Krásný den, mí milí.
Nejsme milovníci nutely, ale od dětství mám ráda chuť klasické české nugety.
Receptů na domácí nutelu, tedy pochoutku z lískových oříšků, jsem na internetu nalezla nespočet. Řekla jsem si, že se pustím do experimentování a rozhodně to stálo za to...
Receptů na domácí nutelu, tedy pochoutku z lískových oříšků, jsem na internetu nalezla nespočet. Řekla jsem si, že se pustím do experimentování a rozhodně to stálo za to...
Chuť je úplně přesná a navíc si svoji pochoutku můžete vyrobit doma a bez použití "éček".
Sama jsem byla překvapená, jak rychle a jednoduše se dá nugeta vyrobit.
Sama jsem byla překvapená, jak rychle a jednoduše se dá nugeta vyrobit.
Určitě si vyzkoušejte (ale pozor, níže uvedený recept je vysoce návykový).
Domácí nugeta:
100g pražených nesolených arašídů
180g kvalitní mléčné čokolády
2 lžíce moučkového cukru
( i méně, záleží na vaší chuti)
( i méně, záleží na vaší chuti)
1 lžíce kvalitního rostlinného oleje
1 lžička vanilkového extraktu
Namísto extraktu a moučkového cukru lze použít 2 lžíce pravého vanilkového cukru
(celý lusk vanilky se i se slupkou rozmixuje s cukrem krystal,
na 1 lusk asi 300g cukru. Vznikne tak moučkový cukr s pravou vanilkou, který můžete přidávat, kamkoliv jste zvyklí používat kupovaný "vanilkový" cukr).
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.
Oloupané a upražené arašídy (dají se koupit už oloupané a opražené) melte v mixéru tak dlouho, dokud nevznikne hladká pasta bez hrudek.
Přidejte cukr, vanilkový extrakt a olej a opět mixujte.
Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu a naposledy mixujte.
Oloupané a upražené arašídy (dají se koupit už oloupané a opražené) melte v mixéru tak dlouho, dokud nevznikne hladká pasta bez hrudek.
Přidejte cukr, vanilkový extrakt a olej a opět mixujte.
Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu a naposledy mixujte.
Pokud preferujete nutelu,
přidejte vrchovatou lžičku hořkého kakaa a použijte namísto arašídů stejné množství lískových oříšků. Ty je ale nutné předem oloupat.
přidejte vrchovatou lžičku hořkého kakaa a použijte namísto arašídů stejné množství lískových oříšků. Ty je ale nutné předem oloupat.
(Nasucho opražit v troubě na 170 °C.
Až slupka popraská, zabalit do utěrky a rozemnout).
Až slupka popraská, zabalit do utěrky a rozemnout).
Než jsem dopsala tento příspěvek, zbyla z nugety jen polovina skleničky, takže máme úspěšně vyzkoušeno na dětech i manželovi :o)
Domácím dobrotám zdar!
Jen nevím, co na to ty předražené nadnárodní společnosti, které nás a hlavně naše děti, masírují vlezlými reklamami.
Ale to už je jejich problém, ne? ;-)
♥
Mějte se krásně,
Moni, nejen že děkuji za inspirace, ale mám prosbu: čím píšeš na černý papír? Přeji krásné další dny a moc děkuji za Tvůj blog! A myslím, že určitě nejsem sama ;)
OdpovědětVymazatMoc děkuji♥
OdpovědětVymazatNa černý papír píšu bílou gelovkou:-)
Krásný večer, Monča
dobrý den, zajímalo by mě, zda máte ozkoušeno jak dlouho nugeta vydrží, než se zkazí?
Vymazatděkuji za odpoved
jindra
Ty jsi úúúúúúúúúúúúúúúúúúžasný člověk, už to mám napsané na papíře, ooo já miluju nugátek...chi chi, písnu Ti jak se mi zadařilo, pa pa, krásný večer Zuzka morkusovic
OdpovědětVymazatMilá Zuzanko, říkám, je to jako najít poklad....taky nugetu miluju, ale asi 8 let jsem ji neměla a ta chuť hned naskočila. Jsem ráda, že máš takovou radost♥
Vymazatpapa a ať se podaří, Monča
Já se picnu kam na to chodíš :) potřebovala bych trochu pročistit organismus ale s tímhle? No odložím to ještě a tuhle dobrotu si v brzké době uděláme. Ještě děkuju za Tip na stromeček vůbec jsem netušila co všechno kolem nás je. Vlasně si budu muset koupit mapu Berounska abych se mohla courat s cácorkou po novém kraji :)
OdpovědětVymazatHezký adventní večer Radana
No, obávám se, že s tímto detox nepůjde:-)))))
VymazatBerounsko je nádherné, jen do prozkoumávání,.
papa a krásný den, Monča
Nugetu miluju od dětství, určitě vyzkouším.Pěkný večer.Eva
OdpovědětVymazatJá také, pamatuji, jak jsme si jako děti školou povinné kupovali ty malinké nugety v plastové vaničce a hned u obchodu jsme je jedly dřevěnou tyčkou od nanuků, které byly tenkrát zdarma v každém mrazícím boxu:-)
VymazatEvičko, krásný den. M
Mončo moc děkuji za tento recept, protože já nugetu miluju. Určitě ji taky vyzkouším. Mňam, mňam...Hezký večer Anny
OdpovědětVymazatAničko, rádo se stalo a ať se povede♥
VymazatM
Tedy Moničko já jsem si teprve včera koupila tvaroh na domácí tavený sýr a ty už tu máš další úžasný receptík. Miluji doma vyrobené věci, u kterých vím co jsem do nich dala. A i když spousta mých známých nade mnou kroutí hlavou, když dělám domácí šťávy, marmelády nebo chleba a lučinu, tak já vím své. A myslím, že těch škodlivin máme kolem sebe i tak dost, tak proč jich do sebe dostávat ještě víc. I když mému pubertálnímu synkovi se to nějak hůř vysvětluje. :-) Měj se krásně a moc díky za receptík. Lenka
OdpovědětVymazatMončo ....co mi to děláááááš ... jestli myslíš,že to chutná jako ta česká buráková nugeta,tak to jsem v háji :-) To snad ani radši nebudu zkoušet,nebo ty poporodní kg prostě dolů nepůjdou :-)
OdpovědětVymazatKrásný den na kopeček přeje Gabča
Mončo,to jsou chutě a ještě jak jsi dodala ty plastové vaničky s dřívkem,díky vrátila jsem se do dětství,krásná to doba.Určitě vyzkouším.Děkuji za tvůj blog.Mikeška
OdpovědětVymazatJejdamane, tak toto musím vyzkoušet ..... zrovna nedávno jsem si Nugetu v plastové vaničce koupila - dobrá, ale v puse zůstala umělá pachuť. Nevím, jestli za to může Nugeta nebo obal, ale od dalšího ochutnávání mě to odradilo ........... ale totok vypadá lákavě. Děkuju Lenka
OdpovědětVymazatAhoj Moniko,
OdpovědětVymazattak to je bomba, to jsi mě opravdu potěšila, neboť arašídovou nugetu miluju!:-) Kupuji si jen ty malé vaničky, protože tu velkou sklenici spořádám za dvě odpoledne. Děkuji, děkuji!:-)
Máš krásný stromeček a z tvého blogu na mě dýchá krásná předvánoční pohodička.
Moc tě zdravím, Lucie.
A měj se!:-)
A měj se fajn!:-)
Koukám, že se mi tam vloudilo měj se fajn dvakrát, ale nevadí, mít se hodně fajn, není nikdy na škodu!:-)))
VymazatPa, L.
To vypadá lákavě! Já určitě vyzkouším!!! Do Nového roku už na diety kašleme :D :D Díky Mony!!! Krásný adventní čas! Tereez
OdpovědětVymazatMohla bych zkusit z vlašských, těch mám doma tašku... když je teda někdo vyloupá:-)))
OdpovědětVymazatSupr, díky:-)
Ajka
Wau, tak to vypadá k neodolání. Odhaduji, že sklenička takové dobroty mizí neskutečnou rychlostí. :-) No, teď bude sladkého spoustu v podobě cukroví, takže hned až zmizí i poslední drobek z lineckého ozkouším Váš recept! Děkuji!!!
OdpovědětVymazatTo je super tip a tuším sa začnem riadiť heslom "s lenivosťou ďalej zájdeš" :) Recept si s dovolením ukladám, ale určite ho využijem.
OdpovědětVymazatAhoj Moniko
OdpovědětVymazatNo to musí být dobrota a zároveň práce.Mňam,mňam.
Ale ještě chci, a obdivuji příspěvek s nádherným a vkusným obydlím, vánočně vyzdobeným.To je dobrý si takto obstarat stromek.V pozadí na sedačce vidím polštářek domeček a na ten se právě chystám.Přeji krásné a pohodové dny Marťula
Monika, nugetu zbožňujem, takže už aj idem na to. Veľká vďaka za recept. Krásne fotky. Andrea
OdpovědětVymazatDobrý den, na vašem blogu jsem dnes strávila celý den a nadšeně vše procházela a obdivovala Vás:) Chtěla jsem se zeptat kde berete ty skleničky s víčky:)? Mirka
OdpovědětVymazatMirko, jak dělám mýdla, tato sklenička je z DM od Bio kokosového oleje:-)
OdpovědětVymazatKrásný večer a moc děkuji, M
Dobrý den,
OdpovědětVymazatkamarádka miluje nugetu a protože obě žijeme mimo ČR, řekla jsem si, že zkusím najít recept na domácí, kterou bych jí mohla udělat kdekoliv. A narazila jsem na Váš blog. A musím říct, že už jsem si na Pinterest přidala několik Vašich úžasných receptů, a určitě ještě mnoho přidám.
Chtěla jsem Vám jen napsat, že Váš blog je naprosto úžasný, moc děkuji za všechny recepty a přeji mnoho dalších tipů, nápadů a receptů.
S pozdravem,
Alisa Komendova
Ahoj,
OdpovědětVymazatjá mám na nugetu ouředně potvrzenou závislost. Bohužel v čechách neexistuje žádná léčebna na tento vzácný druh závislosti, a tak si holt musím pomáhat po svém. Nezřízenou konzumací čím dál většího množství! :) Abych ale zase nevypadal jako žrout, tak se musím pochlubit, že dnes již mám celé tři týdny aniž bych si vzal alespoň lžičku. A to jsem si na nugetu pořídil takovou tu malou mikrolžíci, abych to do sebe nemusel ládovat polévkovýma :) Tento recept se snažím udělat už po několikáté, leč bohužel (nebo bohudík?) zatím marně. Řekl bych, že je to hlavně oříškama. Máme u nás obchůdek na oříšky, kde lze pořídit přímo loupané. I arašídy, i lísková jádra. Nemusí se ale oříšky ještě pražit? Fakt nevím čím by to mohlo být. Chuť je ale taková nahořklá, vůbec ne nugetová. Nevíte někdo?
Děkuju pěkně za případnou radu.
Jaromír
PS: Navrhuju založit Kruh anonymních nugetoholiků :)
Tak je to opravdu tím. Ty arašídy byly nepražené. S praženými je to eňoňuňo :) Děkuju. Povedla se i nutela :)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, Jaromíre. jojo, dávám pražené:o)
OdpovědětVymazatTak dobrou chuť, ale to je asi zbytečné, co?
Krásný večer, Monča
Přišel mi dotaz od Jindry, jak dlouho nugeta vydrží?
OdpovědětVymazatU nás tak 2 dny...ale pokud chcete aby vydržela déle, dejte ji do ledničky a pak by měla min. 14 dní určitě vydržet, možná déle.
Máte někdo zkušenosti s domácí nugetou a expirační dobou?
U nás se bohužel vždy hned sní:o)
Tak dnes se pustím do nugety. Jen sem se chtěla zeptat, zda tam musí být ten vanilkový extrakt??? Děkuju za odpověď a fajn den!! Mimochodem, Váš blog přímo hltám :) :) Kamila
OdpovědětVymazatKamilko, není nutný:o)
OdpovědětVymazatať se povede a chutná, Monča
Velký dík! Jdu na to! :) Fajn den! :) Kamila
VymazatÚžasná :-) dneska jsem ji přečetla a hned udělala :-) fakt výborná :-)
OdpovědětVymazatMňam. Tu stopro udělám!
OdpovědětVymazatDobrý den, Nugetu jsem taky miloval. Hned jsem se pustil do receptu, ale nedaří se mi rozmixovat arašídy. Po spuštění mixéru se asi po 20 sekundách přlepí mastné drobky na stěnu mixéru a nože se točí naprázdno. Když je shrnu dolu, pustím mixér a jsou tam nalepené ihned. Používám klasický mixér. Jak je mixujete vy?
OdpovědětVymazatJá mám tento typ: dělám to v té nádobě a po 3 minutách je z arašíd krém.
Vymazathttp://www.mall.cz/tycove-mixery/braun-mq-535-sauce?gclid=CjkKEQjwy9GbBRC5uNDVx7q0nv4BEiQAFOb6eAR9GtBX0PoE3myo63fSRzY1A7UQNXIYjZuAORQBO57w_wcB
Nakonec jsem do toho přidal i čokoládu a s tou už se to mixovalo dobře, takže nakonec jsem kýžené jemnosti dosáhl. Jen nevím, jestli to nějak nemohlo ovlivnit výslednou chuť. Příště zkusím jiný "stroj" a uvidím. Každopádně díky za radu a za recept, protože i takto je nugeta výborná.
VymazatDobrý den Mončo, chci se zeptat jak děláte to černé kolečko na vršku to je jen černý papír a bílá voskovka? jak to tam lepíte? moc se mi to líbí, ale představa,že pak drhnu všechny skleničky:))Děkuju Katka
OdpovědětVymazatMilá Katko,
OdpovědětVymazatje to černá čtvrtka a bílá gelovka přilepena normálním lepidlem z tuby, které krásně vodou smyjete:o)
Krásný večer, MOnča
Děkuju za odpověď, jste strašně šikovná a inspirující:)) Stěhujeme se do domečku a už si říkám co kde vyrobím jak vy:))Mějte se krásně a přeji
OdpovědětVymazathodně nápadů a tvořivosti. Balzám na duši ten váš blog:))
Protože jsem celiak, nemůžu si nutelku koupit, ale díky Vám, Mončo, si ji doma udělám! Děkujuuuuuu!! Štěpka
OdpovědětVymazatDobrý den, můžu se zeptat, kolik toho asi je z uvedeného množství surovin? Moc děkuji Veronika
OdpovědětVymazatVeroniko, sečtěte si hmotnost surovin a to budete mít.
OdpovědětVymazatSklenka na fotce má 300ml.
M
Dobrý den Moniko, prosím o radu. Chci zkusit Vaši nugetu, ale jednou věcí si nejsem jistý. Vy píšete, že se mají používat oloupané a upražené arašídy. Pokud ale koupím klasický pytel neloupaných buráků, tak ty jsou už pražené - na tom balíku je nápis Arašídy neloupené, pražené. Pokud tedy tyto arašídy oloupu a zbavím i těch hnědých slupek, tak ty se mají také ještě upražit, nebo tyhle už se rovnou mají rozmixovat bez dalšího pražení?
OdpovědětVymazatMoc děkuju. David
Davide, já tyto vyloupané lehce raději opražuji.
VymazatAle ochutnejte, občas jsou opravdu křupavé, to byste potom nemusel.
Já kupuji v Kauflandu za 9.90Kč sáček 100g opražených a už oloupaných buráků.
Ať se povede.
Krásný víkend, Monča
Díky Moniko, jste nugetová víla :)
VymazatDavid
Tak jsme to doma zkoušeli a totálně jsme selhali, nepovedla se nám. Ta čokoláda se při rozehřívání trochu srazila, což jsme ještě zachránili trochou teplé vody, následně nám to ale při mixování celé nějak ztvrdlo a je z toho taková divná tvrdá karamela, rozhodně ne arašídová nugetka... :))
OdpovědětVymazatTo se mi jednou také stalo. Bohužel je to kvalitou čokolády:-(
VymazatVodu rozhodně né.
Dobrý den Moniko, jakou mléčnou čokoládu používáte na nugetu? Zdá se, že má co do činění s tím, jesti se nugeta povede nebo ne. Možná jste to už psala v některém z Vašich předchozích příspěvků, já ho zatím nečetla, jsem tu relativně nová :) Děkuji za odpověď a přeji príma víkend! Roo
VymazatRoo, dříve jsem používala Milku, ale ta nějak změnila recepturu, už není tak kvalitní. Tak jsem to zkoušela z opravdu mléčné belgické. Chce to číst etiketu. Musí obsahovat opravdu kakaové máslo, žádné jiné přísady.
VymazatA´t se povede,
m
Dobrý den Moniko, zkoušela jsem v supermarketu hledat "kvalitní" čokoládu, ale žádná neodpovídá Vašemu popisu, můžete mi poradit nějaký konkrétní druh, který používáte, aby se nugeta zaručeně povedla? Chystám na víkend překvapení :) Děkuji! Roo
VymazatPřidávám zkušenost z dneška - použila jsem Lindt extra mléčnou. Chuť je výborná, ale máte pravdu, že i když měli čokolády v akci (jedna za 50 Kč), jen čokoláda do cca 300g dávky vyšlo na 90 Kč. Pokud by někdo zkoušel s levnější ale dobrou čokoládou, dejte vědět! :) Roo
VymazatTeď jsem koupila v akci mléčnou Milku za 15Kč a byla super:o)
VymazatDobrý den, právě jsem zlikvidovala povánoční zbytky - dva pytlíky arašíd a zbytek čokoládových figurek ze stromečku - jsou z toho tři skleničky téhle vynikající nugety .. děkuji za návod, je opravdu výborná :-)
OdpovědětVymazatLindt mléčná je trefa do černého, jen ta cena je vyšší.
VymazatAhoj Moniko, zkoušela jsi nutelu dělat i z třeba lístkových oříšků ?
OdpovědětVymazatNe, protože jsem na lískáče alergická a rodina miluje nugetu.
VymazatAle jde to, jen přidejte ještě lžičku hořkého kakaa.
Včera jsem vyzkoušela nugetu v bezlaktózové verzi (s čokoládou z rýžového mléka) a byla naprosto bezkonkurenčně luxusní ;-) Moc díky za recept a hlavně za krásný a inspirující blog. Prošla jsem jich už spousty, ale k vám se vracím nejradši :-) Krásný den. Petra K.
OdpovědětVymazatdobry den, toto mnozstvi je na jak velkou sklenicku/sklenicky prosim?
OdpovědětVymazatdekuji Daniela
na jednu větší od jogurtu, do 200ml se vejdete.
VymazatDobrý den. Dnes jsem vyzkoušel a je naprosto dokonalá. Děkuji za výborný recept. Jdu dělat další :-) Jedna je málo :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, nugeta je luxusní, připomíná mi dětství. Zkoušela jsem kde co podobného, ale na tohle jediné děti zaberou (a já taky :-D) navíc si vyrobil každý svoji skleničku. Děkuji za velmi inspirativní blog. A jsem ráda, že je,jak píšete, chaotický. Krásně se mi zde hledá a nachází. Hodně ho i doporučuji, pro chvíle splínu, že se člověk krásně nabije.
OdpovědětVymazatUrčitě také zkusím vyrobit :-)
OdpovědětVymazatJá přidala lžíci sušeného mléka a je výborná, použila jsem čokoládu figaro mléčná
OdpovědětVymazat