středa 12. února 2014

Domácí korbáčiky



...medaile pro tatínka...

Dnešní malý velký zázrak
domácí korbáčiky
Z čerstvých  sýrů, které jsme dělali a jsou popsány o příspěvek níže, jsme 1/4 oddělili a nenaložili v soli.
Sýr na korbáčiky se v kuse ponoří do horké neosolené vody. Nechte ho několik vteřin ležet a   promněte ho vařečkou. Potom musí nastoupit vaše odolné ruce. Celou hroudu nyní už od horka změklého sýra několikrát v ruce přeložte. Nátahněte a opět přeložte, asi 7x. Chyťte část sýru a uvidíte, že se z hroudy sýra začne soukat nit. Vytahujte do provázků. Síla provázku je na vás. Vytahovat lze sýr úplně snadno, bez sebemenších problému, pokud jste ho nechali pořádně v horké vodě změknout a promnuli jste ho překládáním v dlani. Provázky vytahujte rovnou do misky  se studenou  slanou vodou, kterou si postavte hned vedle hrnce. Roztok soli  20%. Po dvou minutách v nálevu dejte korbáčiky do síta, kde přebytečná voda odkape.
Po uschnutí můžete smotat copánky.
My už ani nemotáme žádné cůpky, protože se sní tak rychle, že mi to přijde zbytečné. 








Chce to jediné...nebát se experimentovat. Finanční ztráty nejsou tak hrozivé, pokud se na poprvé nepovede.
Vše potřebné pro sýry zakoupíte např. na ekokoze nebo kdekoli jinde. Na internetu je spousta obchůdků. 
Doporučuji zakoupit rovnou i jogurtovou kulturu. Nemusíte už vůbec kupovat jogurty a s touto kulturou již nepoužíváme sušené mléko a jogurty jsou krásně husté a chutné.
http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-syru-chov-potreby/
Užívejte krásné dny.
Monča

11 komentářů:

  1. Mončo,je sice škoda,že na Tebe moc nezbylo,ale alespoň jsi stihla udělat pěkné fotky :-)
    Hezký den na kopeček přeje Gabča

    OdpovědětVymazat
  2. Tak do těch korbáčiků asi půjdu.Jen mi ,prosím, pověz/te/ kde vezmu to syřidlo a sýrařskou kulturu?

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-syru-chov-potreby/
    Nebo kdekoli jinde. Na internetu je spousta obchodů.
    Monča

    OdpovědětVymazat
  4. Moni, gratuluju, jste výborní a moc moc vám fandím. super super bezva. Jen teda doufám, že to co na tebe zbylo byl fakt sýr. já vím, jsem rozpustilá, to ta středa.
    hezký večer Majka

    OdpovědětVymazat
  5. Mončo, jak jste dělali korbačiky, musí sýr 2 dny kvasit, nebo se to dělá hned z čerstvého sýru?
    Opravdu, domácí sýr dává tolik možností využití. Manžel také pořád experimentuje.
    Karin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Karin,
      nechali jsme kvasit do druhého dne.
      a je naprosto úžasný.
      krásnou sobotu, Monča

      Vymazat
  6. Monika je úžasné že obnovujete staré veci a tradície na ktoré sa zabúda.Ja som na korbáčikoch vyrastala a keďže pochádzam z Terchovej tak to inak ani nešlo,doma sme robili často a ešte stále mi chutia.No a keďže sme mali aj ovečky tak ocino zase vyrábal oštiepky a v špeciálnych drevených formách aj jelene.Som rada že ste mi pripomenula kus môjho detstva.Pozdravujem a prajem všetko dobré.Jana

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím nás učili, že důležité pro snadnou výrobu je PH (kyselost) a to nejlepší 4,7 - 5,2 a funguje to perfektně. Sláva

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jako teplotu má mít voda?
    Máte moc pěkné stránky a fotky :)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haní, moc děkuji.
      Teplotu neměřím, ale když začne vřít, vypínám, zpracujte hmotu, aby povolila a co udržíte ruce, zkuste vytahovat. Myslím ale minimálně 70°C. fakt to pálí:o)))))
      Krásný den, Monča

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥