neděle 12. června 2016

Köttbullar ... švédské masové kuličky


Ze severských blogů jsem čerpala inspiraci a přeložila si originální recept na švédské masové kuličky. Ty už jsme si dlouho v IKEA  nekoupili. Nějak mi ta instantní omáčka a mražené koule nechutnaly. Ale tento recept, to je teda něco!


Masové kuličky

500 g mletého hovězího masa
500 g mletého vepřového
2 cibule
2 vajíčka
2 dcl smetany 
sůl
1 lžička bílého pepře
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého zázvoru
máslo na smažení cibule a kuliček.

Maso, všechno koření, vejce a smetanu spojte. Jednu cibulku na jemno nakrájenou osmažte do měkka na másla a přidejte k masu. Druhou cibulku také na jemno nakrájenou nechte syrovou a přidejte ji ke směsi. Namočte si ruce ve vodě a vytvořte malé kuličky. Ty nechte ztuhnout hodinku v lednici a potom je na másle dozlatova osmažte na pánvi.


Smetanová omáčka

3 dlc masového vývaru
2 dcl smetany
hladká mouka

Po vyjmutí kuliček pánev neumývejte, ale využijte již hotový výborný výpek na základ omáčky. 
Zapražte na něm hladkou mouku. Po minutce přilijte vývar, povařte 5 minut a přilijte smetanu. Po dvou minutkách je omáčka hotová. Není nutné omáčku solit, protože ve výpeku i vývaru je už soli dost.
Nejvíce se jako příloha hodí uvařené brambory.




Nám zmizela večeře z talíře rychlostí blesku. Zkuste a přeji dobrou chuť.

11 komentářů:

  1. Ha, my dnes taky měli kuličky, ale s rajskou (favorit pro syna mezi omáčkami). Dělám podobné (je to jak s bramborovým salátem, každý má osvědčený recept).
    Hezký zbytek víkendu ;)
    Ilona

    OdpovědětVymazat
  2. Moniko, můžu se k Vám nastěhovat? :)
    Můj manžílek říká, že už to není možné. Určitě se prý za tímto blogem schovává stovka lidí "štáb", který to všechno chystá, vaří, uklízí, fotí, vymýšlí atd. :)
    Vůbec nechápeme, kde na to berete kapacity :)
    Pokračujte, je u Vás krásně a máme Vás i takto na dálku moc rádi!
    Martina s rodinkou z Brna

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer, Moniko. Tak tohle zkusím také. Děkuji za recept. Mějte se moc hezky. S pozdravem Miluše.

    OdpovědětVymazat
  4. Moniko,
    zkusím !
    Zrovna mám v lednici mleté maso ;-)
    V Ikee mému muži kuličky v tomto podání také nechutnají, tak snad tyto mu budou chutnat.
    Krásný celý příští týden !

    OdpovědětVymazat
  5. Gulky robim casto, deti to miluju. Akurat ze ich nevysmazam, ale hodim ich na plech upiect. Nebavi ma stat pri platni pri vysmazani -ja ich robim veeeela a tiez sa mi zdaju lahsie. Omacky u nas moc nejdu, ked tak rajcinova:)

    OdpovědětVymazat
  6. Moni, děkuji za tip. U nás švédské kuličky frčí. O víkendu vyzkouším:-) Krásný den! Petra z hájenky

    OdpovědětVymazat
  7. Moni, mňam, já je už dlouho nedělala, vždycky jsem je dělala z "hmoty" na sekanou, zkusím tvou variantu, tedy zaúkoluji moje holky :-). Omáčka k tomu vypadá výborně, možná do ní přidám ještě lžíci hrubozrnné hořčice, jinak se budu držet tvého receptu.

    Slunečný den na kopeček přeji. Linda

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Moni, vypadá to všechno moc krásně, ale u té omáčky bych Tě chtěla poprosit, nezapomněla jsi tam něco přidat, vyfocená omáčka je krásně žlutá a jsou v ní kousky a ty píšeš, že je z vývaru, mouky a smetany. Podle mě by musela v konečném výsledku bílá. Nepatří tam ještě nějaké koření a nebo jsi použila výpek z masových kuliček. Děkuji za odpověď a přeji Ti pěkný den Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic víc jsem tam nedávala, Helenko. Výpek z kuliček tuto barvu dodá. Popisuji to i v receptu. Nemýt pánev, ale využít výpek:-) Barva je taková béžová.

      Vymazat
  9. Milá Moniko,
    dnes usedám po dlouhé době k PC.Těšila jsem se na Tvé nové příspěvky. Krásné povídání i fotky, tak jak to Ty hezky umíš. Neodolala jsem a musím Ti ke kuličkám napsat.Vrátila jsem se totiž ze ŠVÉDSKA :-)
    Nádherná země.Příroda je nezvykle jiná.Lidé přátelštější.Teda,alespoň v místech,která jsme navštívili. Nyní si tam užívají dlouhých dnů a pikniků. Na jednom jsme jedli kuličky. Uvařené, jako od Tebe :-).Jen prý v omáčce nesmí chybět pár kapek citronové šťávy a na talíři nakládané brusinky.Přednost dávají bramborové kaši.I na Štědrý večer. Opravdu žijí, jak nám Ikea ukazuje.
    Moniko, mějte celá rodina báječné prázdniny. Užijte si dosyta výletů. U Berounky je zase naše krásně!
    Soňa KH

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Moniko,
    manželka opět zabodovala když našla Tvůj recept, a mě svěřila vaření vyšlo nám to přesně jak je na fotkách jen jsem si dovolil "vylepšit" omáčku tím, že jsem ještě do horké přidal kostičku studeného másla a míchal dokud se nerozpustila, byla krémovější. Ale jinak nemáme sebemenší výtku oběd byl vynikajicí.
    Láďa z Trutnova

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥