sobota 22. března 2014

...domácí šunka....





Ježíšek nám se zpožděním přinesl minulý víkend
šunkovar.
Měl potíže s vyprázdněnými sklady. O to větší radost z dárku máme.
Konečně šunka bez dusitanů, dextróz a kdoví čeho dalšího.
První pokus: šunka krůtí.
Na výrobě domácí šunky není vůbec nic složitého a výsledek stojí za to.
Jíte jen maso a víte, co jste si do něj dali.



Pamatuji si, že když jsem byla malá, naši měli také ohromnou hliníkovou formu na
 5 kilogramovou šunku.
Forma mi v mých dětských očích připomínala středověký mučící nástroj.
A nebýt toho, že táta maso solil tak, že moře je vedle toho sladká voda, byla by šunka úžasná.
Teď jsme svými pány nad rychlosolemi a díky babi a dědovi přibyl další domácí produkt.
Děkujeme.

Jediná potíž je v tenkosti.
Mám ráda šunku nakrájenou na tenké plátky a to nožem nedám.
Vzala jsem domácí mýdlo a zašla do našeho krámku ve vsi a pokusila jsem se o výměnný obchod.
Paní prodavačka byla moc milá a šunku máme na tenko:o))))




Historie šunky:
Prapůvodní šunka má dlouhou tradici, kterou pravděpodobně zavedli Keltové. 
Tehdy se solilo vepřové maso a tím se v podstatě konzervovalo.
 V Praze se klasická šunka začala vyrábět v roce 1857. V té době údajně pražský uzenář s příhodným jménem František Zvěřina nechal proležet nevykostěnou vepřovou kýtu a začal vyrábět Pražskou šunku.



Krásný víkend z kopečku
Monča

10 komentářů:

  1. To si děláš legraci, takhle v sobotu po ránu...♡♥♡♥po všech téch domácích produktech ještě domácí šunka? Jsi neuvěřitelná kreativní žena...máš můj obdiv a respekt...a bude receptík?-:))pozdravy Jana z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janí, moc děkuji. Ale zas takový Superman nejsem:o) šunka se vaší den předem, dnes jsme ji jen vyndali a doběhla jsem si ji nakrájet:o)
      A recept? 1kg masa, 1 dcl vody, sůl a trochu cukru. Na každém šunkovaru je spousta receptů a na internetu jakbysmet, ale já mám ráda klasiku, bez jakých kolik přísad.
      Moc díky za návštevu a posíláme pozdravy...i puntíkovi:o))))
      pa, Monča

      Vymazat
  2. Moni, ty jsi úžasná....a jen na okraj, jdu v dubnu do divadla na 4 dohody....pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  3. To je nádherné, moc si to užij♥
    A děkuji, Monča

    OdpovědětVymazat
  4. Dobré ráno...:)

    To je fantastické, ty Vaše domácí počiny. Mám ráda, když se někdo vrací k činnostem, které byly v domácnostech kdysi obvyklé. U nás doma jsme jen dva, takže bychom produkty šunkovarů, domácí chlebíky, sýry...jen těžko stačily sníst, přesto se však nevzdávám a k narozeninám si hodlám prosadit alespoň jogurtovač a kuchařský teploměr :). Když tak ale o tom přemýšlím, využívám vlastně služeb zmrzlinovače, jooo ten se občas hodí :)
    Tak mne napadá, pěstujete s holčičkama nějakou zeleninu či ovoce? My máme bohužel jen okrasnou zahradu s jedním keříkem rybízu a plantáží máty (každý rok zsadím nový druh :), takže pro výborné plody jezdím k mamince a babičce.

    Přeji Vám všem jen to nejlepší :)

    H-ana-H

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera, jen by mě zajímalo, jaký máte šunkovar, moc bych ho chtěla, ale např. plastový budí nedůvěru. Taky bych čekala, že bude šunka bledá jako rusalka, ale ta vaše teda vypadá krásně, mňam. martina

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Moni,
    teď jsem si tak krásně zavzpomínala na své dětství.....:-) Ano, moje maminka také dělávala šunku v hliníkovém šunkovaru, také to byl pro mě nástroj strašidelný, a také bývala dosti často přesolená. Maminka zemřela když mi bylo 19 a já jsem tenkrát spoustu věcí vyhodila. Šunkovar také a dnes mě to moc mrzí. No už je to dávno, teď jsi mě tak hezky navnadila, zakoupím nový.
    Zdravím tě a měj se fajn,
    Lucie.

    OdpovědětVymazat
  7. Ráda a často navštěvuji Váš blog, dýchá na mě domovem a láskou. A dnes jsem se opravdu pobavila, přišli jsme ze zahrady, nachystám rodině svačinu - domácí chleba a svoji historicky první domácí šunku. Otevřu vaše stránky a kuk...šunka i zde. Mám ráda, když se některé věci tak nějak propojí. Přeji Vám krásný den a Vám i nám dobrou chuť. Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Mončo, vy jste fakt dobrá. Úplně jste mě "popohnala" a šunkovar koupím. Měla jsem kdysi, ale naložila jsem s ním jako paní Lucie. Také přemýšlím zda nerez, nebo jaký? Já jsem dřív do toho hliníkového dávala do mikroténu, takže to je vlastně jedno. A rozhodně nebudu používat rychlosůl, ale jen jak píšeš ty. Myslím, že se šunkou z kg nebo 1,2 kg masa si poradí i dvoučlenná rodina, když je to jednou za čas.
    V pondělí se kouknu do dom. potřeb, udělám průzkum, už jsem projela i internetové prodejny.
    Opět díky za inspiraci.
    Mějte se moc hezky na kopečku.
    Dana od DK

    OdpovědětVymazat
  9. Moni, taky máme šunkovar, ale právě ta tenkost nakrájení nás nějak odrazuje, protože taky máme rádi natenoučko nakrájenou. ten výměnný obchod je super nápad

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥