sobota 21. září 2013

Jablečná buchta bez tuku

Krásnou sobotu mé milé...
Tato buchta je takové retro. Proč? 
Recept jsem získala jako 13 ti letá žačka v sedmičce na základce, kdy my, Husákovy děti, měly povinně hodinu vaření. Z celého roku si už nepamatuji nic z toho, co jsme připravovaly za mňamky, ale tuto jednoduchou buchtu dělám už 24 let.
Také máte nějaký poklad z této doby, který jste zařadily do rodinné kuchařky?



Jablečná buchta s čokoládou
Těsto:
750g nastrouhaných jablek
400g dětské krupičky
300g cukru krupice
4 vejce
5 lžic kakaa
špetka soli
trošku prášku do pečiva

Všechny ingredience smíchám, vyliji na vymazaný a krupičkou vysypaný plech a peču při 190 °C cca 30 minut.

Čokoládu již nedělám jako ve třinácti z másla, kakaa a moučkového cukru, ale rozehřeji ve smetaně a másle 75% pravou dobrou čokoládu





... citronáda: na 2 litry 3 lžíce třtinového cukru, vymačkat 1 citrón+ jednu limetku
2 limetky a 1 citrón nakrájet na kolečka či osminky


Užijte si krásný a klidný víkend
Monča

31 komentářů:

  1. Moničko, ty máš tak nádherný blog! opět jsem si nad ním pila svůj šálek čaje a relaxovala.
    děkuji ti za to, že tu jsi
    papa ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, ani nevíš, jakou mám z Tvé návštěvy radost, zlatíčko.
      Moc si vážím Tvých řádků, děkuji.
      Však já k Tobě také nakukuji často:-)))))
      Krásný víkend, Monča

      Vymazat
  2. Moni, opravdu krásné fotky a skvělé tipy na dobrůtku, už se těším až vyzkoučím. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, je to taková rychlovka, ale u mě hraje na podzim prim:-)
      ... a to už opravdu hoooodně dlouho:-)
      M.

      Vymazat
  3. Milá Moni, tak jsme vážně naladěny na stejnou notu.Právě jsem dopekla jablíčkový koláč :-) Už třídím fotečky a vkládám :-) Přeji krásný den s jen ty prima pocity...Věrka

    OdpovědětVymazat
  4. :-)
    Jsi zlato, pak napíšu:-)
    papa, M.

    OdpovědětVymazat
  5. ... a ještě typ na updatovou citronádu
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10588743864-denik-dity-p/213562260300002-vyprostovaky/obsah/279768-citronada/

    ...nemám vyzkoušeno, ale už se na to chystám...Věrka

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Zase tak nádherné fotečky, nápady...Buchta vypadá skvěle! Kopíruji do receptů :) Mimochodem za chvíli se vrhnem na Váš jahodový dort..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že jsem mohla inspirovat:o)
      Monča

      Vymazat
  8. Díky za recept! Dcera přivezla jablka od babičky, tak jsem hned využila Váš recept. Jak buchtička vychladne, hned se do ní pustíme.
    Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda:o) Doufám, že nezklamala:o)

      Vymazat
  9. Zdravím Moniko,
    buchtu jsem upekla a je moc dobrá, liboval si i můj manžel, protože není moc sladká. Takže ode mě máte za recept jedničku s hvězdičkou. :-)
    Jinak já dodnes vařím podle receptu z hodin školního vaření "kotlety pro hosty" aneb vše do jednoho pekáče a vždy při tom vzpomínám na paní učitelku Krupičkovou. :-)
    Děkuji za recept, těším se na další inspiraci, Lucie.
    A mějte se! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný den Moniko, tu buchtu máme taky moc rádi,je vláčná a hlavně taky vzpomínková. A za ty fotky s krásenkama moc děkuju. Mívala je moje maminka a mně se, bohužel, nedochovaly.
    Pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, jestli stihnou uschnout, pošlu několik semínek s mýdly:o)
      Měj se krásně, M.

      Vymazat
  11. Milá Moni, tak Tvou buchtu jsem včera vyzkoušela a už je snědená...jen se zaprášilo. Takže určitě jsem nedělala poprvé ani naposled a jak je vidět tak takové recepty ze základky nejsou vůbec k zahození :-) Já dodnes také dělám jedno vánoční cukroví "Sucharky", které jsme pekly s učitelkou v sedmičce na základce:-). Už roky patří k našim oblíbeným...Krásenky jsou opravdu nádherné a oprávněně nosí tento název. Zdravím na kopeček a těším se na další příspěvky. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, to jsem moc ráda, že vám také chutnala:o)
      Jojo, zlaté recepty ze "základky" :o)
      Krásný večer, MOnča

      Vymazat
  12. Další blog, na který se budu ráda vracet a číst vše až do začátků... Díky za recepis a taky za krásné fotky, texty atd...

    OdpovědětVymazat
  13. Buchta upečena, úspěch veliký! Díky ještě jednou!

    OdpovědětVymazat
  14. Úžasný recept, určitě ho brzy vyzkouším, a opravdu 300 g cukru? Tolik jsem do žádného koláče nikdy nedala, max. 200 g :). Díky, Romča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano 300g. Je tam hodně gramů jablek i té krupičky, nebojte:-)
      M

      Vymazat
  15. Máte nádherný blog, krásné fotky zachycující obyčejné detaily, spoustu skvělých receptů a návodů... Obdivuji Vaši ochotu a čas se o toto vše podělit s ostatními. Ivana

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, Moniko,
    moc ráda si prohlížím váš blog, je plný milých slov a inspirace. Také krásné fotky. Moc děkuji. Včera jsem od kamarádky dostala jablka, a tak jsem se rozhodla, že zkusím váš jablečný koláč. Vůbec se mi nepovedl, něco jsem musela udělat špatně. Nemá se z bílků ušlehat sníh? nebo dát víc než "trochu" kypřícího prášku do pečiva? používám ten ze zdravé výživy, bez fosforečnanů... Děkuji Vám za radu, také jsem si chtěla zavzpomínat na časy, kdy ho pekla maminka. Přeji, ať se vám daří a spousty dalších veselých článků na vašem blogu. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, také dávám jen prášek bez fosforečnanů, vinný kámen.
      Mě se vždy povedla a sníh jsem nikdy nedělala.
      Tak příště:-)

      Vymazat
    2. Moniko, jasně, zkusím ho ještě jednou. Přesto, že se nepovedl, a do toho vašeho měl hodně daleko - můj byl jak placka, tak ho rodina snědla velice ochotně. Že prý byl moc dobrý :-) Lucka

      Vymazat
  17. Dobrý den, dnes jsem upekla Váš jablečný koláč, je tak jednoduchý, ze jsem ho dělala i se svým tří letým synem a šlo nám to pěkně od ruky. Jen se chci zeptat, ve výsledku je koláč trošku tužší, je to v pořádku? Možná ze jsem neměla nastavit dětskou krupicku pohankovou krupicí? Ale chuťově špatný není. Diky za Vas blog! Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, možná to moukou bude, nejsem úplný expert:o)
      M

      Vymazat
  18. Dobrý den.Máte moc krásné stránky. dnes jsem hledala nějaký rychlý recept z ovoce a zabrouzdala sem.Taky mám z té doby ze 7 třídy recept-na pomazánku z tvarohu . dělám už asi 38 let-jejda:-) a taky všem moc chutná. Uršitě zkusím i tento váš. Děkuji. A přeji krásné léto.Jana

    OdpovědětVymazat
  19. Buchta je moc dobrá, upekla jsem ji jako muffiny. Vláčné těsto, dobré i bez čokolády, která mi chyběla. Příště to bude kompletní :).

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥