středa 16. srpna 2017

Pro uši


kam jinam než do Štramberka, krásného městečka plného fotogenických chaloupek. Místní uši nám chutnají více než perníčky. Poprvé jsme vyzkoušeli plněné šlehačkou a myslím, že u nich zůstaneme. I se zmrzlinou jsou úžasné. Tak máme zase zásoby, ale až dojdou, nevím, nevím. Karlovarské oplatky, hořické trubičky, olomoucké syrečky i slovenskou bryndzu u nás seženeme, ale štramberské uši nikde. A je to možná dobře, je to zkrátka specialita, která tady chutná nejvíce.
Malebné městečko na kopci. 









Když jsem si fotila nejrůznější zapadlá kouzelná zákoutí mezi malými chaloupkami, slyším přicházející hlasy: "Tam něco asi bude, když to fotí." Byli lehounce zklamaní malou zahrádkou s plaňkovým plotem. Neshledali ji zřejmě tak zajímavou a foťák zandali. Je to o úhlu pohledu, nejenom Trúba stojí za povšimnutí. 

















První snídaně doma po návratu z cest byly samozřejmě štramberské uši se šlehačkou a horkými malinami. Mňam. Krásné to tu bylo pro více smyslů a mávám místním.

Užijte si pohodový den.

37 komentářů:

  1. Krásné fotky Mončo :-DKoukám, že jste si prázdniny užili dosytosti, a to je skvělé :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sice krátký pobyt, ale o to intentivnější .-)

      Vymazat
  2. Moni nádherné fotky,co já jsem toho procestovala třeba jen díky vám.Alibaka

    OdpovědětVymazat
  3. Krasne,my tam byli pred 14 dny a nevedela jsem,co driv fotit,takovych krasnych zakouti a detailu...

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasné fotky, úplně jste mně nalákala na výlet! Děkuji 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem opravdu ráda, Janí:-)

      Vymazat
  5. Nikdy jsem tam nebyla. A jak je vidět, je to krása.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Moni, nádherné místo a nádherné fotky. Tam muselo být blaze, jak pro oči, tak pro duši. Podobnou historku s focením jsem zažila letos na kolech v Rakousku. Také jsem fotila něco, co si kolem jedoucí také chtěli vyfotit, ale prý to bylo rezavé a tak foťák ani nevytáhli a pokračovali. Je to přesně "úhel pohledu".
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ano, nikdy mi nepřišlo, že vidím jinak:-)
      Krásné dny, Dášo.

      Vymazat
  7. Milá Mončo, na Vaše povzdechnutí ohledně uší - až bude Vaše chuť nesnesitelná, spojte příjemné s užitečným, navštivte Hrabalovo Kersko / poblíž Lysé nad Labem/, projděte si příjemnou osadu Kersko, navštivte místní Hájovnu, rozhodněte se mezi kančím se zelím nebo se šípkovou a po ukojení hladu vejděte do nádherného Lesního atelieru Kuba - skoro vedle Hájenky - a pokochejte se nádhernou ruční prací místních autorů, prohlédněte si krásné Hrabalovi kočky a nakonec - zde nakoupíte i ony zmiňované Štramberské uši.
    Krásný výlet!
    Zdenka

    OdpovědětVymazat
  8. Nadherne mestecko. Usi my jsme take ochutnaly, byly dobre, ale nejak mi nechybi. Asi to bylo tim, ze jsme je jedli bez slehacky a malin:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je minulý rok také nejedla ... asi to opravdu bude tou šlehačku, tu já miluju:-)

      Vymazat
  9. Krásné městečko, ale je to přesně jak píšete - ne každý má takové oči jako vy a vidí úplně něco jiného. Já jsem se pokochala náramně. A uši jsou lahoda, u nás je někdy prodávají na jarmarcích, ale jestli jsou echt štramberské to silně pochybuju. Krásný zbytek prázdnin Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mě se nikdy nezdálo, že vnímám a vidím něco jinak:-)
      Krásné dny, Pavlí.

      Vymazat
  10. Krasne misto...opet jsem se pokochala...Krasny zbytek prazdnin.JP

    OdpovědětVymazat
  11. Opět skvostné a osobité snímky. Nádhera. Při Vaší kreativitě bude brzy fotorecept na ouška na Vašem blogu:-). Škoda, že tam nebyli Japonci, Ti by fotili s Vámi a bez komentářů :-).

    OdpovědětVymazat
  12. jojo, krása se musí vidět, byť v malé zahrádce s plaňkovým plotem......či zazděné okénko-co tam asi bylo kdysi......
    Recept na uši je tady : https://www.toprecepty.cz/recept/2227-stramberske-usi/, ještě jsem nezkoušela, ale třeba to zkusíte Vy. Krásné dny přeji z Jizerek. Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Olí,jste hodná, uvidím, jestli zkusím. Chybí mi v receptu chuť lékořice, myslím, že ji tam přidávají, budu se muset podívat, jestli se někde dá sehnat v sušeném stavu:-)
      Krásné dny, M

      Vymazat
    2. Lékořice se tam nedává. Asi Vás zmátl badyán. Je to směs perníkového koření v různém poměru - každá domácnost ve Štramberku má svůj vlastní recept, který se předává z generace na generaci. A tradiční jsou ķřupavé válené, které skladováním měknou.

      Vymazat
  13. Moni, krásné fotky. Díky za tvůj "úhel pohledu". Petra

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím,tvůj úhel pohledu je dle mého "pohledu" úžasný))))),vždyť zazděné okno,malebná zahrádka,krásné uličky mezi nádhernými chaloupkami,to je pro mne krása♥.....Děkuji za další můj virtuální výlet))))).Přeji krásný zbytek prázdnin....Pa,Šárka.

    OdpovědětVymazat
  15. Krásné fotografie!:-)
    Zazdene okenko?coz takhle vyklenek na sosku napr. Panny Marie?
    Pekne letni dny!
    Bára

    OdpovědětVymazat
  16. Pocházím z vesnice nedaleko od Štramberka, takže to je kraj, který dokonale znám. Ale Vaše fotky, Moniko, ukazují známá místa v úplně jiném rozměru, je to dokonalé...moc díky za krásné fotky a už se těším, jak se v pátek zase s dětmi vydáme k mamince a z kopečku nad vesnicí tu Trúbu zase uvidíme. Pohodový zbytek prázdnin přeje Petra z Chrudimska

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Petro a pozdravujte za nás Trúbu:-)

      Vymazat
  17. ahoj Mončo,
    ..když zmiňuješ snídani, nedávala´s na Tvůj blog náhodou nedávno recept na domácí cini minis ? Mám pocit, že jsem to tu četla, ale nedaří se mi to v archivu dohledat...děkuju, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, Petro.
      Skořicové cereálie a lá cini minies
      220 g celozrnné špaldové mouky
      100 g medu
      50 g jogurtu
      1 vrchovatá lžička vinného kamene
      1 lžička skořice
      špetka soli
      60 g másla
      na potření: 2 lžíce rozpuštěného másla, třtinový cukr + skořice

      Smíchejte mouku a vinný kámen. To je přírodní kypřící prášek. Seženete ve zdravé výživě a neobsahuje fosfáty jako klasický prášek do pečiva. Přidejte ostatní ingredience a zpracujte v kompaktní hladké těsto. Já nemusela těsto ani při válení podsypávat, krásně se sním pracovalo.
      Vyválejte co nejtenčí plát a radýlkem nakrájejte na malé čtverečky.
      Potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem smíchaným se skořicí a pečte asi 12-14 minut při 180°C.
      Podávat můžete s jogurtem, mlékem i samotné.

      Vymazat
    2. milá Mončo, mockrát děkuji za laskavé přepsání receptu včetně postupu! Je to ale dobrota, i na sucho! Naopak Tvoje koka sušenky si moje děti dávají k snídani do mléka. Ještě jednou díky za báječné recepty, které obohacují náš jídelníček:-) P.

      Vymazat
  18. Moni, krásné fotky! My jsme byli ve Štramberku nedávno a moc jsme si to užili! K.

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥