pondělí 1. září 2014

... pravidla moštárny ...




Tatínek nakreslil plánek, děda svařil a my poprvé v životě
moštujeme.
Lis vymyslel Tom geniálně jednoduše ... jen přinesl z auta hever.
100% bio kvalita.
Vždy mi přišlo líto, kolik jablek se povaluje ve škarpách. 
Letos je konečně smysluplně využijeme.
 Je pravda, že mnozí tatínkové by uměli s jablíčky naložit jiným způsobem, 
trochu více lihovějším:o) 
Náš tatínek není pozadu a už se chystá na cider.
.


Tak jsme ten deštivý den využili ku prospěchu chuťových pohárků.
Jablkům zdar.
Někde jsem kdysi četla, že kdybychom denně snědli jedno jablko, nebudeme potřebovat doktory.
Beru si tuto radu k ♥

12 komentářů:

  1. Mony tvůj muž má geniální nápady .....pochutnávejte si na moštu .Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný nápad, a to prevedenie. Mamina má jablone nové a tam nestihnú jabĺčka opadať. Ale dobrí susedia nám vždy nejaké opadané jablká dajú, tak ich postrúhame a zavaríme. V zime len zoberieme pohár a jablká sú pripravené na koláčik. Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Moni...tleskám...no to je nápad...super...Krásné pondělí...Věrka

    OdpovědětVymazat
  4. Moni, teda Tom má super nápady, dávám mu jedničku s hvězdičkou.
    krásné moštování Majka

    OdpovědětVymazat
  5. Super nápad, nechte patentovat. ;-) Moštík také miluji. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. No,i přes to,že to vypadá jako nějaký mučící nástroj, moštík bude určitě lahodný-:)) Můj manžel a brácha se chystají letos jablka na chalupě přeměnit na kalvádos, ještěže mám v domě kamarádku, která také dělá výborný mošt, jinak jsme s holkama letos bez něho. Pozdravy Jana z Brna

    OdpovědětVymazat
  7. Juuuuuj. A budete si to dávať patentovať, alebo bude postup výroby voľne šíriteľný? :D Môj muž stále hovorí o nejakých jablkách. :D A sused odnaproti tuším zvárať vie.
    Nuž, na zdravie. Nech žijú jabká! A ich mnohostranné využitie. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Moni, máte to šikovné muže v rodině! I můj muž lisuje jablíčka už dlouhá léta, má to slovy dnešních dětí vytuněné, lis přímo dokonalý. Letos se asi moštu upijeme, z jednoho stromu spadají asi všechny. Když je ho opravdu hodně, ohřeji ho na 70C a naliji do lahví. Zazátkuji (nejlepší sklo z Ikei s porcelánovou zátkou) a vydrží i na zimu. Bio kvalita plná vitamínů. Ale mě by zajímalo jak na ten cider? Podělí se Tom o postup?
    Mějte se krásně, pa z Ráje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se podělíme:-) až se k tomu dostaneme.
      krásný večer, M

      Vymazat
  9. Ahoj Moniko, teda ste obaja taaaak šikovni...vždy niečo porábate :-) aj my sa už chystáme na muštovanie ako po ine roky...len by som poprosila ak by to bolo možne, my lis mame len dosť problematicky tie jablčka strúhame, ako to robite vy? alebo ich len rozpolite... Maj sa krásne a muštovaniu zdar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jablíčka strouhám v robotu, je to rychlé a bezbolestné. Ono, když se má nastrouhat 12kg ručně:o)))))
      Máme doma manufakturu. Já myji, půlím a mixuji, Tom lisuje a stáčí. Ve dvou je to rychlovka. A potom počítat nějakou dobu na úklid:o)
      Tak ať se povede, Mery. M

      Vymazat
  10. Téda, manžela obdivuji....krásný zlepšovák .-))) my moštujem v pálenici :-)))), ale opravud moštujem, ikdyž mě každý rok pán přemlouvá právě na tu druhou verzi...a já vždycky na to a nevíte, co bych dávala pít mým 4 dětem???

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥