sobota 19. září 2015

šalvějový čaj


Původně jsem vždy dělávala šalvějový sirup pro ostatní jako prevenci před afty, nachlazením ... znáte to. Ale když nám došel v zimě med, zkusila jsem tímto sirupem, který jako prevence nešel na odbyt, osladit čaj ... a nová závislost je na světě. 
Letošní zásoby na zimu už jsme téměř vypili, tak dělám poslední dávku z toho, co ještě při babím létě vyrostlo.
Hrnek zaliji horkou vodou, 1-2 lžíce šalvějového sirupu a hooodně citronu. Mňam!
Opět jedna z nouze cnost:o)



Šalvějový sirup

600ml  vody
500g cukru

povařit 2 minuty
přidat dvě velké hrsti omyté šalvěje
a ještě minutku povařit.
Po vypnutí přidat  bio citrón nakrájený na kolečka.
Nechat 24h luhovat a druhý den přes plátýnko slít a uchovávat v ledničce.

Šalvěj působí antisepticky, antivirově a antibakteriálně. 
Zabraňuje průjmům a omezuje pocení.


"Není na světě bylina, aby na něco nebyla."

Boží lékárně zdar a vám krásný víkend,

22 komentářů:

  1. Moni ty tvoje recepty nemají chybu ! Díky. Já ted dodělávám diviznový sirup - to je běh na dlouhou trat'. Každý den sbírat a sbírat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diviznový jsem nikdy ani neochutnala. Tak a´t jej zdárně dokončíš.
      pa, M.

      Vymazat
    2. Ahoj Moni, nezlob se, ale tvůj recept to není, datum 12.8.2013: http://myhappyangels.blogspot.cz/2013/08/750ml-salvejoveho-sirupu.html
      Nemyslím to zle, neuraž se, jen když si něco, třeba recept vypůjčím, uvedu zdroj. Ani já nemám patent na rozum a leckde se inspiruji a využívám zkušenosti a dobré nápady vás holek blogerek.
      Přeji hezké dopoledne, M.

      Vymazat
  2. Myslíš, že půjde udělat i ze sušené šalvěje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, nezkoušela jsem, ale proč by né? Zkusit se to může. Ona ta sušená forma ve vodě nabotná a ožije:o)

      Vymazat
  3. Paráda, díky za recept, většinou nevím co s ní a takhle se hodí, škoda jen, že ji nesmím v těhotenství...

    OdpovědětVymazat
  4. Moni, nic proti ničemu a nikomu, vážně! ;) Tyhle sirupy jsou fajn a člověk má i radost, když si je sám vyrobí, ale k čemu je to dobré, že je to z přírody, když se k tomu nacpe rafinovaný cukr? :/ Čemu pomůžou bylinky, co já vím, ...v krku, když pak ten slavný cukr podpoří kvasné procesy ve střevech. :( Biocitrón to nezachrání. :) Já na zázraky z přírody věřím, ale ne, když se k tomu cpe něco, co je pro tělo spíš zkáza. (Ps. Ale taky je vyrábím pro rodinu, ne že ne, jen to sama nepiju, protože cukr považuju za levnější kokain.) :)) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lení, cukr dávám kvůli konzervaci.
      Bio citron kvůli tomu, že nebyl chemicky ošetřen, luhuji ho v šalvěji celý den.
      A závidím Vám, že dokáže žít bez cukru. To já nedám, mám chvilky, kdy po sladkém musím sáhnout.
      Jste disciplinovaná a uvědomělá, jen tak dále:o)

      Vymazat
  5. Monika, šalviový sirup varím i ja, a je naozaj výborný. Robím aj bazový a medovkový na leto. Cez leto sa u nás nič iné ani nepije. Bohužiaľ, bez cukru to nejde. Vždy je to však lepšie ako sladké vody z obchodov. Pekný deň. Andrea

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsem uvařila a je výborný !!!! Dala jsem třtinový cukr, trošku více šalvěje, protože ji miluji a už ho chodím mlsat, ikdyž se má ještě do zítřka vyluhovat. Je to vážně dobrota, aspoň vím cos nadúrodou šalvěje. Moc děkuji !

    OdpovědětVymazat
  7. Zbožňuju podobné domácí recepty. Jen kdyby byl ještě nějaký ten recept jak najít čas na domácí výrobu :-/

    OdpovědětVymazat
  8. Zbožňuju podobné domácí recepty. Jen kdyby byl ještě nějaký ten recept jak najít čas na domácí výrobu :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se přidám. Děvčata, kdo má recept na dostatek času ?

      Vymazat
  9. Letos jsem také dělala všechny možné sirupy. Musím říci, že je sladím pouze medem od zdejšího včelaře, který je skutečně vynikající. A na bylinky nenechám dopustit. Díky nim mám fungující ledviny a utekla jsem hrobníkovi z lopaty. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, zaujaly me i stitky na lahvich, mohla bych se prosim zeptat, zda si je pisete rucne nebo na pc (pripadne jaky je font)? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cedulky jsou psané ručně, font je má ruka :-)
      Píšu na černou čtvrtku a přelepuji izolepou.

      Vymazat
    2. a pouzivate na to bilou pastelku nebo je nejaky fix?

      Vymazat
  11. Dobrý den, nádherný blog :-))....tolik inspirace...jenom mám dotázek k sirupu - musí se skladovat v lednici? Chcitotiž dělat i mátový, bezový atd. a to do lednice vše nenarvu...na samostatnou není místo :-)....mám v baráku poměrně chladnou komoru, stačilo by to?..díky moc za radu a ať se stále vše daří. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Janičko.
      Já mám v lednici. Ale pokud máte opravdu chladnou místnost do 10°C, mohly by sirupy vydržet. A nebo přidejte kyselinu citronovou.

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥