středa 24. července 2013

Staročeský trdelník....



Tato skořicová dobrota se u nás peče snad jednou týdně. 
Terezka miluje trdelníky.... tedy ona je nazývá trdla a jednou, když byla malinká a nemohla si ani na slovo trdlo vzpomenout, řekla ..." ten blboun
a tak se u nás doma vžilo toto osobité jméno.

 Z těsta, které vám popíšu můžete opravdu udělat skutečné trdelníky,
 které znáte z jarmarků.
Popis bude níže.

A neděste se urputné práce,
 Kdo máte pekárnu a budete motat do věnečku,
 je práce asi na 15 minut i s umytím pracovní desky:o)
To je mé krédo, vždyť už mě trošku znáte.... rychle, čerstvě, snadně ale s famózním výsledkem:o)
Většinou dělám věneček z 3/4 dávky. Vejce nechávám stále 1 celé, nijak ho nepůlím :o))))) Ale kdo máte jedlíky a návštěvu dejte z celou dávku.




Staročeský trdelník 
neboli takto smotán 
Estónský kringel


 kynuté těsto:
250ml mléka
50g rozpuštěného másla
1 vejce
4 lžíce cukru
600g hladké mouky
1 kostka droždí
1 lžička soli

náplň:
10 lžic cukru krupice
5 lžic kvalitní mleté skořice
100g rozpuštěného másla

Všechny ingredience na těsto dám do pekárny na program kynuté těsto a máte 
90 minut na další činnosti:o)
Vyválejte obrovský obdélník, hodně podsypte. 
Já jej dělám přímo na kuchyňské lince, na vál se nevejdete:o) 
 Tloušťka asi 3 milimetry. 
Obdélník pomažte rozpuštěným máslem a dostatečně posypte náplní
 ( smíchaný cukr se skořicí )
 a srolujte. 
Roládu napodél rozřízněte  a smotejte do věnečku. 
Pečte na plechu s pečícím papírem na  180 °C asi 35 minut.
 Ale každý znáte svou troubu, tak se řiďte instinktem a kouzlo se špejlí funguje vždy:o))))











...... opět zaklínadlo.... čárymáryfuk




Staročeský trdelník


A kdo byste neodolal tradičnímu zamotání do trdelníku...
... budete potřebovat:  lahve třeba od piva, které obalíte  alobalem .
Těsto je stejné a po vykynutí vyválejte ve veliký obdélník.
Já mám většinou tak 60x40 cm
 Rádýlkem rozkrájejte podél delší strany na proužky asi 3 cm široké a
a namotejte proužek těsta, aby se hezky ovinul kolem lahve.
 Pomažte trdelník rozpuštěným máslem a posypte cukrem se skořicí.
Lahve postavte na plech a šup s nimi do trouby na asi 25 minut při 190°C.
Z celé dávky těsta uděláte asi 12 trdelníků.




... ať i vám a vašim blízkým chutná jako všem u nás....
Krásný den, mé milé čtenářky,
 Monča

19 komentářů:

  1. Mony , krásný den ...to je vůně až na zahradu.... až se za plotem mlsné kozy olizují......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo.... a kolikrát na ně něco zůstane. Třetí den už nikdo tvrdší trdelník nechce a kozy nepohrdnou:o)

      Vymazat
  2. Moni, já Ti ho chválím, zkoušela jsem ho také, ale neměla jsem ho tak úhledný, fakt se Ti povedl !!! Super, super podívaná!

    OdpovědětVymazat
  3. Klasický aj zmotaný vyzerá lákavo, hneď by som si dala. Mám moc rada škoricové koláčiky, mňam.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,Moni :-) .Vaše recepty jsou ůžasnýýýý,postupně všechny zkouším.Právě mi kyne těsto na trdelník .Krásný den.Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě opravdu těší, ať se povede:o) Krásný den, M.

      Vymazat
  5. Moni, návštěvy u tebe si budu muset dávkovat, abych pak nemusela trávit život v tělocvičně :o) Kringel peču taky a je úžasný, teď bych si dala tu třešňovou zmrzku, vypadá úžasně!
    Hezké odpoledne, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc zdravím... je to smutný fakt, také se divím, že mi oblečení začíná být těsné:o) Ale hlavně se mít rád, že?:o))) Já teď zase peču ještě focacciu. Pa, M.

      Vymazat
  6. Krásný návod.... a ještě to tak úžasně vypadá... asi neodolám:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chválím, je to levné, výborné a i snadné:o) A vypadá to velmi pracně a profesionálně.... Dobrou chuť, Ajko a hezký den, M.

      Vymazat
  7. teda to zas vypadá krásně, bohužel nestíhám dočíst, začíná bouřka a musím vypnout pc. tak zítra :-) Eva

    OdpovědětVymazat
  8. Milá paní Moniko, Vaše stránky jsou vydařené a recepty výborné. Včera jsem dělala trdelník a výsledek byl fantastický. Manžel i kolegové byli spokojeni. Ať se Vám dílo stále daří.

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to úžasně. Můžu se zeptat, jak připravit těsto, pokud nemáme domácí pekárnu? Díky, ráda bych to vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky moc za recept. Včera kluci marně čekali na jedné akci ve frontě na trdelník, tak jsem po návratu vše naházela do pekárny, pak namotala na skleničky od přesnídávek a výsledek byl úžasný. Díky.

    OdpovědětVymazat
  11. Hledám skořicové šneky a najdu tenhle skvělý blog. Jeden voňavější recept za druhým.
    Raději jsem si hned uložila adresu, neb hlava je děravá a nemusela by si zítra vzpomenout na název. ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Dobry den, chtela jsem podekovat za vyborny recept, mam manzela Belgicana a dvakrat jsme nestihli v Praze trdelnik koupit a tak uz se jeho narek nedal poslouchat a odhodlala jsem se trdelnik udelat. Testo jsem delala v ruce, bylo ho moc, ale to nevadi, podelila jsem rodinu. Zkousela jsem delat i ruzne tvary, nez jen venec a klasicky tvar. Mela jsem obrovsky uspech! Dekuji, povedlo se bajecne, jen se zaprasilo. Hezky den

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, je to výborný a rychlý recept. Musím péct dvě dávky a by u nás zbylo na každého. Jen už jsem rezignovala na věnec a dělám jen rovné motance na plech. Líp se krájí a na tu půlhodinu než ho sní je to míň práce :-D. Jen a jen doporučuji

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥