čtvrtek 2. dubna 2015

Zelený čtvrtek ...


To by nebyl zelený čtvrtek, kdybychom neokusili zelenou krmi.
Ano, děti tuto barvu přímo "milují".

Když jsem ještě neměla své děti a viděla jsem, kolik špenátových příloh mizí v kýblích ve školních jídelnách, říkala jsem si, že  by maminky  měly doma vařit a nabízet dětem tyto dobroty. Protože to je vlastně jejich chyba, že jim špenát děti nejedí.
 Bože, jak jsem byla pošetilá a v duchu se neustále těm neznámým maminkám omlouvám.
Já jsem milovník špenátu i toho jídelního ... ten je stále stejný jako za mých dětských let :o) Špenát bych mohla denně. 
Vařím ho velmi často a přesto ani jedna naše slečna by ho nedala ani na lžíci, natož do pusy! 
Výjimka ale existuje. Na záhonku ho trhají  a ládují se čerstvými lístky. Ale letos jsem ještě ani nezasela. Chystala jsem se, ale kroupy a sníh mě vyhnaly.


Špenátová polévka s topinkou

 listový špenát
1 větší cibule
stroužek česneku
libeček
perteželka
pepř
sůl
olivový olej

Na oleji osmahnu cibulku do zlatova, posolím, opepřím, přidám špenát (i mražený listový), zaliji horkou vodou a přidám prolisovaný česnek a bylinky.

Stačí 6 minut povařit, rozmixovat tyčovým mixérem a při podávání položit nahoru osmaženou topinku na olivovém oleji, nebo na sucho ... to už záleží na chuti.


Dobrou chuť a krásné Velikonoce.

11 komentářů:

  1. Moniko,
    ono je totiž velký rozdíl mezi špenátem ve školní jídelně a listovým špenátem doma připraveným !
    Já také zrovna tu zelenou hmotu v jídelně nemusela, ale nyní listový špenát doslova miluji a naučila jsem ho jíst i rodinu, včetně všech dětí :-)
    Jen je škoda, že se čerstvý dost špatně celoročně shání a ještě je i dost drahý :-o
    Ještě, že máme mražené výrobky :-)
    My dnes večeřeli domácí lučinu s chlebem, čerstvou pažitkou a řeřichou.
    Krásné Velikonoce všem Na Kopečku!

    OdpovědětVymazat
  2. Moni,
    u nás je to to samé jen se syrovou cibulí.
    Jak já jí miluju. Ale nedivím se, jako malá jsem cibuli také nemusela, až časem se to změnilo.
    Polévka vypadá lákavě. Ještě teď se pustím do vaření.
    Požehnané Velikonoce vám všem. Lidka

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Špenát mám ráda odjakživa, nejen doma, ale i ve školní jídelně (v dětství i dnes). I ostatní "zelenosti" jím s chutí - brokolici, medvědí česnek, pažitku, bazalku, mňam! :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Já dnes dělala zapúečené palačinky se špenátem. A zbytek špenátu budeme dojídat ještě zítra:-) Přeji hezké svátky:-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím,já se přidávám na stranu slečen,ale syn ho zbožňuje takže vařím))))Krásné svátky pa,Šárka

    OdpovědětVymazat
  7. Špenát miluji a všichni kluci ho jedli od mala velice rádi... A vidíš polévka mne nenapadla, hned ji příští týden uvařím. Špenát jsme totiž měli včera v plněných cannelloni. No jo, měla jsem je udělat dnes na zelený čtvrtek, ale nebyla jsem od rána doma tak se nevařilo :o))). Ála

    OdpovědětVymazat
  8. Ja myslím, že sa to poddá. Tiež som nemala rada ako decko špenát (hoci, kupodivu, špenátovú polievku som zjedla) a až s odchodom z domu som sa ho nejako naučila jesť. Myslím, že to bolo tým, že doma sa tuším jedol iba ako špenát - prívarok (prípadne polievka), či ako to nazvať. Ale práve spolubývajúce ho jedli s cestovinami a pod, tak som mu postupne prišla na chuť. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Možná děvčata jen dobře poslouchají své tělo. Syrový špenát je totiž mnohem výživnější a bohatší na vitamíny. Naopak vařením špenátu se stávají molekuly kyseliny šťavelové anorganickými a tvoří se krystalky kyseliny šťavelové. U citlivějších osob se můžou krystalky usazovat na ledvinách. My jíme špenát syrový i vařený celá rodina v nejrůznějších kombinacích. A řekla bych, že zelené dny jsou u nás na týdenním rozvrhu :)
    Krásné požehnané Velikonoce

    OdpovědětVymazat
  10. No, tak tu bych si ovšem dala :3 Já jsem včera jela na zelené brokolici :-D Přeji krásné Velikonoce Tobě, i celé rodině :-) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  11. Ona to tak trochu je chyba maminek... ale spíš v tom, že nevědí, jak na to. Velmi jsem se pobavila u čtení knihy "Francouzské děti jedí všechno" (Karen Le Billonová), které se tématu jídla dětí dobře a vtipně věnuje (je to psáno formou příběhu Američanky, co se na rok odstěhuje do Francie). A věřím, že díky tomu bude můj syn, po vzoru Francouzů, jíst do tří let věku více potravin než dospělý Američan :-) Ale taky nemá (v 1,5 roce) něco rád, vždy však zatím jde, tak jako kolikrát u dospělých, o formu úpravy (vařenou mrkev nejí, syrovou ano, apod.)

    JODIE, co se týká toho syrového špenátu, tak z něj se zase pro změnu hodně špatně vstřebávají všechny ty minerály a vitamíny (např. vápník). Jak píšete, nejlepší asi bude kombinace, někdy syrový, někdy spařený (vařený).

    U nás vede špenát jemně přimíchaný do šťouchaných brambor a podávaný k lososovi. A nakrájený na kousíčky jako součást vaječné omelety na snídani. (Já jej v jako dítě vůbec nejedla... především proto, že mi jej nikdo nepřipravil "nějak jinak" a v méně "silné chuťové" podobě než jako jídelnovou klasiku... někdy se taková výrazná chuť zeleniny prostě musí dávkovat postupně v jemnějších úpravách...). Na špenátovou polévku se teprve chystám...

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥