pátek 31. ledna 2014

...hnědé mňam s mandlemi....



Krásný pátek
Dnes opět z kuchyně.
Tento dezert máme strašně rádi a peču jej už několik let. Je rychlý a chuť úžasná.
Zase skoro bez práce budete pochváleny.
Krájím jej na malinké kousky a chuť připomíná vánoční cukroví.
Mám pocit, že autorem či propagátorem je Zdeněk Troška. Ač všechny jeho filmové počiny nemusím, tento sladký zážitek se mu povedl.


Hnědé mňam:

1 máslo
200g kvalitní čokolády
100g oloupaných a nasekaných mandlí
4 vejce
2/3 hrnku cukru
1 hrnek polohrubé mouky
panák rumu

V menším hrnci rozpustím máslo s čokoládou.
Přidám mandle, cukr, vejce, rum a pomalu mouku. Vyšlehám.
Potom naliji do vymazaného a vysypaného plechu a peču při 190°C asi 20 minut.







...Tak ať i vy jste za tu dobrotu pochváleny.
Užijte si krásný víkend v poklidu a nakonec ještě jeden citát ( jak jinak), když už tedy pořád pečeme a ujídáme. 
Někam mezi citáty připište ještě jeden dost vtipný.


Snažím se
udržet si
lehkou nadváhu,
protože by to bylo jednoduše nefér
vůči ostatním,
kdybych byla
tak atraktivní, inteligentní a zábavná
 a ještě k tomu
štíhlá.



Mějte se moc hezky a děkuji za vaši přízeň
Monča



středa 29. ledna 2014

...mé nové drobné radosti...


Krásný den, mí milí.
Byla jsem upozorněna, že jsou mezi čtenářkami i muži, tak se omlouvám za diskriminaci :o)

Při pochůzkách po úřadech jsem zašla do výtvarných potřeb a opět jsem se neovládla a trošku utrácela....ale tyto hvězdičky jsem tam opravdu nemohla nechat:o)

*HVĚZDY*
hvězdičky
***
Jsem typ ženy, která nepotřebuje parfémy, šperky, drahé outfity.... ale těmto drobnostem, které hřejí u srdce neumím odolat.
Sice je brzy uložím do krabice s vánočními poklady, ale ještě několik dní parádu udělají.
Venku to vypadá tak vánočně, konečně. Všude nám leží krásný čistý bílý sníh.
A za okny naši andělé vypadají jak chudí příbuzní, kteří čekají, až je pustíme ohřát se...
A když dnes nevaříme ani nepečeme...trocha citátů neuškodí, že?


Lidé jsou andělé
s jedním křídlem.
Když potřebují vzlétnout
....musí se obejmout.



Nahraďte strach z neznáma
zvědavostí.



Ať jsou vaše 
SNY
větší
než váš strach.


Moc děkuji za vaše milé návštěvy. Jsem za to moc ráda.
A předem velké díky za všechny milé komentáře, je to pro mě koření blogerského života
Mějte krásný den a zítra oslavte s dětmi jejich půlroční snažení.
S láskou Monča











úterý 28. ledna 2014

...mléčný řez bez mouky....


Krásný večer.
Objevila jsem úplnou náhodou tento moučník připomínající naším mlsným dítkám Kinder mléčný řez. Ten sice kupuji jen velmi zřídla, ale děti jej milují. Tak snad i vám se bude líbit a oceníte hlavně rychlost, s kterou je hotov....trvalo mi to i s pečením 20 minut a výsledek je božský. Jediným problémem je to čekání do druhého dne, aby se dobrota uležela a ztuhla v ledničce .... To jsme dnes přeskočili:o)))
Opět rychlý recept, který snad bude i vaším oblíbeným.




Mléčný řez bez mouky
Těsto:
5 vajec našlehat odděleně bílky a žloutky
přidat
100g cukru
50g kakaa

Vyšlehat a péct na velkém plechu s pečicím papírem při 190°C asi 10 minut.
Než vychladne piškot, vyšlehejte šlehačku, přidejte cukr a tvaroh. Já použila 40% tvaroh.
Bílá náplň chutná jako klasický pacholík, který jsem jedla jako malé dítě:o) 
Vychladlý piškot rozpulte, namažte náplní a druhou polovinou piškotu přiklopte.

Náplň:
250ml šlehačky
250 g tvarohu
moučkový cukr







Mějte se krásně, ať máte co nejméně starostí a jste co nejvíce v pohodě a zdraví.
Moc děkuji za vaše krásné komentáře a předem se omlouvám, že nestíhám jednotlivě děkovat. Ale pozorně vše pročítám a velice si vážím vaší náklonnosti.
Monča


neděle 26. ledna 2014

...domácí rohlíky...





...krásný večer...
Dnes jsem se poprvé pustila do pečení domácích rohlíků. Holky se strašně těšily a naštěstí to vyšlo. Opravdu doporučuji, jsou úžasné.
Večeře byla jasná, každá princezna snědla tři kousky:o)
Recept mi přišel do mailu už někdy v říjnu a teprve dnes na ně došla řada.
Opět jsme prožili pečicí den...kváskový chléb, kefírovku podle Helenky, rohlíky a Tom dnes zkoušel poprvé sýry, ale chtěli jsme moc velký zázrak....korbáčiky a bohužel  jsme nasadili laťku moc vysoko a dnes jsme ji nepřeskočili, ale snaha a zkušenosti se také počítají:o)
Ještě nás čekají jogurty, až budeme pasterovat mléko.


Domácí rohlíky

1kg hladké mouky
0,5 litru vlažného mléka
250ml vlažné vody 
100ml olivového oleje
1/2 kostky droždí
2 lžíce octa
3 lžičky soli  
2 lžičky cukru 
0,5 lžičky mletého kmínu

Vše jsem dala do pekárny a po vykynutí jsem se snažila o rohlíkotvary. 
Těsto jsem rozválela na 4 mm, nakrájela trojúhelníky, potřela mlékem a rolovala jsem a snažila se co síly stačily o něco rohlíku podobnému.  Nechala jsem je ještě 20 minut vykynout a před pečením jsem rohlíky ještě potřela mlékem a posypala mákem. 
Můžete posypat čím libo.
Pečte při 200°C asi 20 minut.

Ptáte se, jestli vydrží čerstvé i další den.....holky, já všechno pečivo dávám do mrazáku a vyndám, když máme chuť a je stále čerstvé. Rohlíky i bagetky rozpékám po povolení na teflonové pánvi nebo u krbu a nemají chybu i po několika dnech v mrazáku.











Mějte se moc hezky, ať ten pracovní týden s klidem zahájíme. 
Mě zítra čekají nemilé návštěvy po finančním a katastrálním úřadě, klidně bych si tyto obchůzky odpustila, ale není zbytí.

Moc děkuji za vaše návštěvy, za to, že mě čtete a necháváte milá slůvka, která jsou tím pohonem, proč si vše nenechávat jen pro sebe.
Děkuji za vaši náklonnost.
Monča



sobota 25. ledna 2014

....stromeček na třetí....




Krásný večer vám všem přeji.....
Možná za to může ta sněhová přikrývka venku a mrazivé počasí či mé romantické představy, ale
nějak se neumím  toho kouzla vánočního stromku vzdát. 
I ten z terasy už opadal a tak došlo na mini nálety z lesa.
...a tady je náš třetí a stále menší stromeček...
Vypadá už jako květina ve váze.

Náš stále se zmenšující stromeček mi přinesl na mysl známe verše Jiřího Wolkera
...
"...Stanu se menším a ještě  menším, až budu nejmenší na celém světě...."







...tak hlavně na mě nevolejte Chocholouška, slibuji, že stromeček na čtvrtou již nebude:o)))))
Užijte si krásné chvíle a poklidnou neděli.
S láskou,
 Monča



čtvrtek 23. ledna 2014

...výrobky mléčné, to je marné....


Krásné odpoledne, mé milé.
... mlha se asi jen tak neztratí, tak jsem si na dnešek vypůjčila fotky kraviček, které jsem zachytila v říjnu, ale jakmile to půjde, udělám autentické z kravína, kam vás chci pozvat.
Milé čtenářky, kamarádky a příznivkyně z našeho okolí.... fandím schopným lidem, kteří mají nápady, chuť do práce a inovují a jen si nestěžují, že pro ně stát nic nedělá.
Jsem vděčná, že hned za jedním kopečkem od naší vesnice jsou tak schopní farmáři.
Ve vesnici Chodouň najdete kravín, kde je umístěn automat na čerstvě nadojené nepasterované mléko. Přijet si můžete každý den včetně víkendů od 7-19h.
Hned vedle automatu je výběh pro kravičky a Bety si vybírá, od které že to mlíčko vlastně má. Je to úžasná zkušenost pro městské děti, ale i pro ty ze vsi:o)
Cena 13,- Kč / 1l
Automat přijímá všechny mince a můžete čepovat, dokud vám impuls neřekne stop.
Víme o tomto pokladu jen týden a jsme na něm závislí. Mléko je úžasné.
U nás v rodině potřebujeme týdně tak 10 litrů mléka.
Bety je největší pijan kakaa ve střední Evropě a ze 3 litrů děláme na týden jogurty.
Jak pasterovat???

Pro mléko existují 3 typy pasterizace:
Dlouhá pasterizace – ošetření nízkou teplotou 63°C po dobu 30 minut
Šetrná pasterizace – mléko je ošetřeno teplotou 72°C po dobu 15-30 sekund
Vysoká pasterizace – ošetření vysokou teplotou 135°C po dobu 1-2 minut ..... tento způsob se používá při průmyslové pasterizaci a je nejméně šetrný. V mléce sice nezůstanou žádné nežádoucí organismy, ale ani ty tělu prospěšné.









Pro ty, které jste z okolí, vřele doporučuji.
Mléku a mléčným výrobkům zdar.
Monča






neděle 19. ledna 2014

...nadýchané nebe....




Krásné nedělní odpoledne.
Opět náš favorit mezi moučníky, ani jsem nevěděla, že jsem vám jej ještě nepředstavila. 
Holky ho minulý rok měly místo dortu na dětské narozeninové oslavě. Je to lehký a lahodný zákusek.
Mnohé jistě znáte a děláte něco podobného.
Je to klasický piškot, vyšlehaná šlehačka, jogurt, či zakysaná smetana s ovocem, které máte rádi a zalito želatinou. My máme nejraději kompotované broskve a mandarinky.
Toto množství je na klasický vyšší plech.

Piškot:
vyšlehat 4 bílky s 20g moučkového cukru
vyšlehat 4 žloutky s 5 lžícemi horké vody a 100g moučkového cukru
Když vše smícháme, přidáme 180g polohrubé mouky a jeden prášek do pečiva

Pečte při 170°C asi  15 minut na vysypaném plechu.


Bílá hmota:
Vyšlehat 2 šlehačky a přidat 200g hustého jogurtu a moučkový cukr dle chuti.
Na bílou peřinku položte ovoce nejlépe kompotované (mandarinky, broskve) a zalijte želatinou.
Nejlepší je tento moučník uleželý alespoň 24h v ledničce.






"Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká jako láska."
Charles Maurice de Talleyrand-Périgord
"Dobrá komunikace má stejně povzbuzující 

účinky jako káva ....
.... a stejně obtížně se po ní usíná."
Anne Morrow Lindberhg

Mějte se moc hezky, užívejte si rodinu, návštěvy, nebo jen odpoledne u svíček, u kávy či 
u čaje.....
Zkrátka užijte si volno a usmívejme se na svět...bude nám hned lépe.
mám vás ráda, Monča