neděle 11. února 2018

domácí citronová marmeláda


Povedl se nám zázrak. Předem bych ráda zmínila, že jsem marmelády ani džemy skoro do mých čtyřiceti nejedla, ani jako dítě. Potom, co jsme objevili světově oceňované citrusové marmelády od Šafránky, propadli jsme jim a tyto hořko sladké skleničky jíme jen tak, nepotřebujeme ani vafle, ani palačinky. Nejraději na lžičku :-) 
Jejich cena nás dokopala poprvé zkusit naši první domácí marmeládu. Milujeme Šafránčiny citronové a grepové. Pročetli jsme složení na etiketě: bio citrony, cukr, voda. Využila jsem velké slevy na bio citrony u nás v Lidlu a experimentovali jsme. Nevěřím tomu ještě dnes, ale my opravdu dokázali tu úžasnou hořko kyselo sladkou chuť dostat do skleniček. Jupíí!
 Práce asi na dvě hodiny. Nejhorší bylo vše na jemno nakrájet, ale ten výsledek za to stojí. Kdo máte tyto chutě také rád, jděte do toho.

Citronová marmeláda s vanilkou

1 kg bio citronů
voda
700 g cukru 
lusk vanilky

Kartáčkem v horké vodě umyjte citrony. Vařte je ponořené ve vodě 10 minut. Slijte vodu, uvařte novou a citrony opět 10 minut povařte. Citrony vyndejte a nakrájejte. Především kůru krájejte na tenounké plátky a snažte se zbavit bílých dužnatých částí pod kůrou, pecek a špiček citronů. Nakrájené citrony vložte do hrnce, přilijte 170 ml vody, přisypte 700 g třtinového cukru, může být i klasický krystal,  a semínka z jednoho lusku vanilky. Prázdný lusk vložte do hrnce a spolu s citrony na mírném plameni vařte asi 45 minut. 
Poté horkou marmeládu nalijte do vyvařených skleniček a otočte dnem vzhůru. Hotovo konec.
To samé lze udělat s pomeranči, grepy, nebo citrusy nakombinovat. Přidat mátu, levanduli, alkohol ... zkrátka vyzkoušet své chutě.




Těchto pět skleniček je z kila citronu. A recyklujeme i Šafránčiny hranaté skleničky :-)


Včera dopoledne jsme marmeládu vařili a už odpoledne jedna snězená sklenička putovala do myčky. Dmuli jsme se pýchou, že se nám povedlo něco, co jsme mysleli, že patří jen do rukou mistryně světa :-)
Mňam. Tak přeji dobrou chuť a pochlubte se vašimi výtvory a vychytávkami. Já jsem úplný začátečník, co se tohoto odvětví týče. 

Krásnou neděli.
M.

21 komentářů:

  1. Je to jen ochucený (dobře) cukr. Vitamíny po tolikerém vašení fuč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nečekám od marmelády přísun vitamínů, to si vynahrazuji jinak:-)

      Vymazat
  2. Ahoj, vypadá to skvěle ! Určitě taky vyzkoušįm. Jde hlavně o to, že bude chutnat a bude nám dobře!!! Já mažu marmeládu i na horkou ovocnou buchtu. Ovoce na ní se pak krásně leskne a neokorá. Janča

    OdpovědětVymazat
  3. Já si přivezla z dovolené pomerančovou se zázvorem. Taky dobrota.

    OdpovědětVymazat
  4. Domácí džemy a marmelády jsou nej (u nás vedou jahody), ale dělám i z pomerančů, dýní, co je zrovna v sezoně ;)
    Je fajn, že chutná a další domácí výrobě třikát hurá!
    Hezkou neděli, Ilona

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Moniko, moje maminka je na marmelády ulítlá. Zpracovává snad všechno domácí ovoce. Ale taky experimentuje. Naposledy luxusní pomerančovou. Dokonce je dálkově balila do pidi mini skleniček ��
    Pohodovou neděli.
    Martina z Brna

    OdpovědětVymazat
  6. Bez domácích marmelád nefungujeme :-) letos nejvíc frčí meruňková a na pomerančovou visí kilo pomerančů ve špajzu :-) jen nějak nejsou ruce na zpracování :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Moniko,máme stejné chutě :-)Přes zimu často snidam toast právě s citrusovou marmeládou,zrovna i dnes.I když marmelady dělám,tak tuhle ne.Protože rodina tyhle chutě nesdílí,kupuji si jí pro sebe v Lidlu,kfwyz jsou britské týdny ;-)Chápu i radost z domácí vyroby,mam to podobně!Ale u tebe Moniko nepochybuji,že se ti i prvotiny daří!Přeji krásnou neděli na Kopeček!

    OdpovědětVymazat
  8. My máme nejraději naši merunkovou a boruvkovou,a vánoční rybízovou,pěkný den dae

    OdpovědětVymazat
  9. Moc často marmelády nedělám,ale kdyz už,tak experimentuju,treba angrešt s ananasem... Ivča

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Moniko, úplně chápu vaše nadšení z povedené marmelády. Já takové pocity zažívala, když jsem začala prvně vařit ovocné sirupy - jen tak "na zelené louce", bez přesného receptu, bez znalostí o teplotě vaření, zavařovat či nezavařovat, atd. Dnes je to můj velký koníček, svařím na sirup úplně vše, teploty a způsob skladování už mám vychytaný s ohledem na uchování vitamínů. Některé recepty mám na blogu, kdyby jsi měla chuť koukni zde: https://zamestemulesa.blogspot.cz/search/label/sirupy
    Mnoho úspěchů a těším se na další tvou marmeládu :-) Ivana

    OdpovědětVymazat
  11. Tak moje nej marmeláda byla višeň a rum jako konzervant jen se po ní zaprášilo a jablkový rosol s kardamonen ten byl taky výtečný.Citrusy jsem chtěla zkusit ale ještě nebyl čas,dělala jsem z citrónu sirup a ten je super.Ať se daří,domácí potěší a chutná dvakrát víc a ten pocit k nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
  12. Moni, citrusové marmelády zrovna nemusíme...ale také jsem minulou sezónu poprvé zkoušela vlastní výrobu a měla z ní velkou radost. Největší ohlas měla třešňová s čokoládou.

    OdpovědětVymazat
  13. taky ty citrusové u nás nejedou . ale když marmeládu tak moje domácí . nejlepší co jsem kdy vařila byla hrušková se zázvorem , merunková s banány a klasika z tmavého drobného ovoce. vždy je čemu se učit

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem v loňském roce zkoušela z nektarinek , nechala jsem se Vámi inspirovat,sklenice dostaly mašli z motouzu černou kartičku s bílým nápisem Made in Home a mělo to u obdarovaných neskutečný úspěch.Díky Adéla

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, tuto marmeládu určitě vyzkouším, zatím jsem dělala vždy jen klasické. Ale mám dotaz, skleničky Wick nebo Weck, omlouvám se, teď si nejsem jistá názvem, mi nejdou otočit. Jakmile to udělám, tak protečou. Je to skoda, protože jsou jako dárek nejhezčí. Poradíte prosím, kde dělám chybu? Moc děkuji Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, Weck, použila jsem skleničky po snězených koupených. Poprvé nám také protekla, ale když se dobře položí gumička a klipy, netečou. Jsou moc hezké.

      Vymazat
  16. Já dělám marmelády (teda džemy) klasické - co se zrovna na chalupě urodí nebo co dostanu (jahody, maliny, rybíz, třešně, blumy, aronie). Ale používám běžný želírovací přípravek.. Z Letos jsem zkoušela cuketovo-zázvorovou s pomerančem a dýňovo-pomerančovou se zázvorem. Ale přiznávám, že jsem si pomohla želírovacím přípravkem. Což mi připomíná, že recept na tu dýňovou jsem na blog ani nedala... (výsledek je trochu vidět tady http://werka13.blog.cz/1712/male-darky-pro-kolegy - dávala jsem je kolegům k Vánocům)
    Ty tvoje vypadají super, citronová by mi určitě chutnala. Tak třeba až bude někde sleva na biocitrony ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. Dnes jsem zrovna dělala pomeranč s vanilkou, výborná je i hrušková se skořicí, meruňka s nektarinkou a klasika jahodová. Zdravím Ilona

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den,Moniko.Váš recept se mi líbí,marmelády vypadají skvěle.Ač jsem nikdy žádnou marmeládu nezkoušela vařit,myslím,že to vyzkouším,sama jsem zvědavá na výsledek.Máme rádi marmelády,často kupujeme v Lídlu,nicméně domácí je domácí.Přeju krásnou neděli,mějte hezké dny.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  19. Hodí se opravdu jedině když jsou citrusy ve slevě a to pak je opravdu velká dobrota !! zdravím Iva

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥