úterý 23. prosince 2014

Staročeský trdelník ...



Dnes reaguji na Tomův včerejší příspěvek a vaše reakce, abych recept odtajnila i z druhé strany.
Tady je a je to příspěvek už loňský:o)

Tato skořicová dobrota se u nás peče snad jednou týdně. 
Terezka miluje trdelníky.... tedy ona je nazývá trdla a jednou, když byla malinká a nemohla si ani na slovo trdlo vzpomenout, řekla ..." ten  blboun ...
a tak se u nás doma vžilo toto osobité jméno.

 Z těsta, které vám popíšu můžete opravdu udělat skutečné trdelníky,
 které znáte z jarmarků.
Popis bude níže.
A neděste se urputné práce,
 Kdo máte pekárnu a budete motat do věnečku,
 je práce asi na 15 minut i s umytím pracovní desky:o)
To je mé krédo, vždyť už mě trošku znáte.... rychle, čerstvě, snadně ale s famózním výsledkem:o)
Většinou dělám věneček z 3/4 dávky. Vejce nechávám stále 1 celé, nijak ho nepůlím :o))))) Ale kdo máte jedlíky a návštěvu dejte z celou dávku.





Staročeský trdelník 
neboli takto smotán 
Estónský kringel


 kynuté těsto:
250ml mléka
50g rozpuštěného másla
1 vejce
4 lžíce cukru
600g hladké mouky
1 kostka droždí
1 lžička soli

náplň:
10 lžic cukru krupice
5 lžic kvalitní mleté skořice
100g rozpuštěného másla

Všechny ingredience na těsto dám do pekárny na program kynuté těsto a máte 
90 minut na další činnosti:o)
Vyválejte obrovský obdélník, hodně podsypte. 
Já jej dělám přímo na kuchyňské lince, na vál se nevejdete:o) 
 Tloušťka asi 3 milimetry. 
Obdélník pomažte rozpuštěným máslem a dostatečně posypte náplní
 ( smíchaný cukr se skořicí )
 a srolujte. 
Roládu napodél rozřízněte  a smotejte do věnečku. 
Pečte na plechu s pečícím papírem na  180 °C asi 35 minut.
 Ale každý znáte svou troubu, tak se řiďte instinktem a kouzlo se špejlí funguje vždy:o))))










...... opět zaklínadlo.... čárymáryfuk




Staročeský trdelník

A kdo byste neodolal tradičnímu zamotání do trdelníku...
... budete potřebovat:  lahve třeba od piva, které obalíte  alobalem .
Těsto je stejné a po vykynutí vyválejte ve veliký obdélník.
Já mám většinou tak 60x40 cm
 Rádýlkem rozkrájejte podél delší strany na proužky asi 3 cm široké a
a namotejte proužek těsta, aby se hezky ovinul kolem lahve.
 Pomažte trdelník rozpuštěným máslem a posypte cukrem se skořicí.
Lahve postavte na plech a šup s nimi do trouby na asi 25 minut při 190°C.
Z celé dávky těsta uděláte asi 12 trdelníků.




... ať i vám a vašim blízkým chutná jako všem u nás....
Krásný den, mé milé čtenářky,
 Monča

5 komentářů:

  1. Krásné a Vánocemi vonící fotky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Trosku pracnejsie ako Tomov recept, no mam pocit, ze vysledok je chutnejsi:)))
    Dakujem, ja urcite vyskusam
    Krasne sviatky....

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Moni, i já hlasuji pro trdelník, po našem prdelník /mladší dcera blbě rozuměla a název už se vžil/, za mě je to jedna z nejúžasnějších buchet, koláčů, nevím jak nazvat. Nebude chybět vedle štrůdlu na vánoční tabuli. krásné svátky přeji ... Pavla

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné vánoční svátky - plno krásných vůní, dětského smíchu a pohody! Monika

    OdpovědětVymazat
  5. Teď jsem ho dělala podruhé a zase se povedl! Moc děkuju za recept! (Dělám kringel když chci překvapit tchýni a úspěch zaručen!)

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥