čtvrtek 15. srpna 2013

Náš domácí kváskový chléb....


Krásný večer, mé milé....tak jste se dočkaly. Konečně jsem vložila to, o co si hodně píšete. Předem musím podotknout, že nejsme žádní odborníci na pečení chleba...na to jsou tady jiní machři... jako pan Cuketka a slečna Maškrtnica, kteří vám na svých stránkách řeknou úplně vše.

My začali péct chleba pravidelně každý týden už více než před rokem. A začátky byly všelijaké. Ale nyní se už můžeme (tedy je to zásluha mého skvělého muže) pochlubit opravdovým chlebem, který i vizuálně není nejhorší.


Na pečení chleba potřebujete kvásek
Ten si můžete i vyrobit, ale čím starší, tím lepší. My dostali kvásek před více než rokem od našeho kamaráda a ten už si ho v tu dobu také minimálně rok pěstoval. Bude mu už 2,5 roku a stále s námi žije... a to doslova. Kvásek se musí krmit, jinak vám umře. 
Ale není náročný... stačí mu 
voda a žitná mouka
jednou týdně a žije si po svém u vás v lednici zavřený v zavařovací sklenici. Kvásek je živý organismus a pro rodiny, kde se peče pravidelně, je to další člen domácnosti:o)))


 Dočetla jsem se, že italský kvásek na sladké pečivo a bagety se musí krmit každé 4 hodiny!
 A to už je další miminko, ke kterému vstáváte i v noci :o) 
Ideálně si kvásek najděte ve svém okolí, je mnoho dobrých lidí, kteří rádi darují. Pan Cuketka s Maškrtnicí vytvořili kváskovou mapu, kde naleznete svého dárce http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html.


1. Příprava kvásku

50 g kvásku
150 g žitné celozrnné mouky
150 ml vody


Z lednice si vyndáte spící kvásek, rozmícháte ve vodě a pak vše smícháte s moukou. Hmotu dobře promícháte a necháte na teplém místě kynout. Kvásek by měl zdvojnásobit svůj objem. Ve chvíli, kdy přestane růst (nebo dokonce začne klesat), znamená to, že je již nasycen a je čas na další fázi. Z vykynutého kvásku si odeberte tak 3 lžičky do zavařovací sklenice (je to zhruba 50g) a dejte zpátky do lednice na příště. Ze zbytku upečeme náš chléb.

Kynutí kvásku trvá různě dlouho v závislosti na teplotě, ale také třeba na druhu použité mouky. Někdy je hotov za 3 hodiny, někdy proces může trvat i 10 hodin.

2. Příprava těsta

300 g mouky
300 g kvásku
180-200 ml vody
2 lžičky soli
kmín
(popř. semínka dle chuti)



Poznámka k mouce: chcete-li péci klasickou českou "šumavu" 
(a pro začátek bych to doporučila), použijte pšeničnou hladkou a vynechejte semínka. Chléb ale můžete upéci i s pšenično-žitné chlebové mouky, např. ze 150 g celozrnné žitné, 100 g celozrnné pšeničné a 50 g pšeničné hladké. Pokud chcete chléb obohatit o nějaké to semínko, neváhejte přidat např. slunečnici, len, sezam, dýni apod.

Připravený kvásek smíchejte s moukou, vodou, přidejte sůl a kmín a těsto řádně v míse prohněťte (alespoň 10 min.). Těžkou práci můžete přenechat stojům, ale kdo si chce tu atmosféru vychutnat až do dna, nechť se chopí vařečky... Těsto by mělo být v této fázi ještě lepivé, ale ne úplně tekuté... Mísu přikryjte utěrkou a nechte v klidu odpočívat, dokud se kvásek opět neprobudí k životu a těsto nezačne malinko kynout (asi hodinu).


3. Hnětení bochníčku


Následuje ta nejtvořivější fáze celé procedury. Těsto z mísy vyklopte na pomoučněný vál (nejspíš budete potřebovat stěrku, těsto opravdu dost lepí), pomoučněte si i ruce a těsto vypracujte do podoby krásného a (pokud možno) kulatého bochánku. Během hnětení se do těsta dostane další mouka, takže by bochník ke konci měl držet svůj tvar. (Opravdoví pekaři těsto před začátkem hnětení ještě několikrát přeloží, pokud se vám to podaří, nic tím nezkazíte, naopak.)






Hotový bochánek dejte do ošatky vysypané moukou (kdo ještě nemá, stačí kulatá mísa vystlaná hrubší utěrkou a také vysypaná moukou. Pokud to ale s pečením myslíte vážně, dříve nebo později si svoji ošatku stejně koupíte... Pokud nemáte ve svém okolí žádný obchod, kde by ošatky nabízeli, na internetu se dají snadno sehnat. My tu svojí máme odsud.), zakryjte utěrkou a nechejte kynout. Za 3-5 hodin by měl být pecen vykynutý a čeká nás nejdobrodružnější část... PEČENÍ...


4. Pečení

Předem je potřeba si rozpálit troubu na 250°C. Troubu rozpalujte i s plechem a doporučuji dát jeden plech rozpálit také na dno trouby, jelikož troubu je nutné zapařovat - a lít vodu přímo na dno trouby není to pravé ořechové...


Když je trouba rozpálená, pecínek přehodíme na pečicí papír, můžeme nahoře naříznout a pak už musí jít vše ráz na ráz. 



Chleba rychle šoupneme do rozpálené trouby, na plech, který jme připravili na dno, nalijeme sklenku studené vody a troubu rychle zavřeme. Zapařování je nutné proto, že chleba začne v troubě prudce nabývat na objemu a nebýt vlhkého vzduchu, určitě by praskl. Během pečení troubu moc neotevírejte (jen ještě několikrát nalijte vodu na spodní plech, pokud se odpaří - je při tom dobré dávat pozor a nenalít vodu na rozpálené sklo trouby...) a pečte při stejné teplotě, dokud nebude kůrka hodně tmavá. V naší troubě to trvá cca 30 min. Bochník by měl při poklepání na spodní stranu znít hodně dutě.




A to je vše!
 Po vytažení z trouby nechejte bochník chladnout na nějaké mřížce pod utěrkou. Nekrájet před úplným vychladnutím! Pokud pečete žitný chléb, je třeba s nakrojením počkat nejlépe 12 hodin (nevím, kdo z vás to dokáže, ale pokuste se vydržet).


Ničeho se nebojte, pečte a experimentujte... a hlavně nám o svých pokusech napište do komentářů. Každá zkušenost se počítá!

62 komentářů:

  1. Moni...ÚŽASNÝ POPIS
    Děkuji a možná se do pečení domácího chleba také někdy pustím. Ale musím nejdříve sehnat ten kvásek.
    Váš chlebíček je jako malovaný!!!
    Měj se hezky, pa Martina ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, určitě to zkus, je to opravdu boží dar. Kvásek určitě seženeš, nebo pokud jsi z blízka.. dáme rádi i my.
      Moc děkuji, Monča

      Vymazat
  2. ahoj Monika...dnes som podla vášho receptu piekla focacciu,pred tým zas estonsky kringel a určite vyskúšam aj chlebík...ďakujem Ela

    OdpovědětVymazat
  3. Moni, chleba sice peču, ale jen domácí pekárně. Musím říct, že tvoje dokonalá instruktáž mě fakt navnadila...že bych se posunula dál! Hlavně ten kvásek, úžasná filosofie.
    Přeji krásný večer a děkuji za mail. My si rozumíme, že!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko. Měla jsem na instruktáž velikého pomocníka... mého Toma.
      Měj se moc hezky, Monča

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. To je dobře, první nejdůležitější ingrediencí je CHTÍT:-)
      Ať se Vám přání splní.... Krásný den

      Vymazat
  5. Moni, chleba vypadá báječně. A ty ošatky mě zaujaly už minule, jdu na ně juknout.
    Chleba peču v domácí pekárně, nebo v ní jen zadělám těsto a peču v troubě.
    Kvásek jsem dostala od jedné známé, ale musím se přiznat, že jsem asi neměla tu správnou trpělivost a chleba nebyl to pravé ořechové.
    měj se pěkně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, my tento "dokonalý" také zvládli skoro po roce....Protože jsme nečetli nikde žádné stránky a opravdu jsme šli pokus- omyl. Krásný den

      Vymazat
  6. Teda nádherná šumava :-) Také pečemě. Našemu Igorovi jsou již skoro dva roky a je pořád výkonější a výkonější :-) Úplně jste mě inspirovala a Igor nám už kyne a zítra bude chleba :-)
    Lucka :-)
    PS: Omlouvám se za anonymitu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o))) Zrovna jsem včera přemýšlela, jak ten náš pojmenujeme.. napadlo mě Berta:o)
      Ať se chlebíček povede, Lucí.

      Vymazat
    2. Jeste jsem se chtela zeptat, kam davame ted pres leto kynout kvasek a posleze chleba. Pres zimu nam kyne na topeni. Jinak s tim krmenim kvasku jsme to ted zanedbali a Igor mel s nami asi trimesicni trpelivost a nevyhkadovel nam ;)

      Vymazat
  7. Moni, teda klobouk dolů...super reportáž...pro mne skutečně inspirující...Děkuji, Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo a měla jsem velkou asistenci v Tomovi.... Díky za mail, Věruško. Dnes už odpočívej:o)

      Vymazat
    2. Misa Balounová má být takové zpřístupnění

      Vymazat
  8. Hmm, tak konečně v tom mám jasno. Díky za super návod. :o) Už jsem obhlídla i kváskovou mapku a asi do toho půjdu. Chlebík vypadá úžasně. Jen se chci zeptat:
    Pečete v horkovzdušné troubě s větrákem nebo bez větráku? Slyšela jsem, že je lepší větrák vypnout, že pečivo vysušuje.
    A jak udržovat kvásek, když chléb péct každý týden nebudu? Úplně stejně jako v bodě 1?
    Zkoušela jste někdy kváskový chleba v domácí pekárně?
    Díky a prímový pátek, J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, držím všechny palečky, ať se dílo zdaří.
      Pečeme bez větráku a domácí pekárna neudělá nikdy takovou kůrku a zůstavají díry po metlách... nedoporučuji.
      Kvásek v\ydrží až 10 dní, nebo jej nakrmte jen z 100 g mouky a 100ml vody a zbytek vyhoďte, či darujte:o)
      Krásný večer, M

      Vymazat
  9. Děkuji za recept. Musím přiznat, že to vypadá složitější než jsem si myslela ;-) Ale určitě chci vyzkoušet.
    Papa
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, určitě vyzkoušejte, stojí to za to:o)
      Krásný večer, M

      Vymazat
  10. Milá Moničko,
    moc děkuji za tento příspěvek...... motivovala jste mě natolik, že jsem již kontaktovala paní z kváskové mapy a na příští týden mi kvásek připraví ..... :-) těším se jak malá holka
    držte palce, ať se kvásku u nás daří a první chlebík se podaří
    Váš blog mám moc ráda a nenechám si každý Váš příspěvek ujít..... moc děkuji a jen tak dál :-)
    mějte se krásně, Anet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anetko, jste hvězda, držíme palce a hlavně to nevzdávejte po prvním případném neúspěchu.... stojí to za to. A ta radost z vlastní tvorby.
      Hodně štěstí a určitě se ozvěte:o)
      Monča

      Vymazat
  11. Moni, paráda ....ten tvůj kváskový chlebík bych si s chutí dala, vypadá báječně ....pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahojky, Markét:o) ... musím říct, že mi už kupovaný ani nechutná, pokud není ten opravdu poctivý.pa, Monča

      Vymazat
  12. Moní, dnes jsem si udělala dobrý mátový čaj a pokochala jsem se na tvém blogu, má milá máš přenádherný blog!!! nádherné fotky, příspěvky, písmenka... moc se mi u tebe líbí.
    Přeji ti krásný den papa ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Andrejko, strašně si vážím Tvých milých slov, která mě pohladila na duši:o) Jsi zlatíčko.... děkuju.
      Jak se vede Vikince, holce statečné? Moc na vás vzpomínám, jak jste to vše zvládly:o)
      papa a moc díky, MOnča

      Vymazat
  13. Díky za postup přípravy a pečení chleba, dnes jsem si dovezla kvásek, ošatky už jsou na cestě k nám domů a v pátek se pokusím poprvé zadělat..vím, že to bude pokus,omyl,ale těším se jako malá holka
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Podávám hlášení o úspěšném pečení mého prvního kváskového chleba...povedl se, sice tvarově mi k dokonalosti ještě chybí praxe,ale chuťově výborný a jen se po něm zaprášilo...Hanka

    OdpovědětVymazat
  15. Pres tvoje lakave skoricove sneky jsem narazila na tvuj nadherny blog. Kvaskovy chlebik vypada lakave. Taky me tohle peceni pohltilo a kvaskovy chleba pecu uz asi rok. Domacimu kvaskovemu chlebu se nic nevyrovna. Casto experimentuji s jinymi druhy mouky a tak mame pokazde jiny. U nas tydne padnou dva bochniky :)))
    Vsechno mas tak krasne nafoceno! Budu se sem rada vracet :) Hanka

    OdpovědětVymazat
  16. Krásně sepsáno a nafoceno. Chtěla bych se zeptat, jak velkou ošatku pří tomto množství mouky a kvásku používáte? Chci si ji objednat, a nejsem si jista, zda bude stačit na kilo těsta, nebo mám radši zvolit tu na kilo a půl. Děkuji. Jitka

    OdpovědětVymazat
  17. Moni, pomooooooooc, prosím tě, poraď mi. zadělala jsem na chleba, krásně nakynul, trouba rozehřátá i plech, po rozehřátí chleba šup na papír a šup s ním do trouby, voda, zavřít. Moni, ale ten váš chleba zůstal ve stejným tvaru, kdežto ten můj se dost rozjel. co dělám špatně? konzistenci bych řekla, máme stejnou.
    poraď, děkuji Majka

    OdpovědětVymazat
  18. Majko, to je občas normální, i nám se to stává, on se ještě v troubě trochu tvedne, ale vůbec to nevadí, alespoň bude hodně kůrek, ty jsou na tom nejlepší:-) Stává se to i nám. Cheba je živý organismus a nikdy nevíš, jak to dopadne:o)
    papa Monča

    OdpovědětVymazat
  19. Moni a prosím tě, je teda naprosto výborný, ale malinko vlhčí než třeba kupovaný, taky ho tak máte? jinak já jsem teda nadšená a budu se snažit to časově nějak ukočírovat abychom nemuseli kupovat.

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den Moni prosím poradíte? Vyndala jsem kvásek z lednice a chtěla jsem udělat chleba dle Vašeho receptu, ale z dvojité dávky, takže jsem kvásek zadělala také dvojitý a nyní vypadá jako hrouda, vůbec se nezvětšuje, lze to dělat i z dvojité dávky nebo to nevykyne? Moc děkuju za radu, přišlo mi na chleba 300 g mouky málo (milujeme domácí pečivo), tak jsem chtěla dělat ze 600 g mouky... Pěkný den Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo,
      my děláme běžně z dvojité dávky. Nezapomněla jste přidat dvojnásobně i vodu? hrouda by neměla být. Bu´d jste zapomněla na vodu, nebo umřel kvásek. Nebo neměl kvásek dost telpa...potom mu to trvá až 24hodin. Nic mě jinak nenapadá.
      Monča

      Vymazat
  21. Děkuju Moni, počkám ještě do rána, jestli se nevzpamatuje. Eva

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den, nádherný blog! Chtěla bych vyzkoušet Váš receptík na chleba, ale ráda bych těsto zadělala v domácí pekárně, protože nemám hnětač a rukama bych to nezvládla, to už mám vyzkoušeno. Hnětení a první kynutí trvá v pekárně hodinu a půl, pak jsem si říkala, že bych ho dala na vál a postupovala dál dle Vašeho postupu. Pekla bych jen z tohoto množství a v poměru 150 g celozrnné žitné, 100 g celozrnné pšeničné a 50 g pšeničné hladké, jsem v naší tříčlenné domácnosti jediná, kdo jí chleba, takže to mi bude stačit :-( Mohla bych to péct třeba ve formě na biskupský chlebíček? Nebo raději jako Vy na plechu? Děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
  23. Stále jsem někde četla o kváskovém chlebu jaká je to dobrota, ale neměla jsem kvásek. Nakonec zvědavost zvítezila a já se do toho pustila. I kvásek jsem si vypěstovala a o to víc jsem hrdá že se to povedlo. I můj syn, který chleba jíst nechtěl a cpal se rohlíkama si pochutnává a nyní dává přednost právě domácímu chlebu. Děkuji za inspiraci a krásný popis jak na to. Renča

    OdpovědětVymazat
  24. Léňa: zítra jdu na to a napíšu...tak se těšte.

    OdpovědětVymazat
  25. Léňa:Milé pekařky, dostala jsem se ke psaní až teď.
    Chléb se velmi povedl.Kvásek jsem připravila podle
    Moniky, jen jako základ jsem použila 30 g žitného kvásku suchého z prodejny Zdravé výživy.Za 5 dní byl hotov, ani o den méně.
    pak jsem upekla chléb v domácí pekárně Sencor, se kterou peču už několik měsíců.Byl výborný.I dobře vypadal a jíme ho dodnes-6. den.
    děkuji za rady, zdraví Léňa

    OdpovědětVymazat
  26. Jana: Dobrý den,Moni.Tak jste mě natolik navnadila,že jsem se do toho svého 1. kváskového chleba taky pustila:-).Kvásek k nám přišel tak trochu sám od sebe,výzva byla tedy jasná. Z prvního kvásku bylo nejdřív kyselo,z druhého už pokus o chleba.Pravda,to napětí z neznámého způsobilo,že jsem zapomněla odebrat lžičku kvásku na příště.Nevadí,naštěstí bydlí poblíž.Chtěla bych se Vás zeptat na fázi hnětení.Jak dlouho (přibližně) se chleba hněte? Dělala jsem to cca 10 min a vůbec netuším,zda je to strašně málo nebo moc.Dle mého názoru jsem tam taky zahnětla ještě hodně mouky.Ale chtěla jsem,aby držel tvar.Nicméně ve výsledku nemá chleba vůbec chlebovou kůrku,ale vypadá spíš jako okraj od pizzy.Navíc je připálená,ale to vím čím je:-).
    A potom - jak poznám,že je v ošatce už dostatečně vykynutý? Zase má začít klesat? Já ho vyklopila po 4 hodinách,byl to ještě krásný vypouklý bochánek, který se pak při vyklopení lehce zbortil. Budu moc ráda,pokud byste mi poradili a já si ušetřila kus cesty plné pokusů.Ale určitě to zkusím znovu,protože i tak je chuťově vynikající.Jdu si ještě krajíc ukrojit:-) Děkuji Vám za krásné inspirativní psaní.Vlastně teď Vaše stránky už ani nevypínám a těším se,co je na kopečku opět nového:-)Mějte se moc krásně. Jana

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý den, jsem nešťastná z toho, že se mi pokaždý to těsto na plechu rozteče, takže je z něj placka - nedrží tak, jak ho vysypu z mísy. Poradíte mi prosím co s tím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste dát méně vody , nebo naopak více mouky. Musí se vytvarovat krásný bochánek. Chléb je pokaždé jiný, kvásek je živý organismus a musíte se naučit s ním sžít. :o)
      Hodně štěstí, M

      Vymazat
  28. Dobrý den, Moni mám jeden technický dotaz :), chystám se na domácí chléb v troubě podle Vás. Doteď jsem pekla jen v pekárně, ale to není úplně ono(zvlášť mě ničí ta díra po vrtulce :)). Ale teď mi známá co peče chléb v troubě řekla, že jí díky tomu rosení začala trouba uvnitř reznout(má docela kvalitní značkovou), máte s tím nějaké zkušenosti? Občas komentující, ale pravidelná čtenářka Lada :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laduško, nám trouba nerezne a to pečeme 2x týdně už tři roky.
      Ale posledních 6 měsíců pečeme ve speciální keramické nádobě a ta nevyžaduje kropení.
      Ale pokud máte obavy, neroste. I tak to půjde krásně a z trouby nemá chybu!
      Mějte se krásně, M.

      Vymazat
    2. Moni moc děkuji za odpověď, za rady a za povzbuzení. Známá při tom pečení dává hrnec s vodou a ještě chléb během pečení rosí rozprašovačem, tak asi proto má problém s troubou. Tak se do toho hned pustím a také kouknu po té keramické nádobě :o). Děkuji za krásný blog, jsem u Vás každý den :)...a Slova čtu taky :o). Lada

      Vymazat
    3. A moc prosím, je možné tu formu někde koupit? Nikde jsem jí v nabídce nenašla....Děkuji Lada

      Vymazat
    4. My ji máme z hrnčířských trhů v Berouně, ale bohužel neznám jméno výrobce.

      Vymazat
    5. Děkuji :). Já se snad budu muset někdy na ty vyhlášené trhy podívat, jelikož to vypadá, že všechno co potřebuji se najde jen v Berouně. Lada

      Vymazat
  29. Do te doby,nez jsem uvidela Vas postup pečení chlebiku bych nevěřila, že kdy budu pect chleb jinak nez v pekarne!:) Díky za tu inspiraci, chleba mam, hned na poprve je skvely a chutny, jen trosku placatejsi (nemam ošatku)..ZATIM!:)
    JSem tak nadsena, ze jsem Vam hned dala hlas na "Blogerce"...
    Ha..a ještě jsem z Berouna....no nemam ja kliku..:D:D
    Prosím Vás...za ak dlouho muzu použit zase kvasek, ktery jsem si dala stranou? Obavam se, ze nas dnesni chlebik nevydrzi dele nez do zitra..:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, tak to mě těší, že domácích chlebů přibývá, není nic lepšího, opravdu.
      Na poprvé je placka téměř normál, noc si z toho nedělejte:o)
      Kvásek můžete použít (přikrmit) ihned. A nejdéle do 10 dnů, lépe do 7 jej musíte opět přikrmit:o)
      Ať se Vám daří a zdravím do Berouna:o)
      M.

      Vymazat
  30. Dobrý den Moni,

    děkuji moc za podrobný popis postupu na žitný kváskový chléb. Chlebík se povedl! Jupí! Jen se chci zeptat, Bod 1 - zadělání kvásku - to chápu. Bod 2.- Příprava těsta - to použiji kvásek připravený v bodě jedna + přidám dalších 300 g kvásku (bod 2)? Nebo z připraveného kvásku (bod 1) navážím 300 g kvásku, který použiji na přípravu těsta (bod 2)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v bodě 1 si připravíte 300g kvásku, které použijete v bodě 2. Jen si odeberte trošku kvásku do lednice na příště.
      Vydržte, domácí je nej:o)

      Vymazat
    2. Ahoj Moni,

      děkuji za odpověď. Já teda do chlebíku narvala dvojnásobné množství, ale i tak se chleba povedl:) Chybyma se člověk učí. Děkuji za krásný blog!

      Vymazat
  31. Dobrý den Moniko,
    mám takový dotaz, na který jsem zatím nenalezla odpověď. Je pravda, že droždím zabijete prospěšné látky v kvásku? V některých receptech se přidává krom kvásku i droždí, zřejmě kvůli rychlejšímu kynutí. Děkuji za odpověď, pokud budete vědět!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi absolutně zbytečné přidávat ke kvásku droždí.
      Pravdou je, že droždí je agresivnější a kvasnice mohou zahubit bakterie, které jsou obsaženy v kvásku.
      Určitě bych ho tam nedávala.
      Pokud je kvásek dobře veden, těsto nakyne dostatečně a droždí opravdu nepotřebuje.
      M.

      Vymazat
    2. Dodrý den Moniko,
      možná se bude divit, ale dle Vašeho postupu se mně kváskový chléb podaří i v domácí pekárně s nastavitelným programem! Děkuji!!! :)

      Vymazat
  32. Dobrý den Moni, kvásek mám vlastní, a dnes jsem pekla dle Vašeho receptu a chléb je zatím nejlepší, jaký se mi povedl. Moc děkuji. Vaše stránky jsou moc inspirativní, díky za ně.Lucie

    OdpovědětVymazat
  33. Dobrý podvečer,Váš chléb je vážně úžasný.První zkušební z úterý bude skoro sněden a druhý se bude ještě dnes večer péct,aby měl čas než se načne. Moc děkuji za perfektně popsaný postup. Dana

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj všem pekařkám,
    do pečení domácího kváskového chleba jsem se nechala přesvědčit kolegyní z práce. Sice patřím k těm, kdo rád zkouší nové či netradiční recepty, ale chleba jsem se nějak bála a přišlo mi rychlejší a pohodlnější zajít do obchodu.
    Začala jsem od založení a přikrmování vlastního kvásku a dneska už jiný chléb nejíme, než vlastnoručně upečený. Dokonce i kvásek nestačím dělat, rozdávám ho :-). Nenechte se odradit trochu zdlouhavější přípravou, výsledek stojí opravdu za to. Alena ze Soběslavi

    OdpovědětVymazat
  35. Dobrý večer,
    kváskový žitný chléb peču už tři roky, třikrát týdně. Peču ve formě na biskupský chlebíček. Občas se mi stane, že po rozkrojení chleba (krájím vždy až druhý den po upečení, kdy je chléb zcela vychladlý) se mi stane, že je kůrka oddělená od těsta, někdy je chleba i mazlavější. Ač jsem se snažila zjistit, čím by to mohlo být, nemohu na to přijít. Postup pečení je stále stejný. Nemáte nějaký tip, jak tomu předejít? Děkuji Vlaďka

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥