neděle 6. října 2013

... francouzská mňamka CHINOIS....



... dnes nám ke kávě zavoněl tento tradiční francouzský moučník ze žloutkového krému Chinois.
 Připadala jsem si jako v malé francouzské kavárně, kde to voní praženou kávou, domácím pečivem,
 a v dáli šustí obracející se stránky denního tisku:-)


Těsto:
400g hladké mouky
100 ml mléka
15 g droždí
2 vejce
70 g cukru
60 g másla
trocha soli

Těsto je klasické kynuté. kdo jste šťastné majitelky pekárny, práce téměř žádná:-)
Jinak nechte těsto klasicky vykynout, jak jste zvyklé.
1/3 těsta si nechte na dno dortové formy. Zbylé 2/3 vyválejte do obdelníku, pomažte krémem, posypte rozinkami, srolujte a nakrájejte na 8 "šneků". Ty postavte do dortové formy a pomažte vejcem.
Nechte ještě hodinku kynout a potom pečte cca 30-35 minut při 180 stupních.

Krém:
3 žloutky
100g cukru
50g hladké mouky
500 ml mléka
1 vanilkový lusk

Mléko přiveďte k varu se semínky z lusku a přilívejte do  cukru, který jste utřely se žloutky a přesátou moukou. A poté pozvolna přiveďte tuto směs k varu za stálého míchání, dokud nebude hustá jako kaše. Krém namažte na těsto, až bude studené


... abraka dabra... 





... krásný klidný večer a úspěšný start do nového týdne...
Monča







15 komentářů:

  1. Moni, vypadá to úžasně, hned si jdu opsat recept ... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Moni...SUPER !!!!!!!
    Určitě to vyzkouším, už jen proto, že je to typický francouzský recept.
    Pa pa Martina

    OdpovědětVymazat
  3. Moni,no to je teda mňamka už na pohled.....musí být tuze dobrý:-)
    Díky za recept,vyzkouším
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Moni!!
    To vypadá báječně!!
    Nořím se do starších příspěvků!!
    Tvůj blog mám moc ráda!!
    Krásný večer
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Moničko, ten recept vypadá úžasně, určitě s dovolením taky vyzkouším. Ráda se k Vám chodím kochat.
    Zdraví a hezký večer přeje Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Na tenhle moučník mám spadeno už dlouho. Konečně ho už musím udělat!

    OdpovědětVymazat
  7. oooo bože, tohle kupujem v Makru a je to docela drahý cena výkon .... takže za tohle dávám palec nahooooru :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moni, taky jsem už ten koláč pekla a je boží. Díky za připomenutí, upeču ho na naše páteční tvoření. Pa Majka

    OdpovědětVymazat
  9. ešte som ho nerobila, kupila som ho zatiaľ len v Lidli, ale musím ho skúsiť upiecť podľa tvojho receptu, už cítim tú vôňu... :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moni, tenhle recept jsem si nedávno četla a moc mě zaujal, jen na něj ještě nedošlo. Ale, když to teď vidím, neodolám....
    Pohodový večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Recept vypadá báječně určitě ráda vyzkouším to musí být dobrota.Krásný den přeje Adéla

    OdpovědětVymazat
  12. Jdu na to, pekárna je natěšená a vnuci už slintají. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Už mám na něj také spadeno, jen se zeptám. Krájíte ho jako dort, nebo se odlamuje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doma odlamujeme, návštěvě krájíme jako dort:o)

      Vymazat
  14. Dobrý den Moniko, o víkendu jsem tak nějak nevěděla, co upéct, tak jsem k Vám nakoukla pro inspiraci. Vyzkoušela jsem tento desert a byl výborný. Už jsem si ho dala do stálých receptů :-). Moc Vám děkuji za krásný blog, je pro mě zdrojem mnoha inspirací a taky takový dobíječ pozitivní energie :-). Jana

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥