pátek 2. října 2015

Tarte tatin



Jablek je všude spousta, tak proč nezkusit jednou místo štrúdlu tento 
tradiční francouzský dezert Tarte tatin?
Ten vlastně vznikl na konci 19. století omylem a jak už to bývá, zrodila se mňamka, kterou peče celý svět.
Ale můžete i obměňovat. Těsto lístkové,  hrušky ... zkuste experimentovat.

Tarte Tatin

na těsto:
150g hladké mouky
80g změklého másla
1 lžíce vody
1 lžíce moučkového cukru

náplň:
5 velkých jablek
40g másla 
110 g třtinového cukru

Těsto uhněťte a dejte na hodinu ztuhnout do lednice.
Jablka oloupejte a nakrájejte na osminky nebo na plátky.
Nejlépe je dělat tarte tatin v žáruvzdorné skleněné míse, ve kterém necháte nejprve zkaramelizovat jablka a potom dáte rovnou dopéci s těstem do trouby.
My máme indukci, takže jsem  jablka karamelizovala na pánvi a potom 
teprve vyskládala do zapékací mísy.
Na pánvi nebo rovnou v míse, kde budete dezert péci, rozpusťte máslo a přidejte cukr. Nechte 5 minut karamelizovat, potom přidejte nakrájená jablka
 a povařte ještě asi 15 minut.
Přebytečnou vodu z jablek slévám.
Po 15 minutách jsem vyskládala jablka do zapékací mísy a jablka zakryla vyváleným těstem. 
Těsto vyválejte o něco větší, než je průměr zapékací mísy.
Okraje těsta zasuňte do mísy pod jablka.
Dejte péci na 170°C cca 30 minut.
Nechte chvilku odstát a potom koláč vyklopte jablky nahoru.
Já podávala se zakysanou smetanou smíchanou s trochou moučkového cukru.
Můžete dochutit i klasickou šlehačku.
Mňam, nám moc dlouho nevydržel.



Dobrou chuť,

11 komentářů:

  1. Monika.... zajtra ráno vyskúšam, vyzerá dobre a aj rýchlo spravený a rýchlo zjedený, pekný víkend
    Anna

    OdpovědětVymazat
  2. Moni, jste úžasná! Hrozně dlouho jsem chtěla recept vyzkoušet, le máme taky indukci. Jsem ráda, že jste zkoušela dělat jablka extra a nemělo to na výsledku žádný vliv. Zítra se do něj pustím!
    Petra z hájenky

    OdpovědětVymazat
  3. Ten kolac vyzera tak bozsky. Urcite vyskusam.

    OdpovědětVymazat
  4. Koláč je báječný a skvěle chutná! Hezké podzimní dny přeji, Maru

    OdpovědětVymazat
  5. Moni před chvílí jsem dopekla, ale tohle zítra vyzkouším, vypadá nádherně, díky :) Krásný víkend Jana :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moni, před chvilkou upeceno a snedeno☺luxusní. Já to nepochopila a vse dělala v troubě. Nejprve cukr a máslo, tak jsem přidala jablka a ty otočila, žádna přebytečna voda tim pádem nebyla a povedlo se to dokonale.zitra prý musím upéct znovu☺Maruška

    OdpovědětVymazat
  7. Obyčejný štrůdl dělám velmi často, ale poslední dobou strašně ráda experimentuji a zkouším nové věci. Název mi vždycky přišel hrozně nóbl a bála jsem se složitého receptu, ale ono je to přitom táááák strašně krásně jednoduché. A ta vůně. Právě jsem jej vytáha z trouby a už teď se nemůžu dočkat až se do něj pustíme. Děkuji Kristýna

    OdpovědětVymazat
  8. Miluju ho, ale nikdy se mi nepovede tak krásně vyklopit :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Štrůdl mám moc ráda a tenhle koláč bude náramná dobrota. Děkuji za recept. Růža

    OdpovědětVymazat
  10. Už je v troubě! i s pánví!! :-D proč mazat další formu ;-) už se těším až ochutnáme ...

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥