květka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, moc děkuji a jsem moc ráda za Vaše milá slova a především, že pizza nezklamala:o) M.

      Vymazat
  3. Pěkný večer, Moni! Mohu se jen zeptat, jestli sůl dáváte do těsta nebo až navrch s olejem? Díky, Klárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, jenom do těsta. Ale dá se ubrat sůl do těsta a posypat hrubozrnou navrch.M.

      Vymazat
  4. zítra vyzkouším, díky za typ. Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, ať chutná, Věruško.

      Vymazat
  5. Moničko,
    děkuji za Vaše skvělé recepty :-) Focacciu dělám dle Vás již potřetí a je výborná, stejně jako bagetky. Jen mám dotaz : opravdu se dává do těsta na focaccu 350ml vody a 50ml oleje? Těsto je pak velmi řídké, má to tak být? Nebo 50ml oleje rozdělit do těsta a na pokapání? Děkuji a těším se na Vaše další dobroty ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem moc ráda, že chutná. Ano, těsto je velice lepivé, já si prsty máčím ve studené vodě, nepoužívám váleček, jen roztahuji z těsta dvě placky a ještě prolívám olejem vršek placek do důlků. Focaccia má být vláčná:o) Ale jde to i třeba jen s 3 lžícemi olivového oleje. Každý si to může upravit dle své chuti.
      Děkuji za milá slova a přeji krásný večer, Monča

      Vymazat
  6. Tak jsem Moniko neodolala a upekla na večerní grilovačku.....mělo to velký úspěch a česnekové pěna je taky fantastická.Pěkný den.Martina

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥