neděle 20. července 2014

... Pavlova ...


Už cestou domů  jsem v autě vymýšlela, co na rychlo z borůvek udělám, aby ochutnala i babička, 
a vyhrál novozélandský dezert Pavlova.
Domácky mu říkáme Obr pusinka nebo Baletkový dort:o)
Ale zítra samozřejmě ještě přijdou na řadu klasické české borůvkové koláče a borůvkové knedlíky.


 Pavlova

3 bílky
špetka soli
Ušlehat do tuhého sněhu a přidat
 1 lžíci hořkého kakaa a
150g  cukru moučka
1 lžíci balzamika (nebo bílého vinného octa)

Znovu našlehat a vytvořit dvě placky asi 20 cm průměru  na plech s pečicím papírem. 
Péci při 120°C asi 70 minut a neotvírat troubu!

Našlehejte 400 ml smetany.
Smetanu vrstvěte na korpus a prokládejte ovocem (maliny, borůvky, rybíz ....)
A nechte dort alespoň hodinu dvě uležet, aby se stačil promočit a změkl.

Chutná božsky




A proč se dort jmenuje zrovna Pavlova?
Mnozí určitě znáte, tak přeskočte.
Jméno získal po slavné ruské balerině Anně Pavlově
Vytvořil jej na  počest její návštěvy šéfkuchař hotelu Wellington na Novém Zélandu 
 v roce 1926
Inspirací mu byla její baletní sukně tutu. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. A aby docílil zelenkavé barvy, kterou sukně měla, použil jako ovoce kiwi.
A právě kiwi a jahody jsou nejobvyklejším ovocem pro tento dort v Austrálii a na Novém Zélandě. Ostatně tyto dvě země se stále přou o původ receptu tohoto světově známého dortu.







Kdo jste ještě tuto dobrotu nevyzkoušel, vůbec se nebojte. 
Příprava je velmi snadná, prakticky jen šleháte.
 Nejprve sníh z bílků, potom šlehačku a výsledek je neopakovatelný.
 U nás se dort snědl za jeden podvečer.
Stálo za to hrbit se nad borůvčím a trhat.
Mňam.

Mějte se moc hezky. Vykročte pravou nohou do pracovního procesu a pro šťastlivce na dovolené ... přeji krásné zážitky a prima počasí.

9 komentářů:

  1. Moni, to jste si užili krásný víkend, trošku, ale jen v dobrém, závidím. A Pavlova? Ještě jsem ji nikdy nedělala, mám strach, že se špatně krájí. Ale asi ji teda už vyzkouším.
    měj krásné pokračování prázdnin. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, děkuji.
      A neboj se, fakt je to snadné a je to dezert na lžíci. Čím rustikálněji vypadá, tím více mu to sluší. Krájí se dobře, když se promáčí, ale je to fakt na lžíci:o)
      pa a krásný den,
      Monča

      Vymazat
  2. Mňam, taky jsem ještě nezkoušela, neměla jsem odvahu....připadalo mi to těžké....fotky z dovolené máte super, jako ostatně vždy...nás to čeká příští týden..hurá směr Hradec Králové....pozdravy Jana z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janičko, díky moc.
      A užijte si krásnou dovču♥
      Monča

      Vymazat
  3. Moni, pavlovu tortu robím, ale mám trošku iný recept. Tento Tvoj sa mi zdá jednoduchší, tak ho určite vyskúšam. S čučoriedkami vyzerá skvelo. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Andrejka,
      tak ať se povede i tato jednodušší verze:o)
      krásné léto, Monča

      Vymazat
  4. Milá Moniko, moc vám láska sluší! Jste pozitivní a milý pár. Šumava - moje srdeční záležitost, hlavně Modrava, jen letos na ní ještě nedošlo, snad to stihneme a napravíme. Vaše fotky mne velice nabudily. Dort Pavlova neznám, ale udělám, děkuji za inspiraci. Lidka

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, u nás je Pavlova hlavně novoroční dezert ...s brusinkami. Do bílků ještě přidávám lžíci škrobu.
    Vaši dovolenou lze jen závidět protože v těch vedrech jsou hory a lesy lepší než moře :o) Šumavu mám ráda, kdysi jsem tam i žila takže pro mě taková nostalgie. Přeji krásný zbytek léta celé rodině :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Mončo, peču podle vás již pár receptů, ale tento mě lákal už dlouho ale měla jsem strach, že se mi nepovede, váš recept vypadal tak snadně že jsem to riskla, byl výborný, jen jsem měla jen žlutý meloun....s borůvkami či malinami to bude lepší.
    Každopádně poznatek, dort jsme jedli po 4 hodinách a super, ale ráno po 16 hod už to nebylo ono byl moc rozpatlaný. Iveta

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥