neděle 4. června 2017

holašovické koláčky


Před čtyřmi roky jsme byli v kouzelné vesničce na jihu Čech, která je chráněná již samotným Unescem ... v Holašovicích.  Paní mámy tam pečou ty nejlepší koláče, které jsem ochutnala a jedna babička poodkryla svůj recept. Od té doby peču na přání jen tyto. Náplně jsou různé. Ochutnali jsme tvarohové, povidlové, třešňové, jablkové. Já dělám i malinovou, tu má Bety nejraději. 


Pravé holašovické koláčky

Těsto:
500 g polohrubé mouky
(já dávám půl polohrubé, půl hladké)
3 žloutky
3 lžíce cukru 
250 ml mléka
1/2 lžičky soli
2 lžíce sádla
100g másla
3 lžíce vanilkového cukru
 ( Pravý vanilkový cukr si uděláte snadno doma. 200 g cukru krystal rozmixujte s 1 celým luskem vanilky, který si předem rozkrájíte na menší kousky. Je dobré, aby byl lusk proschlý. Nechte ho 10 dní ležet někde bez přikrytí.)
1/2 kostky droždí
kůra z 1 bio citrónu
(já dávám tak třetinu z citrónu)
rum
Všechny ingredience dám do domácí pekárny, tam těsto i nakyne.
 Máslo a sádlo předem rozehřeji. Jinak klasické kynuté těsto, jak jste zvyklé.
Po vykynutí uválím malé kuličky maximálně 2 cm a položím na plech, kde budou pod utěrkou a igelitem kynout ještě jednu hodinu, nebo i kratší dobu, záleží na teplotě.
Dnem malé skleničky vytvořím místečko na náplň.
Naplněné koláčky pomažu na okrajích ještě  vejcem.
Rozinky namáčím přes noc v rumu.
Peču na 230 °C asi 5 minut, ale každý máme jinou troubu, tak si délku přizpůsobte.
Z této dávky uděláte asi 60 malých koláčků. Já dělám už méně, protože nějaké udělám větší.


Tvarohová náplň z Holašovic:
500g tvarohu ( tučného)
3 žloutky
(Já už nedávám žádné žloutky. Náplň potom zůstane bílá a nijak nevytéká)
pravý vanilkový cukr dle chuti, nebo moučkový cukr
rum
citrónová kůra z jednoho bio citrónu
(já dávám jen z půlky)
1-2 dětské piškoty (Pokud je směs tekutá, nastrouhejte.)

Jinak jsem použila švestková povidla, do kterých přidám jen trošku rumu. Malinovou marmeládu a na vrch mandle a  přes noc namočené rozinky v rumu.



Dobrou chuť.

15 komentářů:

  1. Tak ty jsou Moní! Ty ale umíš udělat chuť hned po ránu. Urcite brzy vyzkousim a s tou malinovou marmeladou jsem jeste neslysela.Na Kopeček zdraví Markéta

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ty vypadají skvěle, určitě vyzkouším a velké díky za sdílení receptu!! A děkuji za všechny příspěvky, jsou vždy inspirativní. Pěkné dny Vám přeje Renata

    OdpovědětVymazat
  3. Musím je ukázat manželovi :o), ten tyhle kynuté koláče miluje, ale já je nerada peču. NO občas se přemluvím :o), to zase jo.
    Mončo měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  4. U nsá se sice "přísahá" na moravské koláče s dvojitou náplní (uvnitř tvaroh, nahoře povidla a drobenka), ale nad těmito se mi taky jen sliny sbíhají.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Mončo, to jsou tak krásné fotky, že jsem dostala chuť na sladké (bohužel dnes opět :-)) Krásný zbytek neděle, Ivana.

    OdpovědětVymazat
  6. Jej ty vypadají dokonale! Škoda, že jsem takový srab na kynuté těsto...

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ty jsou bezva....s láskou zdobené.....hm a určitě moc dobré.
    Recept uložím......děkuji.
    Hezký nový týden Marťula

    OdpovědětVymazat
  8. Monika, pečiem ich každoročne na Veľkú noc a niekedy aj cez leto keď máme chuť. Sú to tie NAJSAMLEPŠIE aké som kedy jedla. Tvoje recepty zbožňujeme a našli si u nás doma čestné miesto - focaccia, ciabatta - bruschetky tie sú na našom jedálničku každý týždeň ... zbožňujem Tvoj blog - má dušu a vždy zahreje a poteší VŠETKY ZMYSLY - je to taká kompletka u mňa keď čítam Tvoj blog .... prajem celej rodinke samé krásne dni :-) Ivi - Košice (už nie som anonym :-D)

    OdpovědětVymazat
  9. Ty jsou jistě výtečné,budu je muset zkusit,mám ráda staré poctivé recepty(jen se rozhoupat,skládané koláče s dvojí náplní dělám min.od loňska a větrníky podle Dity P.ještě dýl,když je čas a chuť nejsou ingredience)vaše recepty jsou u nás oblíbené.

    OdpovědětVymazat
  10. Moni, mňam, ty jsou jak od mojí maminky... Mám takovou chuť, že se do pečení hned zítra pustím.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Moni, moc se těším, až tyto mňam koláčky upeču. Jen mě zarazila ta teplota a doba pečení?!
    Můžeš mě ubezpečit, zda to není omyl? Děkuju. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, děkuju moc za odpověď a koláčky už jsou na stole. Moooooooooc dobré!!! Dáša.

      Vymazat
  12. Paní Moničko, moc děkujeme za recept. Jsou vynikající, zdravíme ze Zlína :)

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥