pátek 11. prosince 2015

Slaný trhací koláč


Slaný trhací koláč

těsto:
200 ml mléka
1 lžička zakysané smetany
4 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
15g droždí
50g celozrnné pšeničné mouky
250g hladké mouky
Všechny ingredience na těsto dám do pekárny a po 90 minutách rozdělím na dvě poloviny a rozválím z každé kruh cca 25cm.

Náplň:
150g slaniny na kostičky
4 jarní cibulky na kolečka
100 g nastrouhaného parmezánu
sůl, pepř, muškátový oříšek
3 lžíce zakysané smetany. 
Slaninu, cibulku a koření orestuji na pánvi, než dám na těsto. 
Když vypnu sporák, přidám parmezán. 
Jeden kruh potřu náplní a nechám poslední 1 cm okraje bez náplně.
Přiklopím druhou polovinou a  spojím okraje.
Doprostřed kruhu položím skleničku a začnu krájet těsto na 32 dílků.
Každý dílek 4x otočím jako vrtuli.
Skleničku vyjmu a potřu žloutkem.
Doprostřed nasypu semínka (slunečnicové, sezamové, lněné .... )
Peču při 200°C asi 25-30 minut.

Ke koláči si můžete ještě udělat dip ... bylinkový, česnekový, jaký máte rádi.





Tento recept mi doporučila má kamarádka. Objevila jej v jednom časopise, já trošku recept pozměnila a určitě zařazuji do našeho sortimentu.
Martí, měla jsi pravdu.
Lahůdka neuvěřitelná a s Tvým vínem dlouho nevydržela.
Díky moc.
Naše holky koláč nazvaly sluníčkový :o)

Mějte prima večer a klidný víkend.

27 komentářů:

  1. Moni, koláč vypadá jako dobrůtka ;-) a fotka z obyváku? Moooc útulné :-) mejte krásný víkend.Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Moni, sbíhají se mi sliny...úplně si dovedu představit, jak chutná a navíc vypadá luxusně..díky za inspiraci..Inka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Moni, moc děkuji za inspiraci. V neděli čekáme milou návštěvu, tak určitě vyzkouším. A vidím, že se u vás hýbaly škatulky. U vás je tááák krásně. Pozdravuj doma. Pa Stáňa.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím♥♥♥....sluníčkový koláč vypadá báječně))).Děkuji za další dobrou inspiraci.Přeji poklidný víkend... papa,Šárka z JM

    OdpovědětVymazat
  5. Koláč vypadá lákavě. Asi je s ním trochu práce, ale výsledek za to stojí! Krásný večer přeji...

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to úžasně, s vínem musí být neodolatelné. A souhlasím - z fotek sálá útulno. Hezký večer. Marcela

    OdpovědětVymazat
  7. :-) První věc, která mě napadla, kdž jsem koláč uviděla bylo, že je sluníčkový :-) Velké mysli myslí stejně:-) (Že zdravím holky!) Mari

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Moni, díky za to, že tvoříš, vaříš, fotíš, zkrátka, že jsi. Moc pěkné, všechno....Napadlo mě tak, že je tu spousta pěkných receptů, ale těžko se tu v nich hledá pozpátku. Jestli by šly v blogu ještě uspořádat, třebas na kynuté, sladké, vánoční, či co... Ale nevím, asi je to dost práce. V každém případě, děkuji Ti moc za práci a čas kterou blogu dáváš. Je to jak vidíš pro spostu z nás milé zastavení a zasnění. Buďte hlavně zdraví a v pohodě. Míša

    OdpovědětVymazat
  9. Taktéž dělám tento koláč. Na oslavy je ozdobou stolu. Taky jsem musela recept trošku pozměnit. Dělám ke koláči ostrý česnekový dip. Výborné!

    OdpovědětVymazat
  10. Koláč vypadá skvěle a právě jsem se zamilovala do Vašeho obýváku :).

    OdpovědětVymazat
  11. Ten je krásný a jak musí chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  12. Moni, vypadá skvěle. Snad budu moci brzy vyzkoušet i u nás doma :-) Krásnou sobotu A.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak dneska jsem ho umotala na svátek nejen naší Lucinky a můžu vřele doporučit. Jen ty tyčky mi nešly kroutit, takže jsem je nechala jen tak proříznuté a pak stejně na plechu dokrajovala každému do ruky. Je hodně moc mňam a určitě se k němu budeme vracet, nejlepší je ovšem vlažný . Pohodovou třetí adventní neděli Pavla

    OdpovědětVymazat
  14. hmm vypadá krásně! už vím co budeme mít k večeři :)

    OdpovědětVymazat
  15. Mončo, jsem tak přeslazená z pečení vánočního cukroví, že bych si hned kousek paprsku utrhla :-)

    OdpovědětVymazat
  16. To vypadá dost dobře! a asi to jde na dračku!

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den,
    moc se mně líbí váš blog a chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat u receptu na slaný trhací koláč, když nemám pekárnu. Děkuji Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, úplně klasicky jako každé kynuté těsto. Udělat kvásek, nechat vzejít, doplnit zbytek ingrediencí, opět nechat vykynout a potom zpracovat těsto.

      Vymazat
  18. Tak já to zkusím. Pořád jsem s kynutým odolávala, že to není pro nešiky, ale tento koláč musím mít. Zvažovala jsem sice variantu, že by mě vyšel na 2500,-Kč(ingredience+pekárna),ale dám si šanci. Děkuji za váš blog, je milý. Mám z něj sice komplex méněcennosti,ale za to si můžu sama.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  19. Moni, děkuji za inspiraci. Včera večer se po měm zaprášilo, byl dobrý. Přeji pohodičkový víkend. Lenka

    OdpovědětVymazat
  20. Koláč jsem upekla a má obrovský úspěch... všichni chtěli recept, tak jsem jim dala samo odkaz na váš blog..myslím, že získal zase další čtenářky..:-)... Díky moc

    OdpovědětVymazat
  21. Moni kolač je skvěly,peču ho skoro každy tyden.
    A když je oslava,vynikajici,jen se po něm zapraši.
    Atka

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý večer, včera jsem pekla Váš sluničkový koláč poprvé na rodinnou oslavu a určitě ne naposledy.Byl mooc dobrý.Jinak děkuji za Váš blog, za Vaši pozitivní energi,za Vaše nápady.Kdyby to šlo, byla bych ráda Vaší žačkou/ ale to nejde,protože jsem už dávno velká holka,tak bych to přála alespoň své vnučce.Kdyby bylo více takových paní učitelek, hned by to ve školství vypadalo jinak.Šárka

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den, chci se zeptat,jestli někdo nevíte, kdy se přidává do náplně ta kysaná smetana, jak je v receptu?
    Děkuji za odpověď Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janí, omlouvám se, není v receptu.-)
      Dokonce dávám zakysané sm. daleko více i 120g společně s parmezánem, když vypnu sporák. M.

      Vymazat
  24. Hezký den Moniko,
    už několikrát jsem se u Vás inspirovala a peču. Peču pro návštěvy, vnuky, babičky.
    Slaný trhací koláč 1**
    Skořicový skládaný koláč do formy 1*
    Koka sušenky 1. No prostě vše je výborné, děkuji Hana z Moravy

    OdpovědětVymazat
  25. Hezký večer Moniko, Vaše stránky jsou pro mne již několik měsíců inspirací, máte úžasné a bohaté nápady. Včera jsem konečně vyzkoušela tento trhaný koláč a byl opravdu vynikající, vyzkoušela jsem verzy z listového těsta, ale tento byl mnohem lepší;-) jedla ho i má vybíravá 3,5 dcera a to už je co říct, děkuji Žaneta

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥