sobota 26. srpna 2017

polévka z červené řepy


Jsem asi ostuda, ale vůbec jsem do letošního srpna neznala tuto polévku. Poprvé jsem o ní slyšela a hned vyzkoušela v jedné restauraci, a tak mě oslovila, že jsem doma zkoušela její chuť napodobit. Povedlo se a je božská. Já řepu miluju. Bety, ač nakládanou předevčírem snědla, nenašla odvahu takovou červenou polévku ani ochutnat. Ale počítala jsem s tím, že mi jí holky odmítnou. Nevadí, alespoň máme dost pro nás dva.


Polévka z červené řepy

2 velké cibule
1  mrkev
svazek bylinek tymián, rozmarýn
sůl
150 g dobré slaniny, nebo špeku
4 ks červené řepy
vývar
šťáva z půlky citronu

1 cibuli a polovinu špeku nechám stranou.
 V hrnci na polovině špeku osmahnu dozlatova cibuli na kostičky, mrkev na kostičky a hned solím. Svážu provázkem větvičky tymiánu a rozmarýnu a vložím do hrnce. Když je cibule zlatá, asi po 7 - 8 minutách, vložím oloupanou a na větší kostky nakrájenou červenou řepu. Orestuji a zaliji vývarem (kuřecí zeleninový, jaký máte). Vývaru může být cca 3 cm nad řepu. Vařím hodinu na mírném ohni.
Polévku nechám mírně vychladnout, vyndám svazek bylinek a tyčovým mixérem rozmixuji.
Můžete propasírovat, já nedělala. Nakonec do polévky vymačkám polovinu menšího citronu.
Během doby, kdy polévka chladne, jsem orestovala špek (slaninu) a cibulku na měsíčky na pánvi a tu potom podávám jako ozdobu na polévku. Můžete přidat i zakysanou smetanu přímo do talíře.



Dobrou chuť a pěkný víkend.

8 komentářů:

  1. Mončo, řepa se výborně doplňuje i s fetou nebo balkánem. Jedla jsem polévku s kapkou kysané smetany, strouhaným balkánem a pár ořechy, a luxus!;-) To jen tak pro obměnu, třeba...;-) P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, ano. Díky, Péťo. Je to fakt lahoda. Vedle cuketové, naše další oblíbená.

      Vymazat
  2. Polévku z červené řepy jsem ještě nikdy neměla :) její chuť by mě hodně zajímala, protože obecně červenou řepu mám hodně ráda.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělá a tato krásně voní po slanině :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, rozumím tomu správně, že se polévka jí studená? Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Moniko dělám dvě různé polévky z červené řepy. Jedna spíše na německá a jedna polská. Obě jsou ohromné, ale vaši neznám. Uvařím, ochutnám a určitě nám bude chutnat. Kdo neokusil, neví jaká je to dobrotka. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥