čtvrtek 2. ledna 2014

...domácí jogurty....


Krásný den.
Předem dnešního receptu bych vám všem, které jste mi zanechaly tak milá a krásná novoroční přání, chtěla ze srdce poděkovat. Moc si vašich řádek vážím a opravdu mě zahřály.
♥ 
 A je tu první příspěvek v novém roce....a zase o jídle, to nám to pěkně začíná:o)
Jogurty děláme s pravidelnými odstávkami již léta a já jsem úplně zapomněla se s vámi podělit.
Jestli některá z vás váháte, určitě přestaňte..... lehčí a jednodušší recept na domácí výrobu snad už ani neexistuje a výsledek je zaručený.
Nepotřebujete jogurtovač...stačí košík s dekou, kde budou skleničky v teplíčku a o vše už se postarají ty malinké potvůrky bakterie.



Domácí jogurt:
Vyvařte si skleničky i víčka skleniček na jogurt. 
V hrnci zahřejte 1 litr kvalitního mléka na 40°C, přidejte 1 vrchovatou lžíci kvalitního jogurtu....kupte opravdu ten nejlepší, je to naposledy, tak můžete zainvestovat:o) Příští dávku jogurtů si naočkujete ze svých vlastních. Můžete ještě přidat  1 vrchovatou lžíci sušeného mléka (tuto složku dávat nemusíte, my jsme si na to zvykli už před lety, zdálo se nám, že je jogurt hustší, ale pokud nemáte, nemusí být)

Naběračkou nalijte do skleniček (mléko musí mít stále 40°C), uzavřete a dejte přes noc do peřiny....my máme košík s larisou a na dno košíku pod deku dáváme termofor s teplou vodou, aby udržoval teploučko.  A ráno už se opravdový jogurt může stěhovat do lednice.

Tip na opravdu hustý jogurt a lá řecký:
Postup je úplně stejný, jen přelijte budoucí jogurt do veliké sklenice a po zhoustnutí dejte do síta s plátýnkem a nechte několik minut odkapat co nejvíce vody.






Já miluji jogurt borůvkový. Stačí přidat dobrý džem a je to.
Pokud budete jogurty dělat poprvé, nebojte se  a hned zjistíte, jak jednoduché a levné to je.
Dobrou chuť a krásný den
vaše Monča

32 komentářů:

  1. Zdravím Moni, já měla možnost o Vánocích ochutnat domácí jogurt a už bych jiný nejedla! Je to lahůdka! Nejen jogurt mě dnes zaujal, ale také ta úžasná sklenička. Nějaký tip, kde se dá koupit? Děkuji. Hezký den Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, děkuji a tip? ....je to reklamní sklenička relaxu koupená spolu s čajem:-)
      Krásný den, Monča

      Vymazat
  2. Monika, domáci jogurt som robievala, keď bola dcéra malá. Už dávno som to nerobila a preto Ti ďakujem za pripomenutie. Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Na blogu -Co nového na kopci-,mají spoustu domácích,zdravíých výrobků.Skoro vše mají domácí a přírodní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam jsem ještě nebyla, vtipná ta naše podobná jména:o)
      Krásný den, M

      Vymazat
  4. Milá Moni,
    taky tenhle jogurt dělávám, jen zahřívám na 50 stupňů a to sušené mléko dávám taky, taky mi připadne hustší.
    jo jo, aspoň člověk ví co si do toho dal a jak píšeš, je to levný.
    krasný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Majko,
      jojo a práce s ním opravdu minimální:-)
      Měj se krásně, M

      Vymazat
  5. MONI,
    DĚKUJI MOC ZA RECEPT.
    URČITĚ UDĚLÁM, PROTOŽE DEN
    SI NEDOVEDU PŘEDSTAVIT BEZ JOGURTU.

    DODATEČNĚ PŘEJI VŠE NEJ A NEJ V NOVÉM ROCE 2014

    DENISA ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Denisko. I Vám krásný rok♥
      M

      Vymazat
  6. Moniko,
    děkuji moc za návod. Domácí jogurt jsem nikdy nedělala, takže určitě vyzkouším. Doufám, že bude rarachům chutnat. Při jejich spotřebě kupovaných jogurtů by se mi určitě vyplatilo je dělat doma a vědět co jedí. Termofor nemám, ale zkusím zabalené do deky vložit do chladící piknikové tašky, která nám leží doma naprosto nevyužitá.
    Zkoušela jsem podle Tebe i domácí tavený sýr ale na první pokus se mi nepovedl. Ale nevzdávám se a zkusím znovu. Chci se zeptat zda pouze do tvarohu se sodou vmícháš rozehřáté (horké) máslo, nebo zda má být máslo vychladlé?
    Měj se moc krásně Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Moniko,
    mně zrovna přinesl jogurtovač Ježíšek a jsem nadšená. Je nás 5, jogurty jíme všichni a při ceně téměř 20,- Kč za naši oblíbenou Holandii, je to opravdu rozumné řešení. Přidáváme si domácí marmeládou a je to velká ňamka. Ale je moc dobrý i jen tak, tak ho baštím já...:-)
    Moc tě zdravím, Lucie.
    A měj se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak Lucí, Holandie podražila skokem o několik korun během týdne, tak jsme po delší pauze zahájili opět domácí výrobu a naočkováno máme z Holandie:-)
      papa, Monča

      Vymazat
  8. Ahoj Moni,
    to je mňamka. Domácí jogurt jsme takhle dělávali s babičkou-
    ukládala je do krabice se staniolem-takový předchůdce chladící tašky!! :o)))
    Tak si ho udělám!!
    Všem u Vás na Kopečku přeji krásný nový rok!!
    JARKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkujeme za přání.
      Ať jogurt krásně zhoustne a dobrou chuť.
      Monča

      Vymazat
  9. Moni, děkuji za jednoduchý "recept". Ty jsi opravdu nevyčerpatelná studnice skvělých nápadů :-D
    Měj se hezky!!! Papá
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, jsi milá, díky moc♥
      Monča

      Vymazat
  10. Mončo, jsem velmi zvědavá, děkuji za recept, už spinkají zabalené v dece, pod nimi polštářek z nahřátých třešňových pecek a ještě zabalené v korbě kočárku v dekách :-). Pěkný vstup do Nového roku a hlavně zdraví celé rodině. Dana

    OdpovědětVymazat
  11. Jé, to je prima využití kočárku:-)
    a´t chutná, Monča

    OdpovědětVymazat
  12. My máme jazýčky taky rozmlsané Hollandii a při jeho ceně, by opravdu stálo za to si vyrobit domácí, je pravda, že jsem ho asi před 15 lety dělávala :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s chutí do toho a oprašte staré dovednosti, dnes se 100% vyplatí.
      Krásný víkend, Monča

      Vymazat
  13. Dobrý den Moni,na bílých jogurtech doslova ujíždím takže se na ně dnes dle Vašeho receptu vrhnu.Skleničky mám po ruce jen KORKEN z Ikea,ale myslím že i do nich bych mohla jogurt napěchovat,co myslíte a marmelády odtamtud taky můžu,vůbec není špatná do jogurtu i brusinková.Ráda na Váš blog chodím pro inspiraci a teď se musím smát,protože s Vámi přijdou obchody doslova "na buben" neboť Vy si vyrobíte snad vše,mýdly a čistícími prostředky počínaje a jogurty konče:-))
    Děkuji za inspiraci a do nového roku jen samé dobré myšlenky,náruč zdraví a optimismus do žil.
    Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, moc díky za krásná slova....jojo, také mám takový pocit, když jdu nakupovat do drogerie, prodavačky už se smějí....kupuji jen hydroxit, sodu, destilovanou vodu a ocet:o))))))
      Ale je to sranda:-) A je to tak prosté.
      Na jogurty využijte určitě co máte, půjde to určitě. My už od víkendu vaříme dnes z 3. litru mléka. Jogurty, máslo a lučina nesmí v lednici chybět.
      Krásný víkend a moc děkuji za návštěvu,
      monča

      Vymazat
    2. Je to fakt,že kolikrát na nás obchody vydělávají jen pro naši neznalost nebo neumětelnost a člověk pak žasne,že když přidá ruku k dílu,je to hodně muziky za málo peněz:-)
      Těším se na další typy a v povánočním období se přimlouvám za ty zdravé,já už bych nejradši bylinky a nějakou čistící kúru:-).Pozdrav z Dobrušky.Radka

      Vymazat
  14. Dobrý den,Moni.Včera jsem podle vašeho receptu udělala první várku jogurtů,a dnes ráno jsem byla mile překvapena-povedli se!Jsou krásně hustý a moooc dobrý.Moc děkuji za to,že se dělíte o recepty na svém blogu .Vyzkoušela jsem už skoro všechny a vždy s ůspěchem.Vše nej nej do Nového roku a at Vám stále svítí jen sluníčko <3 .Markéta

    OdpovědětVymazat
  15. Moni, opět děkuji za inspiraci, jednou jsem domácí jogur dělala a nedopadl moc valně, zkusím podle Tvého receptu;-). Určitě víš, že jde udělat jednoduše domácí Lučina, když je u vás tak oblíbená. My nechali vykapat Choceňský jogurt se zakysanou smetanou a bylinkami ze zahrádky, byla moc dobrá, lepší než kupovaná, ale doma jsem to jedla jen já, tak ji nedělám. Nevím, asi by šla udělat i z domácího jogurtu, mějte se krásně na kopečku, Markéta

    OdpovědětVymazat
  16. super nápad, ja som si chcela teraz kúpiť jogurtovač, vyskúšam toto... ako dlho tie jogurty vydržia?
    Anna

    OdpovědětVymazat
  17. Hezký den Mončo, dnes jsem dělala první jogurt..Je ale dosti tekutý a docela kyselý...Je vše v pořádku nebo jsem někde udělala chybu? dala jsem tedy do litru víc jogurtu. Koupila jsem si v gruntu bio jogurt už i se sušeným mlékem... díky za odpověď.Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško,
      kyselost závisí na druhu jogurtu, kterým jste očkovala. A my dáváme sušené mléko, aby byl hustší, ale je to zkrátka živá kultura a každá dávka je jiná. Jogurt ještě kolikrát v lednici ztuhne do dalšího dne. Chce to experimentovat.
      Kdyby byl stále hodně tekutý, dejte ho odkapat do síta s plátýnkem a bude krásně hustý za 10 minut:o)
      M

      Vymazat
    2. je pravda že v lednici trochu ztuhl, ale lžíce v něm nestojí...:) to okapání ..to jsem také někde četla, chtěla jsem se tomu tak trochu vyhnout :D...nevadí..zkusím to :)

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥