čtvrtek 7. srpna 2014

... domácí italská CIABATTA ...





Ciabatta

500g hladké mouky
350 ml vody
8 lžic olivového oleje
2-3 lžičky soli
1/3 kostky droždí

Vše dejte do pekárny, nebo zadělejte klasicky kynuté těsto, jak jste zvyklí.
Na pomoučněném vále vytvořte z tohoto množství dvě nohavice, neboli dvě papuče. 
Překlad slova ciabatta je to totiž  papuče,bačkora či trepka.
V této fázi přidejte co libo ... olivy, sušená rajčata ....
Počítejte, že těsto bude hodně řídké, více než na focacciu.
Čím rustikálnější bačkora bude, tím více italské.

Nechte ještě chvilku nakynout pomoučněné pod utěrkou a potom 
  pečte při 230°C asi 30 minut.

Já dnes dala daleko více droždí a z ciabatty je spíše placka, 
ale chuť je skvělá a je krásně křupavá.







Život je příliš krátký na to
 jíst špatná jídla.

Přeji dobrou chuť a krásný den.

5 komentářů:

  1. Ahoj Moni, určitě vyzkouším, už se mi sbíhají sliny.
    Moc zdravím a přeju pohodu a zdravíčko, nás se zdraví moc nedrží, momentálně končíme s chřipkami a angínou, zánětem ucha (my tři holky), všechny atb. Otrava teď v létě.
    Tak se aspoň kochám tvými krásnými fotkami.
    Dana z Podkrkonoší

    OdpovědětVymazat
  2. Moni, vypadá úžasně, hned při první vhodné příležitosti vyzkouším !!!!! Pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Moni, posílám prázdninový pozdrav,
    vypadá to naprosto úžasně, díky Ti za recept, určitě a ráda vyzkouším.
    Pa pa Zuzka morkusovic

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný dobrý den Moniko,
    nejdřív bych Vám chtěla pochválit celý blog,máme úžasně barevné vnímání světa,lahodí to oku a nic tu není fádní.
    K receptu...lze použít na tento recept i jinou než klasickou hladkou mouku? /myslím nějakou zdravější variantu,aniž by utrpěla chuť/

    OdpovědětVymazat
  5. Jednoduchá a fantastická ciabatta. Tchán se ptal: "Ve kterém obchodě jsi koupila tak dobrou ciabattu?" :-)

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥