pátek 3. června 2016

Panna cotta



Tomovi stále drží jeho přesvědčení nejíst mouku.  Jednou týdně alespoň sáhne po něčem sladkém. Takže se mi zúžil můj rádius v pečení. Klasického moučnatého pečení ubylo a sahám po dezertech bez mouky... tiramisu, čokoládový dort bez mouky, kinder řezy, Pavlova ... a tak došlo i na úžasný italský smetanový dezert s malinovým přelivem. Ten Tom moc rád a koukám, že jsem recept ještě nevložila. I když ho zřejmě znáte:-)

Panna cotta

500 ml smetany
2 lžíce cukru
semínka z jednoho vanilkového lusku
2 lžičky práškové želatiny
2 lžíce vody

maliny s cukrem na přeliv

Nejprve si namočím do dvou lžic vody želatinu a nechám nabotnat.
Mezitím za stálého míchání svařím v  kastrólku  smetanu (33%), cukr a vanilku. 
Na poslední minutku, kdy stáhnu plamen, aby se smetana už nevařila, přidám nabotnanou želatinu a nechám za stálého míchání rozpustit.
 Smetanu naliji do skleniček a nechám 6 hodin ztuhnout v ledničce.
Pokud chcete ze skleniček panna cottu při servírování vyklopit, potřete vnitřky skleničky lehoulince olejem. 
Maliny jednoduše smíchám s trochou moučkového cukru a přidám ke smetaně. Nedělám pasírované omáčky. Nám pecičky nevadí :-)




Dobrou chuť.
Ti Italové jsou stejně borci. Minimum ingrediencí, ale chutě naprosto famózní.

Krásný víkend,
M.

24 komentářů:

  1. Příjemný podvečer, Mončo.
    Úplně se mi sbíhají sliny, nádherné fotečky jako vždy :-) Děkuji za tip na blížící se narozeninovou oslavu, osvědčených receptů není nikdy dost :-)
    Krásný víkend na kopeček, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, já děkuji. Užijte si oslavu.

      Vymazat
  2. Tom v tom není sám. Také se teď snažím bílé mouce vyhýbat, i když to není na 100%. Nedávno jsem našla recept na skvělý makový koláč bez mouky. Pokud byste chtěli zkusit, najdete ho u mě na blogu :-). Mějte se hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakouknu. Díky, Radko.

      Vymazat
    2. Radko děkuju za odkaz na recept:) taky nejím mouku z obilovin a mák miluju, denně si ho dávám do snídaní,ale že by šlo upéct z něj koláč bez mouky by mě nikdy nenapadlo:)

      Vymazat
    3. Káťo, to jsem moc ráda, že recept využiješ. Koláč tě určitě nezklame :-)

      Vymazat
  3. ......ty lžičenky jsou boží.....Ifka:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Ifko. Těmi lžičenkami jí Bety, aby jí to prý dlouho vydrželo:-) Speciálně maliny se šlehačkou:-)

      Vymazat
  4. Zdravím,přeji dobrou chuť a krásný víkend....Pa,Šárka

    OdpovědětVymazat
  5. Dekuju moc za tip, synovi zjistili ted v 8 letech celiakii, takze bezlepkovych receptu neni nikdy dost :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc prosím je možné někde koupit ty Vaše krásné lžičky a díky za moc prima receptík,pěkný den,dae

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty pidi lžičky jsou součástí hrnečků na presso, které jsem před mnoha lety koupila k výročí:-) A bohužel už si nepamatuji kde:-(

      Vymazat
  7. Moni taky nejím mouku, když peču tak z tvarohu, ale protože nejíme ani cukr, tak spíš nepeču a sníme ovoce jen tak:) fotky jsou úplně slintací:) Káťa

    OdpovědětVymazat
  8. Pizza a toto - dnešní radosti u nás doma...zdravím Moni..pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  9. Krásně nafoceno, Moni.
    Hned mě začala honit mlsná :)

    OdpovědětVymazat
  10. Jeje, koukam, ze valcime stejne. Ja mam doma maleho diabetika od ledna a fakt je to pro me hodne zle, teda vzhledem k peceni. On muze vsechno, ale stale pocitame cukry v jidlu.
    Soucitim s tebou Moni. Me zachranuji obcasne navstevy u kamaradky, kam si i neco peceno donesu :o)
    Ale rozsiruji si znalosti.

    OdpovědětVymazat
  11. Ja zase nesmiem mliečnu bielkovinu..
    A náhrada za klasickú smotanu,tvaroh či syr nestojí za "nič".Tiež sa mi robia slinky na tavený syr a ten zapekaný chlebík so syrom podľa receptu od Vás.No ale tento dezertík som nikdy neochutnala,tak jeho sojová/ryžová náhrada by mi mohla chutiť..
    Lulu

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá to krásně. Já mám dotaz, jak na tiramisu bez mouky, resp. na ty piškoty v něm?
    Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leo, piškoty mám klasické cukrářské. Tom zkrátka jednou týdně jí, co chce, ale i tak mu nepeču ty klasické moučné dezerty. Piškoty snese:-)

      Vymazat
  13. Kolik porcí je z uvedeného receptu? Vystačí na 4 skleničky? Děkuju Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eví, je to v receptu. Máte 500 ml hmoty, takže klidně 4 skleničky mít můžete. Já udělala těchto na fotu 5. Záleží, jak velké chcete dezerty dělat.

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥