čtvrtek 7. dubna 2016

Rozmarýnová bagetka s jarním salátem



Rozmarýnová bageta

320 g vody
7 lžic olivového oleje
2 lžičky soli
2- 3 lžičky nasekané rozmarýny
(můžete dát sušenou i čerstvou, co máte)
420 g hladké mouky
10 g droždí z kostky

Vše dám do pekárny a po hodině a půl vyndám a rozdělím na dvě části. Pokud pekárnu nemáte, udělejte klasické kynuté těsto, jak jste zvyklí.
Vykynuté těsto už neválím,  jen překládám a umotám dva hady. Pomoučním a nechám na plechu s pečícím papírem ještě 40 minut nakynout.
Peču 7 minut na 250°C a poté na 200°C dalších cca 9 minut.
Na dno trouby dávám ledovou vodu v momentě, kdy jdou do trouby i bagety.


Jarní salát

250ml bílého jogurtu
100ml majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl, pepř, nasekaná pažitka 
 2 jarní cibulky nakrájené nadrobno.
6-7 vajec natvrdo
400 g cherry rajčátek na čtvrtinky

Nejprve spojím jogurt, majolku, žloutky a koření. Přidám rajčata a a nakonec bílky pokrájené na vetší kousky. Nejlepší je salát odpočatý do druhého dne.


Dobrou chuť a pohodový den.
M.

23 komentářů:

  1. Mila Moniko, kraaaasne to vypada a urcite jeste lepe chutna. Testo na bagetku se mi uz dela :) No a ten jarni salat? Ten recept bych uvitala o tyden drive :) kluci donesli pres 40 varenych vajec :o) Surovinky na nej mam, tak jdu na to, at je na pozdni odpoledne alespon trosku odlezeny.
    Preji krasny jarni den!
    U nas v Brne je tak krasne jaro... Predzahradky u domecku kvetou jedna basen, vse se zelena a nadherne vybarvuje. A jak to jaro kraaasne voni!
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, tak jsem odpoledne dala na stul salat a bagetky. A nez jsem donesla vsechny napoje, tak zbyla po salatu synkem vylizana miska :) :) chlapici se o to tedy postarali a ja ani poradne neochutnala :) to je znamka toho, ze to bylo preci vyborny! Dekuji :) Martina

      Vymazat
    2. Martinko, to mám radost. To je zpětná vazba, jak má být:o)
      Já salát dělám už asi 15 let a hlavně po velikonoční výslužce a také ho máme stále moc rádi.
      Rádo se stalo.

      Vymazat
  2. Určitě vyzkouším, oboje vypadá báječně :-) hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Teda to vypadá hoooooooooooooodně dobře, vyzkouším. Díky Ilona

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím,děkuji za inspiraci na salát,bagetku také peču,ale jen pro pánské osazenstvo.Já mám celiakii...a bezlepkové se mi nedaří,ale našla jsem si pekárnu"sice z ruky"ale pečou ty nejlepší rohlíkobagetky-jak říká můj syn.Salát určitě vyzkouším.Krásný den.Šárka

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký den, pekárnu nemám, salát zkusím. Mějte se moc hezky. S pozdravem Miluše

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tenhle salát je prostě taková velikonoční klasika... dělám každý rok a pak v létě takovou spíš rajčatovější verzi ;-)
    Bagety a rohlíky podle Tebe peču občas taky.... ale zatím se bez kupovaného neobejdem :-(
    Ale dnes jsem se v kuchyni taky činila... udělala jsem domácí ořechové müsli a holkám špaldovo-jogurtové lívance... mňam :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dík za prima recepty, my začínáme pomalu přidávat do salátů pampelišky, sedmikrásky, bršlici, první listy salátů ze skleníku, šnytlik.... tak nějak co dům a zahrádka dá :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moni, i já děkuji za inspiraci. Takovéto saláty mám moc ráda. Tak až budu mít zase vajíčka, rozhodně ho vyzkouším. Teď jsme ještě trochu přejedení vajíčkové pomazánky z Velikonoc :-) Bagetka vypadá výborně, jen se snažíme jíst spíš tmavé nebo celozrnné pečivo. Šla by ta hladká mouka nahradit třeba chlebovou s žitnou? Případně zkusím něco vypátrat na internetu. :-) Hezký víkend. Jana

    OdpovědětVymazat
  9. Sbíhají se mi sliny. Vypadá to luxusně! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Fotky jsou tak krásné, že jsem musela salát hned vyzkoušet. Je výborný a zasytí, zařazuji do repertoáru :-). Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  11. Moni, to je dobrota salátek...právě ho večeřím s křupavým chlebem, díky za tip a přeji krásný víkend:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak jsem neodolala a zkusila bagety, jsou moc dobré, jen se mi špatně pracovalo s těstem, bylo i po vykynutí v pekárně hodně tekuté, musela jsem hodně podsypávat moukou, máte to také tak? Díky Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eví, ano mám to stejné. Díky té lepkavé mokřejší konzistenci je potom bagetka vláčná a nadýchaná:o)

      Vymazat
    2. Tak to jsem ráda, že to tak má být, děkuji. Pěkný víkend Eva

      Vymazat
  13. Úžasné...
    Jak tyto recepty, tak Váš blog. Konečně první blog, kde jsem se odhodlala na komentář :-)
    Děkuji za Vaši inspiraci na "Šťastný život" ... Pročítám Vaše příspěvky, recepty, fotky a jsem nadšená.
    A tyhle dva recepty hned zítra zkusím. Ráda peču domácí bagety, chleba,... sladké cokoliv.
    A tento salát z vajíček a rajčátek vypadá tak skvěle jarně.
    Máte můj obdiv. Točník, víno, bydlení na vesnici ... to máme asi společné, ale Vaše radost a chuť do života, kreativita a energie věnovaná Vašim dětem mne dostala. Snad to vůči mým dětem napravím ?!?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bože, to jsou krásná slova. Děkuji moc.
      Ale idylka není každý den, ono to vypadá na těch fotkách kolikrát lépe než ve skutečnosti :o)

      Vymazat
  14. Dobrý den, poradíte mi? Jakou používáte na pečivo mouku? Já použila pšeničnou hladkou T530 a pak pšeničnou hladnou 00extra a nemám tak nádherná oka jako Vy. Mouku přesívám, kolem těsta jak kyne chodím málem po špičkách, pak těsto nehnětu, ale když dělám ciabatu a nebo bagetu tak prostě se mi tam ty oka nepodaří po upečení mít. Je v tom nějaký fígl? Děkuji Lada Jinak bagetky jsou výborné, jsem schopna sama jednu sníst jen tak na posezení:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že "fígl" v okách bude spíše ve vykynutí a droždí. Nechte déle kynout. Používám plzeňskou hladkou mouku. Občas dávám bio harmonii celozrnnou pšeničnou, ale jen tak 60g.

      Vymazat
  15. Monika ahoj, vyskúšala som cez víkend túto bagetku, aj keď sa mi v polčase pokazila pekáreň, bagetka nám chutila. Cez víkend sa totiž varilo podľa tvojho receptára..... jahodovo-šľahačková tortička pre dcérku k 7. narodeninám, játrová paštéta a bagetky. Tešíme sa a naďalej budeme testovať tvoje recptíky. Pekný deň Anna

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥