pátek 15. července 2016

Zapečená cuketa



Nedávno jsem se zmínila, na čem přes léto ujíždím.
Přišlo mi mnoho dotazů na přesný recept, tak tady ho máte.
Já jím jako samotné jídlo, ale hodí se i k masům jako příloha.

Zapečená cuketa

2 větší cukety
6 rajčat
300 g goudy
olivový olej
provensálské koření
3 stroužky česneku
sůl

Cukety omyji a nakrájím na kolečka a ty potom ještě na poloviny. Nenechávám je odstát, aby pustily vodu. Mám ráda ten sosík z olivového oleje a šťávy ze zeleniny. Mám i polívku v jednom:-)
Ale pokud nechcete tak vodnatou stravu, nechte posolená kolečka hodinku v sítku odkapat. Rajčata krájím také na kolečka. Goudu kupuji v plátcích, ale klidně nastrouhejte. 
Do pekáčku vrstvím cukety, hodně posypu provensálským kořením a mořskou solí. Dám rajčata,  pokladu plátky goudy, proliji extra virgine olivovým olejem a prolisuji česnek. 
A celé opakuji ještě jednou. Olivovým olejem nešetřím.
Zapékám asi 45 minut na 200°C.


„Apetit je hlad v luxusním vydání.“
Anita Danielová

„Po dobrém obědě lze odpustit každému,
 i vlastním příbuzným.“
Oscar Wilde

„S plným žaludkem se přemýšlí těžce, ale zato loajálně.“
Gabriel Laubcitát

Dobrou chuť a mějte se krásně.

15 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, supr nápad. Určitě vyzkoušíme. V létě taky ujiždíme na grilované cuketě a paprice. Opravdu je to veliká dobrota. Taky jen zakápnem olejem a sypnem provensálskou směsí. Máte moc krásnou zapékací mističku ��Hezké léto Monika

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to opravdu luxusně a zajisté je to dobré.
    Díky za recept.Hezká zapékací mistička.
    Měj se hezky a bezva víkend s rodinkou.Sleduji vaše výlety....jsou super a nádherné foto z nich.

    OdpovědětVymazat
  4. Včera jsem dělala podle podobného receptu, ale nastrouhané. Takhle na kolečka to vypadá moc hezky. JENŽE....jsem do toho dala na kostičky slaninu a je to tuze slané. Jinak by to bylo moc dobré, to koření dokáže divy.
    Mňam, mňam....
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to božsky!
    Dělávám to podobně, jen místo rajčat dávám lilek. A spíš nějakou bylinku k tomu. Ale sýr a česnek a oliváč být musí :-) Ještě skleničku vychlazeného bílého a výhled na moře, to by bylo co? Ale ta naše krajina mi bohatě postačí taky, hlavně když je klid a ticho :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Výborné a určite si urobím v najbližších dňoch. Len jedno je zbytoťné - dávať extra virgine a potom na 200 st. V oleji sa zničia všetky EMK, pre ktoré si za olej priplatíme, to môžeme použiť aj rafinovaný olej, keď aj olivový, ale nie tak drahý. Pri jeho výrobe sa totiž nezachovajú v ňom EMK. Extra virgine sa má používať iba do studenej kuchyne, vtedy máme z neho osoch pre zdravie.
    Pekné leto!

    OdpovědětVymazat
  7. Báječné, jednoduché, rychlé - už se tím cpu, díky moc za tip, co budete(me)vařit zítra? iva

    OdpovědětVymazat
  8. Včera jsem tenhle recept tady viděla a nechala otevřený, abych na něj nezapomněla...a večer mi dovezl děda cuketu, takže dnešní oběd je jasný :-) Děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  9. Krásný víkendový den,
    děkuji moc za recept dnes měl můj muž k obědu (sice bez sýru a s jiným kořením), ale pošmakoval si. Budu se těšit na další recepty i fotky a postřehy od vás. Ať se daří.
    VeronikA

    OdpovědětVymazat
  10. Monika, ďakujem za receptík, zajtra určite vyskúšam :-) Peknú nedeľu. Hela

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkný večer, dnes jsem vyzkoušela, bylo to výborné musela jsem se ovládat aby to nesnědla zbytku rodiny :-)
    Dostala jsem dnes další dvě cukety, tak že můžu znovu udělat. Děkuji za recept. Šárka

    OdpovědětVymazat
  12. Moni, děkuji za další super recept, je to mňamka :-)

    OdpovědětVymazat
  13. MANA NEBESKÁÁÁÁÁ....
    Sice jsem tam musela nakrájet kousíček sušené šunky, to kvůli mým chlapíkům, ale mlaskáme si tady všichni. Dala jsem hrst čerstvých bylinek (tymián, oregano, bazalku a rozmarýn) a manžel prohlásil,že něco tak dobrého už dlouho nejedl. A máš pravdu, ten sosík je skvělý, namáčím si do něj chleba :)
    Děkuji...
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes jsme vyzkoušeli a moc si pochutnali. Moc děkuju za výborný tip!

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥