pondělí 14. října 2013

...brynzové halušky....


Krásné pondělí, mé milé čtenářky... a že dnes krásně opravdu bylo, když se povede takové slunné počasí, je to nádhera. barvy podzimu to jen podtrhne...
Včera jsem k obědu vařila brynzové halušky.
 Velmi mile mě překvapily obě naše holčiny, téměř vylízaly talíře... to jsem skutečně nečekala, nezbylo ani na přidávání.
Takže halušky s brynzou budu zařazovat častěji... já je totiž miluji a když tu vášeň se mnou sdílí i zbytek rodiny.... nádhera.


Těsto na halušky:

na jemno nastrouhané brambory (lepé staré brambory než rané)
polohrubá mouka
poměr brambor a mouky 3:2
1-2 vejce
sůl
Těsto by nemělo být příliš řídké ani moc husté:-)
Použijte síto na halušky, práce bude snadnější. Halušky prolisujeme do vroucí vody ( nemusí být ani osolená, brynza je sama o sobě slaná)
Až halušky vyplavou, jsou hotové.
Na pánvi jsem do křupava osmažila anglickou slaninu, tam jsem přidala hotové halušky a do horkých halušek zamíchat brynzu.
Posypala jsem jarní cibulkou.
Dobrou chuť a chvála slovenské kuchyni.


Mějte poklidný večer a doufám, že jste začali nový týden s úspěchem.
S láskou, Monča

20 komentářů:

  1. To vypadá skvěle :-)
    U nás doznívá jakási střevní viróza, ale ažskončíme s dietou, na halušky se určitě vrhnu. Taky je mám moc ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mony , ahoj taky miluji halušky , ani vejce nedávám jen brambory a mouku a špetku soli . Je to pochoutka .....vždy vzpomínám na dětství kdy jsem chodívala se stařečkem na Oravě do salaše pro bryndzu a když byl oštěpek ,byly halušky ještě lepší. Babička ji nastrouhala a posypala ,pane to jsem měla boule za ušima . Papapa Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, Moni, úplně se mi na tu dobrotu sbíhají sliny ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. No tak to je mňamka, hned bych si dala. Jste mi nadělala chutě. A jinak máte moc krásný blog :-) Mějte se krásně ...........Monika

    OdpovědětVymazat
  5. U nás jsou halušky také velmi oblíbené.Manželův otec je totiž Slovák, takže máme ke slovenské kuchyni blízko.
    U nás se dělají se zelím a uzenými kostičkami.
    Pa pa Martina

    OdpovědětVymazat
  6. No Moni, tvoje holky jsou prostě gurmánky od útlého věku. \nevím nevím , jestli by u naší princezny brynza prošla, spíš asi nee. takže já dělám pro nás velký s brynzou a pro ostatní s normálním eidamem a samože domácí špíček nesmí chybět.
    pa Majka

    OdpovědětVymazat
  7. Moni, úplně jsem dostala chuť. asi je brzo zkusím, děkuji za recept. Měj se. dana

    OdpovědětVymazat
  8. Halušky jsou naše nejoblíbenější jídlo a když slíbím, že je uvařím, radují se všichni z rodiny i z okruhu známých. Naučila jsem se je už kdysi dávno od bývalé tchýně.
    Jen naťová cibulka mě k ním nepasuje, ač ji jinak máme moc rádi a používám jí často.
    A s uzeným a kysaným zelí to jsou strapačky.
    A do těsta taky nedávám vajíčko.
    A aby byla výborné krémové , přídám do uvařených halušek, ve kterých rozpouštím brynzu, trošku vývaru, ve kterých se halušky vařily.
    Mějte se hezky.

    OdpovědětVymazat
  9. mnaaaaaaaaaaaaaaam :) toto vyzera ozaj moooc dobre...este ze ranajkujem lebo sa mi zbehli vsetky slinky :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moničko,
    vypadají lákavě :o) Určitě zase někdy vyzkouším :o)) Chodím k Tobě moc ráda pro inspiraci :o)
    Měj hezký podzim
    L.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, dneska jsem si řekla, že si je uděláme k obědu. Já je miluju, moje ségra taky, mamka taky.
    První várka se mi nepovedla, asi řídké těsto a taky jsem to strouhala najemno - byla to kaše ve vodě. Tak znova a brambory jsem nastrouhala úplně na kaši a druhá várka už byla dobrá. Asi to ale budu jíst sama, skoro tříletý synáček ani nechtěl dát do pusy (přitom u něj jsem čekala největší úspěch) starší dcera taky nechce, a manžel se bude ošklíbat ale se zelím a špekem to s pánem Bohem sní. Já miluji ty brynzové..... Já je zmrazím a bude....

    Irena

    OdpovědětVymazat
  12. Ak mozem doporucit,tak bryndzu rozmiesajte s kyslou (zakysanou) smotanou a potom pridajte k haluskam. budu vlacnejsie. a halusky zapijajte kyslym (acidofilnym) mliekom alebo cmarom alebo podmaslim. to je este vacsia mnamka :) (aspon pre nas doma) dakujem za Vas blog. Velmi rada k Vam nakukujem a cerpam inspiraciu a pohodu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...tak to je super typ...děkuji...Věrka

      Vymazat
  13. Že by sa bryndzové chute šírili vzduchom? Na zajtra si ich stravníci rozkázali. Tieto tvoje vyzerajú dobre. Tiež som chcela odporučiť kyslú smotanu, ale už tá rada tu je.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak na tyhle se chystám! Manžel moc halušky nemusí a když jsem mu ukázala tento obrázek, tak chválil..Jsem zvědavá co řekne, až mu přistanou pod nosem :D

    OdpovědětVymazat
  15. Mony ,halušky máme taky moc rádi,když je čas tak je uvařím,ale tím ,že jsme dlouho v práci tak se ze mě stává moderní žena a kupuji je naproti v Domácí knedlíkárně a jsou také výborný, akorát mají jiný název,Špecle.Přeji krásný krásný den.Mikeška

    OdpovědětVymazat
  16. ... začínám mít hlad z Tvých nádherných fotek...a jinak to je dobré znamení, když člověk dostává hlad...psala jsem Ti email...Měj se krásně ...Věrka

    OdpovědětVymazat
  17. Monika krásna fotka ....halušky sú u nás veľmi obľúbené a robím ich často s domácou bryndzou ktorú si robím vždy do zásoby do chladničky.Ja do cesta vajíčko tiež nedávam a namiesto cibuľky dávam pažítku.

    OdpovědětVymazat
  18. Moni moc děkuji za připomenutí tohoto úžasného receptu.Jako dětem nám je mamča vařila často,je totiž ze Slovenska.Určitě je zařadím do našeho jídelníčku.
    Krásný podvečer,Alena

    OdpovědětVymazat
  19. Ráda bych se zeptala těch, co halušky znají přímo ze Slovenska, třeba ze salaše nebo od babičky, jestli se někdy setkali s posypem buď naťovou cibulkou nebo pažitkou ? Protože mě to hodně překvapilo zde a dnes jsem objevila recept na Menu doma a taky sype halušky pažitkou?

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥