středa 12. února 2014

...výroba domácího měkkého sýra....




Domácí měkký sýr
Co budete potřebovat?
mléko
syřidlo
sýrařskou kulturu
hrnec a nádobku na odkapání syrovátky... pokud nemáte, postačí plátýnko.

Mléko zahřejte na  63°C  na dobu 30 minut, pokud pasterujeme.
Pokud děláte sýry z koupeného mléka stačí zahřát na  35-38°C. Záleží, jakou máte koupenou kulturu a jakou teplotu si vyžaduje pro očkování.
Při 35-38 °C  přidejte sýrařskou kulturu. Na sáčku máte vždy napsáno dávkování.
Zamíchejte a nechte odpočívat 30-6o minut.
Když teplota klesne na 32°C, přidejte syřidlo.
Mléko se promíchá, ustálí a nechá v klidu.
A nyní čekejte, dokud se mléko díky kulturám nesrazí. Doba se může velmi lišit. Od několika minut po několik hodin. Při správném dávkování by měl proces trvat cca 50 minut.
Sýřenina je hotová tehdy, když do ní zapíchnete prst a pomalu jej zvedáte a sýřenina čistě praskne.
Pružnou hmotu nakrájejte dlouhým nožem přímo v hrnci na kostičky o velikosti cca 1,5 cm. Nechte 5 minut odpočívat a sýřenina se krásně oddělí od syrovátky.
Syrovátku, neboli mléčné sérum, nevylévejte. Pokud nejste dost odvážní ji vypít, vykoupejte se v ní.






Účinky syrovátky na organismus

Výhodou syrovátky je, že obsahuje řadu vitamínu, mezi nejvíce zastoupené patřívitamín B1, B2,B6, B12, C, E. Kromě toho obsahuje i mnohé minerální látky - draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, hořčík, fosfor.
Syrovátka má na náš organismus blahodárné účinky. Její hlavní předností je fakt, že čistí organismus od toxických látek tím, že podporuje činnost ledvin a zlepšuje metabolismus.
Bílkoviny ze syrovátky snižují cholesterol, riziko rakoviny a dokonce je prokázáno, že jeho užívání zvyšuje hladinu serotinu v mozku, díky němuž jedinec méně trpí stresem, depresemi a úzkostí. 
Dále syrovátka zlepšuje celkovou kondici a je vhodná proti kožním chorobám (především akné a lupence), zlepšuje činnost jater atd.

(převzato ze Zdravá-výživa.zdravě.cz)



Nakrájené kostky přendejte do nádobky či do plátýnka a nechte v teple (alespoň z počátku při cca 28-30°C - toho docílíme, pokud necháme syrovátku odkapávat ve vyhřátém hrnci, ve kterém jsme ohřívali mléko) po dobu asi 12 hodin. Objem hmoty se velice zmenší. 
Po 12 hodinách je sýr hotov.
Nyní ho vykoupejte v 20% roztoku soli.
V misce, kde budete mít např. 200ml vody vsypte 50g kuchyňské soli a nechte sýr koupat 30 minut.
Já jej krájím poté na kostičky a nakládám do skleničky s kvalitním olivovým olejem a bylinkami. My máme rádi směs Asado z voňavého krámku U Salvátora.
Sýr dáváme pod skleněný poklop ( stačí otočená miska) a vydrží v lednici několik dní.
Práce, jak vidíte, minimální, jen je potřeba být den den doma a čekat. Ale během čekání se stihne spousta věcí, třeba i výlet :o)




Ať se i vám povede, ta chuť je perfektní. Určitě zkuste. A máte pro celou rodinu zábavu na celý den  s úžasným výsledkem.
Nazvěte si jej třeba sýrový workshop, jak je moderní na každé předváděcí akci a děti se hned vtahnou do děje.
Doporučuji vyrábět sýr nejméně ze 3 litrů mléka.
Mějte krásný den.
S láskou, Monča.




7 komentářů:

  1. Děkuji za návod, sýr jsme již zkoušeli, ale dávali pouze syřidlo. Je sýrařská kultura důležitá?
    Sýr byl sice dobrý, ale moc nedržel tvar, hodně se drolil.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Martino, kultury jsou v sýru zodpovědné za různé procesy kysání a kvašení, čímž přeměňují mléko a to tím získává chuť a specifické vlastnosti. Sýr bez kultury teoreticky udělat lze, jelikož mléko přirozeně kultury bakterií obsahuje, ale nesmí být pasterizováno. Takové mléko se dnes těžko shání - my ho např. máme z mlékomatu v kravíně, ale i tak ho před výrobou sýra pasterizujeme na 62°C po dobu 30min., abychom zabránili množení bakterií a zárodků, které v sýru nechceme... tím pádem stejně musíme kulturu do mléka následně dodatečně přidat, protože se pasterizací ty "původní" bakterie v mléce zahubí.

      Vymazat
  2. Teda Mončo,jste fakt super rodinka,že se pustíte i do takových věcí .... moc Vás obdivuji.
    Asi pojedu tento týden něco vyřizovat kousek od Vás,tak budu mávat a můžeš nechat kousek sýra na ochutnání u vrátek :-),ta naložená sklenička mě dost láká :-)
    Hezký den na kopeček přeje Gabča

    OdpovědětVymazat
  3. Tak si to pekne zhrnula Moniko...ja ako som už písala tiež syr robim ale z kozieho mlieka ktorý si kupujem od vzdialenej susedky. No tiež mam otázku presne ako Martinka, treba tam tu syrovu kultúru?...lebo ja som ju ešte nepužila a syr bol celkom tvrdy nedrobil sa. Ale neviem ako by to bolo s mliekom od kravičky ktorý teraz chcem skúsiť. Ďakujem za odpoveď a za perfektný príspevok :-) pozdravujem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Mončí, nejprve tisíceré díky za další inspirativní, pohodou naplněný den, který jsme u Tebe ve čtvrtek s Dádou a Aničkou strávili. Víš, že já moc nejsem na "blogování", ale mám pocit, že by ostatní tvoje příznivkyně - a že jich není málo :) - měly vědět, že atmosféra, kterou jistě cítí z tvého blogu, je skutečná, nefalšovaná, že stejně tak je pohodou, vůní domácího krbu a dokonalou harmonií naplněný celý váš úžasný domeček...Návštěva u vás, Mončo, je pro mě vždy pohlazením po duši.... Jinak Ti ještě chci poděkovat za tip na výrobu lahodného sýra, který jsem měla u vás i možnost ochutnat. Právě objednávám syřidlo a sýrařské kultury a hurááá do sýrování :) Mimochodem, dnes jsme už vyrazili i s dětmi do Chodouně na nepasterizované mlíčko. Děti si u kraviček užily spoustu legrace a pak odpoledne si na kakau moc pochutnávaly.. Tak krásný večer a díky za všechnu tu inspiraci :) Pa, Katka

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, mohla bych Vás požádat o informaci, kde a jakou sýrařskou kulturu koupit? Koukala jsem na stránky Milcolmu, ale nevím jistě. Moc děkuji za info a hezký den. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Veroniko, koupí kultur z Milcomu jistě chybu neuděláte, je to asi největší český výrobce... My osobně máme zkušenost jen s kulturami z ekokoza.cz, kde nabízejí myslím dánské sýrařské kultury. Ty můžeme určitě doporučit, na měkké sýry se hodí kultura s označením CHN11.

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥