čtvrtek 1. září 2016

mýdlobraní


Pár posledních dní o dovolené jsem jela na mýdlařské vlně. Bylinky se přes léto nasušily a tak jsem dary přírody hned prakticky využila. 
 Toto mýdlo s měsíčkem lékařským dělám nejraději a těším se, až ho nakrojím. Jsem zvědavá, jakou strukturu květy v mýdle udělají. Měsíček mýdlům nesmírně sluší a pokožku hladí. Vůni přidávám pomerančovou 100% přírodní esenciální olejíčky. Mňam. Tady mám vždy chuť se do něj zakousnout -)



mýdlo šípkové s esencí z pomerančů




makové mýdlo



jemné meduňkové mýdlo


Do kávového mýdla dávám namletou 100% arabiku. Jemná zrníčka působí jako příjemný peeling. Káva z rukou odstraňuje nepříjemné pachy především z kuchyně, když krájíte ryby, maso ... 


Mátové voní snad nejintenzivněji a je mé oblíbené. K sušené a vylouhované mátě přidávám ještě její esenci .



klasika levandulové s esencí nesmí v žádné várce chybět :-)


A měsíček ještě jednou. Tentokrát s květy bezu a s pomerančovou a mandarinkovou esencí.



Poprvé jsem zkusila rozmarýnové mýdlo a tato bylinka mě nadchla. Ač jsem rozmarýn 24 hodin louhovala v destilce a výluh byl zelený, barva mýdla je čistá a jemná. Vždy se těším, co vlastně z bylinek vyjde. Dopředu nikdy nevíte, na jakou barvu se bylinky působením hydroxidu změní. To je na mýdlaření nejlepší ... experimentovat a těšit se.



Mějte krásný den a domácí výrobě zdar.

65 komentářů:

  1. Krásná mýdla Moniko, jela jsem také na mýdlařské vlně, už mi dozrávají a dnes budu balit, v sobotu s nimi vyrážím na trh do Slavonic. Děkuji za další inspiraci, díky vám jsem měla odvahu zkusit nejen bylinky, ale třeba i koření (skořici). Krásný první den ve škole :-D

    OdpovědětVymazat
  2. To jsou krásná mýdla, Moni! Mám pocit, že mi z nich voní monitor:)
    Přeji pohodový první školní den! Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný, voní to až sem ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Nadhera velika a muzu se zeptat, jak je to s tim louhovanim? Louhuje se tedy v destil. vode a pote se pridava cela smes i s bylinkami? Stale se na sva mydla chystam, toto zni zajimave. Dekuji. A dnes pravou. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.
      Ano, bylinky či koření se louhují v destilované vodě až 24h a sušené bylinky či koření se přidávají až do stopy.

      Vymazat
    2. Zdravím. Opravdu krásná přírodní mýdla.
      Můžu ještě pro upřesnění dotaz- sušené bylinky se nelouhují? jen čerstvé?
      nebo se louhují všechny přísady?? Asi jsem "marťan" , ale s mýdly nemám zkušenost, tak
      proč se neptat u odborníků ;-)
      Moc DĚKUJI za Vaší odpověď.
      Tímto se také hlásím na kurz mýdlaření. Vendula.

      Vymazat
    3. za odborníka se nepovažuji, ale děkuji :-)
      Louhovat můžete i čerstvé bylinky, ale do mýdla (do stopy) jen sušené.

      Vymazat
  5. Milá Moniko,
    ta jsou...radost pohledět! Jsem teprve začátečník, takže moc děkuji za inspiraci.
    Nevím, jestli mně poradíte, ale já, když jsem zkoušela mýdlo posypané levandulí, tak se mně udělal na povrchu sodný prach /nebo jak se tomu říká/ a vypadalo to nevzhledně. Nemáte nějakou vychytávku nebo se Vám to nestává? Děkuji.
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Verunko.
      Ten bílý vysrážený povrch je naprosto přirozený. Ničemu neškodí a kdo jej tam nechce, může seškrábat do mýdlových mydlinek:-)

      Vymazat
  6. Moni, tvoje mýdla jsou nesmírně fotogenická :-). překvapilo mě, jak máš levandulové krásně světlé, já ho posledně měla dost do šedorůžova.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  7. Moniko, taky mám pocit, že vůni mýdel cítím až sem.... Jsou nádherná! Že bych se dala taky na výrobu mýdel??? Mějte se hezky Dáša

    OdpovědětVymazat
  8. Jsou nádherná,příští rok asi taky vyzkouším.Kolik já už toho po tobě dělala.Včera jsem přišla ke švagrové a její vnučky podle vás balily sešity,knihy.Pááá,pěkný denAlibabka

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den Monco, vy jste prostě úžasná. Všechny vaše příspěvky, fotky hltám doslova jedním dechem. Jste pro mě velkou inspirací. Čiší z vás neskutečná pohoda! Mějte se krásně! Jolana

    OdpovědětVymazat
  10. Milá paní Moniko, je to měsíc od mého prvního pokusu s mýdly, jdu si dnes koupit do lékárny lakmusový papírek-i když už se pomalu mydlím i bez toho, aniž bych věděla, jaké ph mýdlo má. Měla jste přesně pravdu, ta "vůně" která tam byla první dny a lekla jsem se jí se opravdu měnila a vyvíjela a dnes je to moc příjemné mýdlo, i když po umytí ruce moc cítit nejsou, ale pění krásně. děkuji za nekonečné inspirace a máte moc krásné fotky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pokud vydržíte měsíc, ani měření nepotřebujete. To už jsou vyzrálá.
      Já děkuji za krásná slova.

      Vymazat
  11. Moni jsi úúúžasná, Tvá mýdla miluji a moc za ně děkuji.
    Krásné babí léto pa pa Zuzka morkusovic

    OdpovědětVymazat
  12. Moniko, mýdla voní až sem. Jsou překrásná, zároveň voňavá a praktická. Ideální kombinace.
    K.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den Moniko, vaše mýdla jsou pro mě velikým lákadlem zkusit si je také vyrobit. Jsou vysloveně krásná. Díky Romana

    OdpovědětVymazat
  14. Až sem cítím jak musí krásně vonět. Moc krásné!
    Katka Angel

    OdpovědětVymazat
  15. Milá paní Moniko... Nechtěla by jste udělat kurz výroby mýdel? Budu první, kdo se objedná. Zdravím z Českého Krumlova

    OdpovědětVymazat
  16. Nádhera, Moni. A to měsíčkové vypadá naprosto úžasně, natož jak musí vonět :-) Jste moc šikovná. Smekám. Jana :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Som uplne unesena. Vyzeraju uzasne. Tiez by som chcela zacat vyrabat mydla, ale akosi sa na to neviem odhodlat. Myslim si, ze treba urobit len zaciatok a potom to uz pojde...anta

    OdpovědětVymazat
  18. Hezký den, Moni,
    mýdla jsou jako vždy úžasná. A kdyby nááhodou byl ten kurz, tak se hlasim také :-).
    Krásné dny přeji.
    Mája

    OdpovědětVymazat
  19. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat k těm esencím. Zůstávájí vám ty citrusové v mýdle (mandarinka, pomeranč...)? Také dělám mýdla a tyhle jako by po zmýdelnění vyprchaly. Možná záleží i na dávkování. Kolik přidáváte kapek esence?
    Děkuju moc,
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, s citrusovými vůněmi je trochu potíž, ač jich nakapu opravdu hodně, časem vyprchávají.
      Rada je smíchat esence předem ve škrobu a spolu se škrobem je dát do stopy, aby se pojili. Ale nějak zvláštní rozdíl jsem nezpozorovala.
      Na 10 mýdel o váze cca 110g dávám 30 kapek esence.

      Vymazat
  21. Dobrý den, připojuji se. Na kurz bych se přihlásila. Mýdla jsou nádherná a Vaše stránky mě vždycky pohladí a potěší. Krásný den a zdárný začátek nového školního roku :-) Jitka od Trojmezí.

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den, i já se připojuji do řady zájemkyň o kurz mýdlaření, jestli dobře počítám, hlásím se jako čtvrtá:)) Míša od Liberce

    OdpovědětVymazat
  23. Milá Moniko, musím jen a jen s předcházejícími dopisy souhlasit. Jste prostě úžasná, šikovná žena. A věřím, že i Vy jste dneska vykročila do nového školního roku s elánem a s nadšením. Mějte se moc hezky a přeji hodně osobních i pracovních úspěchů. Miluše

    OdpovědětVymazat
  24. Odpovědi
    1. Lení, určitě. Napiš mi přes kontaktní formulář. Neuděláme rovnou barter?
      :-)
      pa

      Vymazat
  25. Jste všechny tak milé. MOC děkuji za vaše krásné komentáře. Je jich tedy síla.
    Dodáváte mi energii. Děkuji.
    Krásný den,
    Monika
    PS: kurz mýdlování jsem zatím ani v hlavě neměla. Ale z vašich reakcí ... uvidíme:-) Nikdy neříkej nikdy, že? Těší mě váš zájem, opravdu moc. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlásím se :-D Děláte mi svět růžovější...Hezké dny JP

      Vymazat
  26. Také bych o kurz měla zájem. Láká mě to vyzkoušet svá vlastní mýdla, ale nějak nemám odvahu to zkusit poprvé... byla bych pátá :-) Petra z Hýskova

    OdpovědětVymazat
  27. Vaše mýdla jsou Moniko úžasná... Ta měsíčková mají nádhernou barvu a levandulové zase krásně voní..

    OdpovědětVymazat
  28. Mončo, zrovna předevčírem jsem také mýdlařila - medové s grapefruitovou esencí, tak doufám, že ta vůně co se line již nyní z pracovny, se zráním moc nezmění. Však jsem také dala asi 8ml vůně :o)). Kde si prosím tě nakupuješ olejíčky ? Některé jsou příšerně drahé, to mi až vyrazilo dech... A hmotu dáváš do dřevěné formy, že máš všechna mýdla tak krásně stejná ? Já stále nemůžu vychytat systém, abych je nakrájela tak hezky.
    Děkuji za odpověď :o)). Stále se u tebe inspiruji a jsem moc ráda, že se o své počiny s námi na blogu dělíš.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olejíčky jsou velmi drahé. Kupuji je různě. Některé v drogeriích, některé na netu, na trzích ... kde je objevím a hodí se mi. potíž je s citrusovými vůněmi, vyprchávají.
      Ano, mám dřevěnou formu, kterou mi Tom stloukl.

      Vymazat
  29. Monika krasa.Tvoj blog je pre mna neskutocna inspiracia a pokoj.Chcela by som sa ta opytat ako robis skoricove mydlo.Dakujem Iveta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, do stopy nasypu mletou skořici, přidám aroma, pokud seženu. nebo můžete i na dva dny vyluhovat celou skořici v destilce + mletou do stopy.

      Vymazat
  30. Já jsem se nikdy nenaučila používat tyto tuhá mýdla. Ale na pohled jsou nádherná :)

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  31. Ta mýdla jsou tak překrásná. Stále sbírám odvahu se do nich pustit. Můžete mi poradit, jakou mají výdrž? Jestli se dají třeba půl roku skladovat, než se použijí? Děkuji. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, pokud přidáte do stopy silice z grepových jader, vydrží mýdla až 18 měsíců. Pokud nedáte silici máme zkušenost, že 100% vydrží mýdla osm, devět měsíců, ale měla jsem tu kousky i rok staré a nic jim nebylo. Postupem času hrozí jen žluknutí olejů, ale záleží na míře přetučnění. Já nechávám většinou 5% přetučnění. Vlastně jsme vždy tužitkovali všechna mýdla a žluknutí jsem v reálu ještě nezažila.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď. Vážím si toho, že si na dotazy najdete čas. L.

      Vymazat
  32. Obdivuji Vaše mýdla. Já jsem se k jejich výrobě ještě neodhodlala, mám z toho respekt :) Zatím jsem je "vyráběla" jen z mýdlové hmoty.

    OdpovědětVymazat
  33. Dobrý den, také mýdlařím, ale nedaří se mi mít mýdla takhle do bíla. Čím to? Nenecháváte projít gelovou fází? Jinak je to krásná úroda mejdlíček :)
    Přeji krásný den.
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gelovou fází mi všechna mýdla prochází. Nemáte obarvené oleje?

      Vymazat
    2. hmm, tak to je zvláštní. Maximálně by to mohlo být větším procentem olivového oleje. Každopádně děkuji za odpověď a ať se dobře mýdlaří :-D

      Vymazat
  34. Máme vaše mýdla doma a jdou skvělé, škoda, že se dělají tak složitě, zatím si na to netroufnem;)

    OdpovědětVymazat
  35. Dají se někde koupit? I o kurzík bych měla zájem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, jsi to TY? Moc Tě zdravím, to jsou překvapení! Napiš mi prosím přes kontakt na blogu a domluvíme se.
      pa, M.

      Vymazat
  36. Stejně jako všichni, jsem nadšená. Pokud dobře počítám, hlásím se na kurz jako sedmá :) A jsem ze Všenor :). Jen nevím, jestli bych kdy vůbec v sobě objevila tolik trpělivosti a umu, který máte vy. Do té doby, než do toho třeba někdy proniknu, ráda bych si od vás alespoň jedno mýdlo koupila. Bylo by to možné? Přeju hodně nápadů, sil, trpělivosti a energie do dalšího školního roku. Těším se další krásné inspirace od vás!

    OdpovědětVymazat
  37. Dobrý večer, také bych měla zájem o kurz, ale jsem z Vysočiny.Měla bych zájem o vaše mýdlo pro inspiraci, stále se nemůžu k výrobě mýdla dostat.Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  38. Dobrý večer, hned bych na nějaký kurz šla, ale jsem z Vysočiny. Měla bych zájem o vaše mýdlo pro inspiraci, stále se nemůžu k výrobě mýdla dostat.Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  39. Radost pohledět :). O kurz bych taky měla zájem, pokud by byl.. ale ze všeho nejdříve, mohla bych si některá mýdla u Vás objednat? :-) Je to opravdu nádhera, nemůžu se vynadívat :)

    OdpovědětVymazat
  40. Mončo vy jste neskutečnou inspirací. Oleje mám už doma a chystám se na to. Nemám ale ještě teploměr. Po přečtení Vašeho článku mě to vždycky opět chytne, že bych se do toho pustila hned. :-) Zeptám se ještě, jak děláte mýdlo ze šípku? Nasušíte celé šípky a pak rozdrtítě? Nebo jen louhujete? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, děkuji.
      Šípkové dělám různě: toto je jen vyluhované 24 hodin. Louhuji nasušené celé převařené šípky. Nebo také přidávám kousky šípků do stopy. Ale vnitřek šípků, který má pecičky a ostré chloupky pryč. Je to docela piplačka je vypreparovat.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď. Hned jak bude trochu času, vyzkouším :-) Přemýšlím, že bych vyrobila jako Vánoční dárky pro rodinu. :-) Ještě se Vás chci zeptat, čím se dá nahradit palmový olej? Většina receptů je s ním. A protože jsem mýdlo ještě nikdy nevyráběla, nemám zkušenost. Děkuji :-)

      Vymazat
    3. Třeba bambuckým máslem, ale mýdlo bude mít jiné vlastnosti. Chce to zkoušet a vědět, co od mýdla očekáváte. Ať se daří, M.

      Vymazat
    4. Moc děkuji za odpověď Mončo. Ještě by mě prosím zajímalo jaké používáte esenciální oleje? Popřípadě, kde objednáváte? Děkuji moc :-)

      Vymazat
    5. esence také vždy do stopy. Cokoli přidávat, tak do stopy.

      Vymazat
  41. Práve si čítam Váš blog spätne a nedá mi nereagovať, mydlá sú úžastné, hneď by som si nejaké objednala...
    So šípkami je prplačka, s mužom varíme šípkový lekvár a ten môj čistí a rozreže každú jednu šípku, takže to robí aj niekoľko dní...a varíme lekvárik :-)
    Ste veľmi šikovná a kreatívna, rada k vám chodím.
    Prajem pekný deň,
    A.

    OdpovědětVymazat
  42. Ahoj Mončo, výluh přidáváš do množství destilované vody, která patří do receptu nebo bylinky louhuješ např v tom v olivovém oleji? díky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylinky louhuji v daném množství destilované vody. Ty ale sliji. Nebo přidávám jen do stopy sušené bylinky.

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥