sobota 1. srpna 2015

Domácí rohlíky



Domácí rohlíky

250 ml vlažné vody
3 vrchovaté lžíce másla
(rozpustit)
1 lžička octa
1/2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
1 lžička cukru 
1/2 kostky droždí
510 g polohrubé mouky

Všechny ingredience dám do pekárny a počkám 1.5 hodiny, než těsto vykyne.
Kdo nemáte pekárnu, klasicky zadělejte kynuté těsto, jak jste zvyklé.

Z těsta vyválím jednu velkou "pizzu" a radýlkem rozkrájím na 12 dílů.
Každý trojúhelníček rozválím do tenka válečkem a smotám ... od delší strany ke špičce.
Rohlíky ještě nechám asi 30 minut kynout na plechu s pečícím papírem.
Peču na 230°C asi 6 minut a poté na 200°C asi 10 minut.
Na dně trouby mám rendlík s troškou vody, stačí opravdu 3 lžíce vody. 
Vodu dávám do rozpáleného rendlíku, když vkládám rohlíky.
Dnes jsem nemazala ani nesypala ničím. Ale můžete pomazat rozšlehaným vejcem a posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem ... jak má kdo rád.



Letos v létě jsou to už tři roky, co nekupujeme žádné pečivo. 
Nějak to začalo z praktického důvodu. Odstěhovali jsme se na vesnici, kde je brzy zavřeno a né do večera, jak jsme byli zvyklí.
Ale přerostlo to ve vášeň ... a teď už nám kupované zkrátka a jednoduše nechutná.
Tom peče pravidelně kváskový chleba, nad který zkrátka není  a já to ostatní.
Když jsme v týdnu jely s holkama do Berouna a koupila jsem jim v pekárně, co si vybraly k rychlému obědu, obě se divily, jak dlouho tam už nebyly.

Dobrou chuť.


44 komentářů:

  1. Také je doma dělám, ještě raději mám však pravý kváskový chléb z vlastního kvásku:-) Rohlíčky se ti Moni ale povedly nádherně, jen se zakousnout a popravě, mít k tomu dobré poctivé máslo a třeba domácí marmeládu, byla bych v sedmém nebi:-) (A sníst takových dokážu i 7 kousků:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kváskový chleba je jednička a né nadarmo se mu říká boží dar. A jeho čerstvá křupavá kůrka ... mňam.
      No a dnes jsem snědla 6 rohlíků! S máslem nemají chybu, jsou křupavé a voňavé. Ach jo ...
      Krásné dny, Lucí.

      Vymazat
  2. Už jsem tu dlouho nebyla a to je zážitků, krása.Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné rohlíčky :-) My si občas děláme housky a nedají se s kupovanými srovnávat...
    http://naseruina.blogspot.cz/2015/05/tri-kuchari.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já housky dělám jednou týdně, jsou rychlejší než rohlíky. Dělám tvar bochánku jako na hamburgery, to je bleskovka a praktické na svačiny:o)
      Hezké dny, M

      Vymazat
  4. Včera jsem pekla chleba a poprvé dělala paštiku, takže díky za tip, rohlíky určitě vyzkouším:-)
    Hezký víkend:)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi báječná... ♡♡♡
    Já minulý týden po grilování dvakrát zopakovala venkovskou rustikální bagetu... hlavně ta mladší si pochutnávala. Baví mě to, super domací pečivo chutná, ale obdivuju, že to stíháš i během školního roku... to si zatím neumím představit. Ale tak ráda bych!!!
    Na Tobě je vidět, jak jsi plná energie a života.. jsi neuvěřitelně akční ... ti Ti mnohé můžem závidět ;-) ;-) ;-) Paa Venda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vendo, na vzdory tomu, jak mě přes blog vnímáte, jsem poslední dobou strašně unavená a musím se do většiny věcí dokopat. Nějak to nejde s lehkostí, jak jsem byla zvyklá. A to nejsou ta šílená vedra!
      Takže nemáte co závidět:o)
      Přes rok peču večer nebo o víkendu hned dvojitou dávku a dávám do mrazáku. Vyndavám jen to, co sníme. Dá se to, zkus a najdeš si svůj způsob.
      papa, M

      Vymazat
  6. Vypadají úžasně! Mě se housky/rohliky zatim ještě uplně nedaří (i když bulky na burgery se mi už povedly dobře), ale nad domácí chleba není! :-) a ta provoněná kuchyň z toho, to je něco! :-) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda:o)
      Tak a´t se povedou.

      Vymazat
  7. Moni, díky za další bezva recept :) musím brzy vyzkoušet. U nás domácí pečivo také rychle "zdomácnělo", akorát budu muset dělat větší dávky :) ... děti máme 4 a jak rychle rostou, stejnou rychlostí všechno zbaští.
    Moc zdravím a přeji pohodový týden. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také peču většinou dvojité dávky a dávám do mrazáku.
      Krásné dny, M

      Vymazat
  8. Domácí jsou prostě domácí:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou:o)
      Nečekala bych, že my amatéři si budeme umět v domácích podmínkách upéci lepší pečivo než profíci.

      Vymazat
  9. Mončo mám několik receptů na domácí pečivo, tvůj mne včera zaujal a hned jsem těsto zadělala, rohlíky jsou báječné.
    Mám také problémy s energií :-), myslím že je to těmi teplotními výkyvy v počasí. Včera jsem si naordinovala naprostý odpočinek a dnes asi také.
    Tak relaxuj.
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, děkuji. Nám nezbyl už ani jeden, zítra peču opět. Dnes odpočívám:o)

      Vymazat
  10. Moni, zkoušela jsem recept, rohlíky ok, ale vadí mi tam pachuť kvasnic, zkoušela jste ze sušených? A nebo příště zkusím dát čtvrťku kvasnic, jt můj osobní pocit, zdá se mi 1/2 na 0,5 kg mouky kvasnic docela dost, ale děvčata tj můj subjektivní pocit...ještě zkusím ten Váš recept z minulého roku z 1 kg, jinak jak jinak chvála za vše.....hodně pohody.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je měla bez pachuti droždí, ale zkuste buď ubrat na 1/3 kostky nebo 7g sušeného.

      Vymazat
  11. Moničko děkuji,že jste vložila receptík..určitě vyzkouším.Mám již dva roky pekárnu a nejsem schopná jí zapnout a jenom zadělávám ručně.Ale já vím,že se o hodně připravuji a určitě se s pekárnou také časem budu kamarádit.
    Pěkný večer.Anna.

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Moniko, máte úžasný blog. Ráda zkouším s manželem všechny nabídnuté recepty. Tyto rohlíky určitě v týdnu uděláme. Přeji krásné nové dny a už se těším na další Vás příspěvek. Jste prostě úžasná!

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,
    zrovna si chci koupit svou první domácí pekárnu........Mohu se zeptat jakou máte? Jinak jsem letos dělala podle Vás bezinkovou limonádu a rajčatová psaníčka......obojí super, všichni chválili.

    Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, mám Moulinex s dvěma hnětači, tu levnější (kolem 2000,-Kč).
      V pekárně jen zadělávám těsto. Nikdy v ní nepeču. Je to ohromný pomocník.

      Jsem ráda, že chutná:o)
      Krásné léto, M

      Vymazat
    2. Já se taky přidám s malou radou. Za mě radši výkonný robot než pekárnu. Taky peču doma veškeré pečivo, taky mám pekárnu, ale JEN na to těsto. Nepeču v ní. Pekli jsme v ní ze začátku asi 4 chleby, ale nikomu to nechutnalo, ať byl recept jaký byl, vždy z toho vylezl jen trochu jiný toastový chleba ;-) Pro milovníky klasického chleba to vážně není. Teď peču klasický kváskový chleba, rohlíky, ale vše v troubě. Dokonce už i na ty rohlíky a chleba zadělávám jen v ruce, v pekárně jen kynuté těsto na sladké buchty. Takže pomocník to sice je, ale pořádný robot umí víc :-)
      Vendula

      Vymazat
    3. Souhlasím, Vendulko.
      Kvalitní roboti se mi moc líbí, ale ta cena mě bohužel vždy odradila. Mým snem je Kitchen Aid, ale to bych musela vyhrát v loterii a protože nesázím, asi se nedočkám:o)
      Kváskový chléb zaděláváme jen v ruce. Housky, rohlíky, foccaciu, pizzy jen v pekárně.

      Vymazat
    4. No jo no, Kitchen Aid... to je láska :-) Má ho sestra. Ale já jsem vždy pokukovala spíš po Kenwoodu a aktuálně se mi hodně líbí ty nové Ety, ale třeba ten Gratus je taky na loterii :-D
      Já jen, že kdyby paní měla 2-3.000,- navíc, tak i za takovou cenu se dá slušný a výkonný robot pořídit a využije ho nakonec určitě víc než pekárnu :-)

      Vymazat
    5. Jo, jo, na Kitchen Aid nedám dopustit, mám jej dva roky a je nepřekonatelný :) Teď už jen dokupujeme nebo dostáváme různá příslušenství. V kuchyni dělá parádu a je pořád po ruce. Ale cena u nás je opravdu šílená, tak zkuste kouknout na zahraniční eshopy, je to tam znatelně levnější - jen je pak asi třeba řešit zástrčku redukcí.
      Kynuté těsto (kromě kváskového chleba) ale dělávám v pekárně, to je pak úplně bez práce a nádherně nakyne :) , během toho dělám v robotu náplně apod. :) Marie

      Vymazat
    6. Kitchen Aid je opravdu nepřekonatelný a taky je to můj sen........., už jsem po něm pokukovala-:). Paní v elektru ho moc chválila ( má ho doma ), že je opravdu spolehlivý a tím, že všechny díly jsou kovové je téměř nerozbitný a dědí
      se z generace na generaci. Ta cena je fakt, ale na tu loterii. Zkusím občas náhodný tip-:) Mám 2 dcery, takže Kitchen Aid 2x, až budou dědit.
      Jinak děkuji Všem za rady......., prozatím koupím pekárnu-:) Budu jako Monika jenom zadělávat.
      Krásný zbytek léta!!!! Anička

      Vymazat
  14. Moni, recept je dokonalý, děkuji za něj.
    Krásné léto, L

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také je milujeme.
      Rádo se stalo:o)

      Vymazat
  15. Milá Moniko, často nakukuji a čerpám inspiraci u Vás na kopečku. Moc se mi tady líbí, dýchá tu rodinná pohoda a láska.
    Pořídila jsem si nedávno také pekárnu a přiznám se, že kdybych nečetla Tvá častá slova chvály, asi by mě to nenapadlo. Mohu poprosit o pár rad, jak jí plnit. Co dáváš jako první, tekutiny? Jaký program používáš na kynutí? A mohu něco pokazit? Děkuji předem za odpověď.
    Přeji krásné letní dny.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lení,
      nejprve dávám vše tekuté, droždí a popřípadě sušené koření a bylinky (do foccacii rozmarýn, do housek semínka atd.) Potom vše sypké.
      Já vlastně používám jen program na kynutá těsta. Každá pekárna je nazývá jinak, ale to napoví návod.
      Krásné léto a pečení zdar:o) M.

      Vymazat
    2. Moni, děkuji. Nepočítám, že se mi vše hned napoprvé povede, ale těším se, až to u nás zavoní... Chleba peču často, housky už jsem taky zkoušela a mám představu, že když mi pekárna pomůže se zaděláváním a kynutím, budeme mít domácí pečivo ještě častěji.
      Hezké dny.
      Lenka

      Vymazat
  16. dobrý den, paní Moniko,
    díky za báječný recept, zrovna jsem minulou neděli neměla doma žádný chléb ani pečivo, tak Váš recept přišel vhod...pokud ráda pečete a budete mít někdy cestu do Hostomic, objevila jsem na náměstí pekařství, kde prodávají vlastní čerstvé droždí, které mě zatím nikdy nezklamalo. Přeji hodně radosti při vaření i tvoření !Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za tip na domácí droždí z Hostomic děkuji, máme to taky kousek :-)

      Vymazat
  17. Moni, vy jste tak šikovní. Doma peču nějakou dobu kváskový chleba, kterému se nic nevyrovná.

    OdpovědětVymazat
  18. Někdy zkusím! Recept máme podobnej, jen já nedávám ten ocet, dávám míň soli a nedávám kmín.

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den Moni, chtěla bych vám moc poděkovat za recept. Už jsem pekla dvakrát a vypadá to, že u nás vaše rohlíky rychle zdomácní. Všichni si je moc pochvalovali. Už víckrát jsem zkoušela kdovíjaké recepty na domácí rohlíky, ale ten váš je bezkonkurenčně nejlepší. Mějte se krásně, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, Evo. Také peču neustále:o)

      Vymazat
  20. ďakujem krásne za výborný recept :) dnes som prvý krát vyskúšala a sú vynikajúce, všetkým doma chutia. želám pekný zvyšok nedele :)

    OdpovědětVymazat
  21. Tohle je naprosto famózní recept. Pekla jsem včera - housky plněné šunkou, sýrem a cibulkou. Byly dokonalé! Ukládám do rodinné kuchařky.♥
    Díky J.

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den Moni,předem bych Vám moc chtěla poděkovat za skvělý blog,jsem ráda že jsem na něj narazila :)Také máme baráček a malou cácorku,takže každá rada a inspirace je u nás vítána :)A teď k rohlíčkům,včera jsem upekla a jsou vynikající,takže příští týden jsou na řadě houstičky :D Ještě jednou moc moc děkuji a přeji krásné jarní dny i k Vám na kopeček :)
    Pavla

    OdpovědětVymazat
  23. Moc děkuji za výborný recept - pro mě konečně takový, kde není vejce. Kvůli kojení - alergii malé na vajíčko - hledám bezvaječné alternativy u všeho a tento recept je opravdu skvělý. S těstem se dobře pracuje, udělala jsem si z něj i bulky na hamburger :-D nevěřila jsem, ale hned po vyndání a lehkém vychladnutí ve mně zmizely 4 kousky s čerstvým domácím máslem. Děkuji. Jdu Vám prolézt stránky :-D Renat

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥