neděle 23. března 2014

...švédský koláč....


Sice je uplakaná, ale i tak vám přeji krásnou neděli.
Příroda ten déšť moc potřebuje, tak buďme rádi, že prší.
Dnes vám chci představit ten nejjednodušší a nejrychlejší koláč, který znám a dělám jej už asi 12 let.
Tvarohový švédský nebo-li ikeácký koláč, 
jak mu u nás doma říkáme:o)
Mnohé znáte, ale třeba ještě někdo nepekl.




Švédský tvarohový koláč:

Sypká směs:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva

Tekutá směs:
3 tvarohy (750g) z vaničky nebo ricotta
1/2 l mléka
3 vejce
umyté rozinky a namočené v rumu
1 hrnek cukru
Já dávám polovinu krystal a polovinu pravý vanilkový
(= rozmixovaný lusk vanilky s 1/2 kg cukru)

Plech si pořádně vymažte máslem.
Polovinu sypké hmoty nasypte rovnoměrně na dno pekáčku.
Polijte tekutou směsí.
Nasypte druhou polovinu sypké směsi a na vrch dejte asi 100-150 g másla na plátky vedle sebe.
Pečte při 190°C asi 30 minut.
PS: Na tuto kulatou keramickou formu jsem použila 3/4 množství hmoty.
 Recept vychází na celý klasický plech.



Než rodina vstala z pelechu, čekala na ně nedělní ikeácká snídaně:o)




Mějte se i přes uplakaný den krásně a děkuji, že se rádi vracíte.
S láskou,
Monča


17 komentářů:

  1. Moniko, prosím pěkně tento koláč taky znám, ale mohla byste pozdradit jestli toto množství se Vám vešlo na kulatou formu, jelikož já měla na plechu. Chválím vše, Váš blog je motivace pro všechny. Ať se daří všem. Hezkou neděli. Ida

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ido,
      na tuto kulatou formu jsem použila 3/4 dávku:o)
      Dva tvarohy, 2 hrnky mouky....
      Krásný den a moc děkuji, Monča

      Vymazat
  2. Vypadá k nakousnutí...teda, kdy vy to všechno zvládnete :-)
    Už se těším až vyzkouším!
    Tereza V.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak opět máš můj obdiv♡♥♡♥ Tak málo hodin a tak mnoho práce hotové...-:)) No, dnes by se nám rano ten koláček hodil...Máme doma sice jen puntíka, ta starší hraje v Nymburce.... ale pečiva bylo málo...díky za recept, zítra jdu do práce, puntíka budou hlídat babičky a já si zase v klidu nakoupím, tak už mám na zítra, díky tobě, favorita....jsi velice plodná a inspirující žena♡♥♡♥ Jana z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také žasnu, kolik jste toho přes víkend stihla...Jak říká Jana, jste velice inspirující žena :). Díky.

      Vymazat
  4. Děkuju za inspiraci :-) Rychlovky se hodí vždycky a tahle navíc vypadá nadmíru lákavě :-)
    Krásný den!

    OdpovědětVymazat
  5. vypadá moc pěkně, už jsem vyzkoušela z tohoto blogu hodně receptů a vše se povedlo (pizza, špen. quiche, kvásk. chleba, skořicové šneky atd.), teď mi právě chladnou rustik. bagety a vypadají, že budou také chutnat. Díky moc za super inspiraci ! Pěknou neděli Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Moni, tenhle koláč máme doma moc rádi.
    a máš koláčovou formu od stejného hrnčíře jak já pekáček.
    přeji krásnou neděli, my jdeme za chvilku na karneval. Majka

    OdpovědětVymazat
  7. Je ten taky znam,mame ho moc radi.Do sypke smesy davam kakao a kolac je barevnejsi.Ja zrovna pecu kinder rezy-ty od Tebe-Monco.pa-pa Klara

    OdpovědětVymazat
  8. Moni, něco podobného děláme, akorát jsem netušila, že má i švédskou obdobu :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Taky tenhle koláč děláme, jen mu říkáme "finský" :) a je to moc prima nápad do té kulaté formy, je takový slavnostnější!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Včera som ho piekla. Mňam. A dnes manžel pri raňajkách vyhlásil, že si mám recept podškrtnúť zlatou farbou. Nuž, posielam virtuálnu zlatú medailu!!! :D

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, mohu se zeptat, zda jsou rozměry formy na koláč průměr 29cm? Nebo je to ta větší? průměr 36cm? A jak jste s ní spokojena? Přemýšlím, že si ji pořídím. Moc děkuji za odpověď i za krásný blog :-) čerpám z něj nejen skvělé nápady, ale i pozitivní energii!!!
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko,
      je to 36cm a jsem nad míru spokojena. peču v ní vše...od kuřete až po koláče!
      Určitě si ji pořiďte. Mám ji leta a je super.
      13. a 14. září ji budou prodávat v Berouně na hrnčířských trzích.
      Krásný den,
      Monča

      Vymazat
  12. Dobrý den, koláč vyzkoušen a je famózní! Skončil v našich bříškách rychlostí blesku:) Jen bych se chtěla zeptat - hodně té sypké směsi mi zůstalo dole pod buchtou, neupeklo se a nespojilo, také se Vám to stává? Nahoře na povrchu lehký poprašek také zůstal, ale to tolik nevadilo. Spíš jsme si s mužem říkali, že teda dáme příště víc směsi dolů než nahoru. Ale dole toho zůstalo opravdu dost. Tak nevíme :)

    OdpovědětVymazat
  13. Janí, také se mi to stává. Dávám potom i méně směsi, přesně jak říkáte. Nahoru to chce hodně másla, tam mi sypká nezůstává.
    Jsem ráda, že chutnal:o)
    M

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥