čtvrtek 6. července 2017

italský chléb focaccia


Tuto italskou dobrotu peču už několik let. Teď jsem jen trochu obměnila poměr vody,  přidala česnek přímo do těsta a dělám takové mini provedení. Italové dělají foccaciu na celý plech a tu si pak trhají, nebo krájí. Pro nás nej pečivo. Jíme samotné, namáčíme do dipů, jíme k zapečené zelenině, grilovaným masům ... vyzkoušejte. Chuťově je skvělá a budete určitě bodovat u návštěv při grilování:-)


ROZMARÝNOVÁ FOCACCIA

300 ml vody
50 ml olivového oleje
1/2 kostky droždí
1 lžíce soli
2 stroužky česneku
rozmarýn
 (nejlépe čerstvý, asi dvě 8cm větvičky)
500 g hladké mouky
(ale dělám i napůl s celozrnnou)

Pokud nechcete rozmarýn a česnek, klidně vynechte. Všechny ingredience dám do domácí pekárny, česnek prolisuji a oleje dávám zatím jen polovinu. Po hodince mokrýma rukama vytvořím menší placky, které dávám na plech s pečicím papírem. Placky pokapte olivovým olejem a rukama  rozetřeme a promačkejte, jako byste placku trhali. V této fázi můžete do foccacii vložit olivy, sušená rajčata. Nechte 15 minut nakynout a vložte do rozehřáté trouby na 220 - 230°C na cca 10 minut.
Ještě horké placky potřu mašlovačkou extra virgine olivovým olejem a nechám vsáknout.

Pokud nemáte pekárnu, dejte do mísy vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypávejte mouku. Propracujte v jemné hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte vykynout. Rozmarýn, česnek i sůl zapracujte při vytahování a promačkávání těsta do placek.


Dobrou chuť a krásné léto.

15 komentářů:

  1. Já ji peču na plech, ale tyhle menší placky určitě ráda vyzkouším, dobrý nápad Mončo.
    Měj hezké dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také pekla stále na plech, ale toto je praktické, pokud je beru s sebou na výlety.
      Krásné dny, Álo.

      Vymazat
  2. Moniko, nezkousel jste upecene mrazit? Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, zrovna tento víkend. Zamrazila jsem po vychladnutí a neubrala to nic na chuti po rozmrazení:-)

      Vymazat
  3. To vypadá moc dobře,až tak že bych zkusila,nebyl by to první a určitě ani poslední recept od vás a zatím vždy chutnalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jarčo.
      Zkuste, jsou fakt super. peču v létě místo rohlíku:-)

      Vymazat
  4. Moni, děkuju .... hned o víkendu vyzkouším !!!!! Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, ať chutnají jako nám, Marki.

      Vymazat
  5. hmmm, tak tohle me laka, asi zkusim:-). Pekny vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, Marcelko, jsou fakt super i samotné:-) Krásné léto.

      Vymazat
  6. Focacciu máme taky moc rádi, je skvělé, kolik různých variant se dá udělat. Také dělám raději menší, než na celý plech. Hezkou neděli, K.

    OdpovědětVymazat
  7. îch liebe das,,,,,
    so richtig für den SOMMER

    wünsche noch einen schönen TAG
    bis bald die BIRGIT

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem ráda, že občas zavítám na Váš inspirativní blog, i díky Vašim receptům. Tento snad brzy zkusím :-) Krásné letní dny :-)!

    OdpovědětVymazat
  9. Moniko, včera jsem vyzkoušela Focacciu dle Vašeho receptu a je naprosto luxusní. Děkuji, že s námi ostatními sdílíte, a to nejen úžasné recepty. Pavla

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Moni,po dlouhé době chvilenku koukam na blogy. Dnes budu péct na cestu. Dělám z nich sendvič s pestem,rajčatem a mozzarelou :-) měj se moc krásně!!!!

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥