sobota 1. února 2014

...domácí langoše s jogurtem ...


Krásnou sobotu.
Doufám, že si víkendové chvíle užíváte podle vašich představ.
Dnes jsem byla k obědu požádána o langoše. Počítala jsem, že jsem je nedělala asi čtyři roky a přitom je Tom tak miluje. Úplně jsem na ně zapomněla.
Vždy je dělám raději pro druhé, k mým oblíbeným nepatří.
A naše holky je dnes ochutnaly poprvé.



A co říká o historii langošů slovník?

Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože bylo zvykem, že se opékaly blízko plamenů. 
Původně se vyráběly z těsta na chléb a ve dnech, kdy se pekl chléb, se podávaly ke snídani. Nyní už lidé nemají v domech pece, proto se langoše smaží nebo fritují.


Langoše z kynutého těsta:

500g hladké mouky
250ml vlažného mléka
150ml jogurtu
1/2 kostky droždí
sůl
1 lžička cukru
trochu sody
3 lžíce olivového oleje

Vše dám do pekárny a nechám vykynou a potom z kuliček těsta ručně nebo válečkem udělám placky a smažím na olivovém oleji po obou stranách. Použitím olivového oleje nejsou langoše na omak vůbec mastné.
Česnekovou pasta na potření: prolisovaný česnek utřít se solí, přidat olivový olej a vodu.



Dobrou chuť.
Je mi jasné, že určitě máte doma recept, ale třeba jsem někoho inspirovala a někomu připomněla něco, co už dlouho nebylo na jídelníčku.
Nebo patříte k pravidelným jedlíkům tohoto maďarského receptu?

Krásnou sobotu,
Monča





6 komentářů:

  1. Teda...tak to je pro mě totální retro :o))) Když si vzpomenu, jak jsem si dřív kupovala langoše u stánku a to prosím " se vším " česnekem, kečupem, majonezou, sýrem...mňam...dostala jsem na ně chuť...díky moc za připomenutí....Martina ze severu

    OdpovědětVymazat
  2. Moni, langoše jsou u nás hodně oblíbený recept, možná i pro svou nenáročnost jak na suroviny tak na přípravu (1kg hl.mouky, 1/2 l vlažné vody, kostka kvasnic, sůl), moc se mi líbí citát o nadváze z minulého příspěvku, hezký víkend,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  3. Moni, to není možné...mám úplně stejný recept a minulý týden jsem je dělala asi po 5 letech a jsme z nich také nadšení...jedeme na stejné vlně...pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  4. Langoše máme rádi. S kečupem a sýrem:-)) Místo jogurtu dávám kysanou smetanu:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  5. Ty si budu muset objednat až pojedu na návštěvu k rodičům. U nás je bohužel nikdo nejí:(( Jana

    OdpovědětVymazat
  6. ...ak môžem poradiť, ja dávam do cesta uvarený roztlčený zemiak a vďaka nemu sú langoše krásne "elastické"

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥