pátek 14. července 2017

pesto z květů česneku



Pesto z květů česneku dělám teprve druhým rokem. Včera jsme vytahovali náš česnek ze záhonku, a tak jsem zužitkovala i nadzemní část. Letos jsme zkoušeli na radu experiment s brzkým otrháním květů. Pokud se u česneku odštípnout květy, česnek v zemi více sílí a má větší palice. Bohužel se nám to nepotvrdilo. Polovinu jsme nechali na květ a palice v zemi jsou stejně veliké jako v druhé polovině zbavené květů. 

Tak a teď k tomu pestu. Dobrota, která je vždy po ruce a v lednici vydrží několik měsíců. Výroba je neuvěřitelně rychlá. Stačí jen palice květů rozmixovat, napěchovat do skleničky a zalít olivovým olejem. To je celá sranda. Používám tam, kde se hodí česnek. K masovým směsím, zapékané zelenině, do sosíků, pomazánek apod. Stačí přidat lžičku pesta a jídlo voní jemně po česneku.



Dobrou chuť a prima den.

7 komentářů:

  1. Jé, tak to je super tip a jako na zavolanou, protože jsme zrovna květy otrhali a já si říkala, že se musím podívat po nějakém zužitkování :D
    Děkuji a přeji krásný letní čas ;) Š.

    OdpovědětVymazat
  2. Super tip jak zužitkovat celý česnek,u nás má s cibulí největsí využití.

    OdpovědětVymazat
  3. Bezvadný nápad, Moni. Díky, pesto mě nenapadlo, dávám pod maso, sekáj do polévek, pomazánek plněných topinek..
    V pořadu věnovanému pěstování česneku vyvrátili tuto doměnku. Prý lány s česnekem by nikdo nebyl schopný procházet a vylamovat květy a sklizeň je přesto pěkná.
    Krásné dny a díky za krásný blog.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  4. Tak přesně tohle jsou chvíle, kdy lituji, že bydlíme v bytě! Takové pesto bych si udělala moc ráda... vyzkouším kdyžtak aspoň klasické pesto přímo ze stroučků. K.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, Moniko, děkuju za tip. Nikdy by mě nenapadlo květy zužitkovat, vždycky jsme je vyhodili. Tak teď jen rychle, než úplně rozkvetou :) Alena

    OdpovědětVymazat
  6. Určitě vyzkouším:) Já dělala pouze pesto z medvědího česneku, ale bylo taky výborné:))

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem zvyklá vylamovat výhonky a pak z nich celých dělám pesto - rozmixuji je se solí (10 g soli na 100 g výhonků) a trochou oleje. Loni jsem zkoušela i bez soli a začalo to kvasit. Používám stejně jako vy - dávám tam, kam patří česnek (u nás skoro do všeho :-D).

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥