sobota 17. května 2014

... domácí louhované preclíky ...


Krásnou uplakanou sobotu.
Nedávno jsem objevila na blogu u Maryny  recept na domácí preclíky a protože mám raději slané než sladké, musela jsem vyzkoušet.... a vřele doporučuji.
Maryno, děkuji za inspiraci.


Domácí louhované preclíky:

720g hladké mouky
225 ml vlažné vody
150 ml mléka
3/4 kostky droždí
10g soli
10g moučkového cukru
60g rozpuštěného másla

Louh:
2 l vody
5 lžic jedlé sody

Potření:
1 žloutek
posypání: hrubozrnná sůl, mák, kmín, sezam.....

Dala jsem vše do pekárny a počkala si na vykynuté těsto. Kdo nemáte pekárnu, zadělejte klasické kynuté těsto a nechte kynout na teplém místě.
Z těsta jsem vytvořila 12 kousků preclíků, ale jsou i tak dost velké, " chlapácké" :o)
Nemoučněte, jinak nelze moc dobře válet válečky.
Na jeden preclík vyválejte asi 50cm hada. Děti vám ochotně pomohou:o)
 30 vteřin povařte umotané preclíky v louhu = 2 litry a 5 lžic jedlé sody.
Preclíky vyndejte  rovnou na plech s pečícím papírem, pomažte žloutkem a posypte hrubozrnnou solí, mákem, kmínem...co máte rádi.
Já si dnes dopřála kousek luxusu a koupila jsem himalájskou růžovou sůl. 
Je sice 100x dražší než ta naše klasická, ale 6,-Kč za 100g zase rodinný rozpočet nezrujnuje:o)))
Preclíky pečte asi 15 minut při 230°C.
Podávejte k pivu či vínku.
Dobrou chuť.






Mějte se krásně, užívejte pohody u domácího krbu, ať už doslova či přeneseně:o)
Monča

19 komentářů:

  1. Vypadají krásně, také se na ně chystám, hned jak jsem je u Maryny viděla, jsem uložila do oblíbených, snad se mi také povedou. Příspěvěk s mýdly je také super :-) Krásný podvečer. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, moc děkuji♥
      Ať se povedou a chutnají,
      Krásnou neděli, Monča

      Vymazat
    2. Moni jaká je prosím ta sůl? Ještě jsem ji nikdy nejedla, někde jsem četla, že moc nevoní, ale zdravá asi bude...Děkuji Eva

      Vymazat
  2. Moniko, vypadají skvěle..škoda, že nemám na chalupě hrubozrnou sůl..asi bych se do nich pustila...vypadají moc lákavě..jen nevím, jestli mně by se tak krásně povedly jako Tobě...krásný zbytek dne..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, povedou se, neboj :o)
      Měj se krásně na chaloupce, Monča

      Vymazat
  3. Jsou opravdu krásné, mco se ti povedli...a celkově krásné fotky

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasné,
    určitě je vyzkouším.
    Himalájská sůl je super. Používám ještě vločkovou sůl a ta je dokonce asi tak 1000x dražší než obyčejná. Ale když tak krásně vypadá a chutná ☺
    Pa pa Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a pokud si ji koupíme v malém množství, ani to nebolí, ale chuť je opravdu božská.
      Krásnou neděli, Martinko,
      M

      Vymazat
  5. Moni, ty vypadají skvěle, moc ráda vyzkouším. Himálájskou růžovou sůl jsem koupila nedávno v Německu, tam není ani zdaleka tak drahá, jako tady...
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako většina věcí:o( a daleko kvalitnějšího složení...
      Děkuji a a´t chutí i u vás doma, Helenko.
      M

      Vymazat
  6. Mončo, preclíky vypadají báječně. Už je chci nějakou dobu také vyzkoušet, ale zatím jsem se neodhodlala. Ty tvoje vypadají tak chutně, že mi málem i slina ukápla :-) asi se do nich přeci jen pustím. Přeji krásný zbytek víkendu Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, určitě vyzkoušej. není to tak pracné, jak to na 1. pohled vypadá.
      Ať se povedou,
      M

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Milá Maryno,
      moc si cením Tvé pochvaly.
      Gratuliji ke krásnému umístění na soutěži food blogerka roku, ale pro mě jsi stejně na prvním místě:o)
      Krásnou neděli,
      Monča

      Vymazat
  8. Musela jsem je hned vyzkoušet, jsou výborné!!! Moc děkuji za inspiraci! Už kyne druhá várka. :-)))
    Iveta

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem také vyzkoušela - vypadají krásně, chutnají báječně, ale očekávala jsem křupavé a mám je takové gumové... tak nevím, zda jsem něco zvrzla, nebo to tak má být? Děkuji :-) Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, máte je dobře, nejsou křupavé.M

      Vymazat
    2. Prima, díky za info. s máslem jsou vynikající :-)

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥