pátek 1. července 2016

cuketové placičky


Cukety jsou pro mě potravinou léta. Stačí vyběhnout na zahrádku a oběd je vyřešen. Nejvíce je zapékám s lilkem, rajčaty, sýrem a česnekem a potom u nás vedou placičky. Bety je nepozná od bramboráků.

Cuketové placičky

2 nasrouhané větší cukety
2 vejce
celozrnná mouka
sůl, pepř
3 lžíce majoránky
3 stroužky čeneku

Cuketu nastrouhám, v ruce vymačkám přebytečnou vodu a přidám bylinky, vejce a mouku. Té dávejte tolik, abyste měli kompaktní hmotu. Někdy je cuketa hodně vodnatá a potřebuje mouky více. Já dala asi 10 lžic. Placičky smažím na olivovém oleji nebo na sádle.
K těmto placičkám chutná nejlépe 
česnekový dip.

Smíchejte jogurt, majolku nebo zakysanou smetanu. Přidejte bylinky, které máte rádi, sůl a prolisovaný česnek.




Dobrou chuť a krásný den,

14 komentářů:

  1. Dělám je stejně, akorát z "obyč" mouky. S dipem vyzkouším. .Jíme je jen tak a vždy hned zmizí.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím:)Také jsem zkoušela,jen místo mouky ovesné vločky a pekla jsem v troubě na pečícím papíře-převzatý recept..Radka

    OdpovědětVymazat
  3. Cukína je jedna z mých nejoblíbenějších potravin, v létě se jí snažím propašovat snad do všeho. Placičky jsou senzační a moc nám chutná i cukeťák na plechu pečený a nebo cuketová buchta, mňam. Ještě že už jsme dneska po večeři. Krásný první prázdninový víkend na kopeček Pavla

    OdpovědětVymazat
  4. Moni, díky za tip, protože momentálně máme na zahradě už asi 50 vyrostlých cuket a přemýšlíme, co s nima :-) Takže každý recept se skutečně hodí.

    OdpovědětVymazat
  5. U nás se cuketám nedaří, máme moc těžkou zem. Jsem ráda, když mi ji někdo daruje. Letos nám nerostou ani rajčata a papriky ve skleníku. Většinou už jsme měli úrodu před koncem školního roku. Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsme také měli cuketu, na pásky nakrájenou, zakáplou oliváčem a lehce zasypanou bazalkou a oregánem. Zapekla jsem v troubě na 200°C, jsou lepší než smažené :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojte. U nás frčí cuketovobramborové placičky ze zelené cukety, dělám je na lívanečníku, klukům se tak lépe drží v ručičce a koření- kmín, mateřídouška,česnek. Zkoušela jsem cuketové placičky i s kari a mrkví ale jak se říká - v jednoduchosti je síla - prostě mám nejvíce chutná stará dobrá klasika.... Pěkné léto přeje Lada

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, mně se moc líbí ty skleničky, ve které je ten dip, ale nikde jsem takové nesehnala... Poradíš pls? :-) Díky a krásný den! Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, sklenička je z DM od bio kokosového oleje, které dávám do mýdel:-)
      Také je má oblíbená.

      Vymazat
    2. ach táááák! :-) Díky za tip, ten kokosák z DM mám doma, podobnost skleničky mi vůbec nedocvakla! (a teď smajlík rozbřesknutí). Dík, pa!

      Vymazat
  9. Vypadají úžasně! Ještě bych prosila recept na ty zapékané s rajčaty, sýrem.. Děkuju Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haní, cuketu na kolečka a rajčata také. Vrstvím: cuketa, rajčata, gouda a opakuji ještě jednou. zeninu solím, sypu provensálským kořením, prolévám olivovým olejem a přidávám na plátky česnek. zapékám na 200°C asi 40minut.

      Vymazat
  10. výbornej nápad, manželka našla a já uvařil, jen jsem přidal ještě trošku strouhanky výsledný placičky jsou víc dokřupava
    Láďa

    OdpovědětVymazat
  11. Moni, dnes vyzkoušeno...placičky parádní, jen se po nich zaprášilo. Díky za recept. S dovolením jsem recept sdílela :-) Jana

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥