neděle 5. července 2015

focaccia + DIP


Krásnou sváteční neděli.
Pro mé dlouhodobější čtenářky je tento recept už velmi známý.
Chodí ale stále nové, tak mi odpusťte, že vkládám opět.
Focaccia a nejrůznější dipy jsou pro mě symbolem léta. Vlastně tento italský chléb ani přes zimu nedělám.
O to více ale v létě.


FOCACCIA

400 ml vody
0.5 dcl kvalitního olivového oleje
1/2 kostky droždí
1 lžíce soli
1 lžíce sušené rozmarýny
350 g hladké mouky
170 g celozrnné pšeničné mouky

Všechny ingredience dám do pekárny a počkám, než těsto vykyne.
Na dva plechy na pizzu dám pečicí papír a mokrýma rukama vytvořím placku, na každý plech jednu.
Těsto hodně lepí, ale nebojte o to víc bude focaccia vláčná.
Prsty roztrhejte placku, uděláte jakoby oka do těsta a polijte ji olivovým olejem, posypte kmínem a vetřete utřený česnek. Placku nechce ještě 15 minut odležet. Oka, která jste vytvořili, opět dorostou, jak bude těsto kynout.
Pečte při 230°C asi 35 minut.

Focacciu krájím na proužky, které rovnou namáčíme do dipů.

tvarohový DIP

1x tučný tvaroh ve vačničce
120 ml zakysané smetany
100 ml bílého jogurtu
pepř
sůl
česnek



Dobrou chuť,

18 komentářů:

  1. krásný den Moni, chtěla bych se pokusit upéct, ale jsem asi nechápavá, když uděláte na plech placku a potom ji roztrhnete a přidáte kmín, česnek a ol.olej, tak znovu uděláte placku a pečete, nebo se to už nespojuje do placky a nechává potrhané? ale to by zas asi nešlo krájet na proužky. Děkuji Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, těsto opět doroste, jak kyne. Ale potrhaná místa jsou u focacci žádoucí.
      Hezkou neděli, M.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Zkusila jsem upřesnit. Když tak nech, Haní, jen placku:o)
      Krásnou neděli♥

      Vymazat
  3. Moc hezké okamžiky...i ty předcházející :-) Pěkné léto :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Právě jsme se vrátili z Itálie, takže proč si neudělat zrovna focacciu :-)?

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna nedávno jsem na ní hledala předpis, možná zkusím, ale mám zafixováno, že cokoli s droždím je dřina a pak nervy s hlídáním aby to správně vykynulo:-))), ale jak tak čtu recepty v tomhle by mi asi pomohla ta pekárna....možná poprosím rodiče jestli by mi ji půjčili. Zrovna včera v tom pařáku jsem měla na něco chuť a něco s jogurtem je ideální. Krásné letní dny a ať jste brzo zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Lucí, jojo pekárna je můj velký pomocník. Zadělávám v ní na housky, rohlíky, pizzu, focacciu, bagety, knedlíky ... V pekárně nepeču nic, jen hněte a kyne těsto.
      pa a zvládni tu závodní kuchyni:o)
      Tip : zapečené boloňské špagety. Zrovna jsem jich udělala kotel a říkám si, že vám by se hodily.o)

      Vymazat
  6. Mila Monicko, diky za recept, prave jsem dopekla a ochutnala. Luxus a naminka. At jste brzy fit a muzete uzivat leta.
    Krasny cas.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, to jsem ráda, že i u vás chutná:o)

      Vymazat
  7. Dnešní oběd:
    Maso ala lucie living příloha ala u nás na kopečku.
    Obojí výtečné.
    A to jsem byla včera bezradná, co já jen budu zase vařit.
    Díky holky.

    OdpovědětVymazat
  8. Zapečené boloňské špagety - Moniko, moc prosím o recept, příští týden budu mít kupu strávníků a tohle by se hodilo - stačilo by jen popsat postup i bez obrázků, i když ty tvoje fotky jsou vždycky moc "chutné", děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Boloňské zapečené:
      cibulku do zlatova na oleji, přidat mleté hovězí+vepřové, koření (bazalka, zázvor, oregáno, mletá masa, sůl, pepř)
      plechovku loupaných rajčat a protlak, česnek. Pokud je omáčka moc kyselá, přidávám třtinový cukr. Směs povařit asi 10 minut.
      Tuto směs smíchat s uvařenými špagetami, ale vařte je opravdu na skus. Posypat sýrem (cheddar, parmezán) a zapéct v troubě.
      :o)

      Vymazat
  9. Moc lákavý recept. Nemám pekárnu asi zkusím ručně.

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥