pondělí 6. října 2014

... domácí žervé sýr ...


Mnoho z vás jej určitě dělá, ale třeba se najde někdo, kdo ještě nezkusil.
Úplně jsem na tento snadný recept, který ušetří vaší peněžence, zapomněla vložit.

Domácí "lučina"

1l jogurtu
250ml 33% smetany 
sůl

Jogurt (nejlépe domácí) smíchejte se smetanou a přidejte sůl ( nemusí být)
 a bylinky, které máte rádi, pokud je libo.
Do hrnce vložte sítko, do sítka plátýnko (např. veliký kapesník)
 a do plátýnka přelijte smíchanou hmotu.
Dejte do ledničky a nechte 24 hodin odkapávat syrovátku.
Druhý den je hotovo.
Ze syrovátky můžete udělat třeba puding a nebo vypít:o)
Ale je mi jasné, jak většinou skončí:o)




Dobrou chuť.

16 komentářů:

  1. Moni opäť skvelá inšpirácia, určite vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. V pátek jsem ji zrovna dělala, místo smetany dávám kysanou smetanu - 500 g jogurtu, 200 g kys.smetany, sůl podle chuti....mám ráda tyto "domácí" dobroty. Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam mňam... naše holky milujou žervé, zkoušela jsme recept od kamarádky a ta ho dělá z tvarohu a zakysané smetany a jeho taky hodně dobrý ;-) Vyzkouším i ten Tvůj :-)))))
    Brzy pošlu fotky skřítka, co jsem teď šila a domluvíme detaily. Krásný týden.... Venda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, těšííííím♥
      jsi zlatíčko. M

      Vymazat
  4. Syrovátka je výborná vychlazená s domácím sirupem,např.bezovým..je to osvěžující!škoda ji vylít,když je tak zdravá...děkuji za krásné fotky a fajn recepty!mějte se sluníčkově,Tereza

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký den... Tu pochoutku děláme s tvarohem, zítra ale zkusíme s jogurtem, k tomu ještě čerstvý křupavý chléb, mňam, už se nám sbíhají sliny...
    Krásné dny, Lidka.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase niečo nove sa dozvedam...super vyzera fajn. Zmazala som predošle lebo už to viem odpoveď :-)

      Vymazat
  7. Zdravím :-), nemáte také odzkoušený nějaký recept na jogurt, který jste zapomněla vložit :-)))))))))))))))))))) ? (abych tu vzácnou tekutina nezmařila)

    PS: máte fajn blog, těším se na další příspěvky a fotky...ať se daří,

    mějte se, Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolíno, tady je recept na jogurt.Děláme jej už hodně dlouho z mléka z farmy a v lednici vydrží na 100% 10 dní, déle jsme nestihli odzkoušet.
      http://unasnakopecku.blogspot.cz/2014/01/domaci-jogurty.html
      M

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. jste úžasná a já :-O(, že jsem si si nevšimla, že už máte v receptech...moc děkuji, je to teď velice aktuální, naskytla se nám možnost domácího mléka a vyzkoušet se musí vše, ale né zničit :-)
      ještě jednou moc děkuji, K

      Vymazat
  8. Už mi to odkapává v lednici ;-) Těším se na výsledek a děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  9. Ja syrovatkem zadelavam domaci chleba.pa Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Super recept, to musím určitě vyzkoušet :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. A komu chutná na středomořský způsob, přidejte do hotového žervé lžíci či dvě oleje ze sušených rajčat (případně olivového), hrst bazalky a rozetřený stroužek česneku. Focaccia od Moniky a tato dobrota a dušička je v peří :-)

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥