pondělí 5. února 2018

halušky ze žitné mouky


Už delší dobu se vyhýbám pšeničné mouce, pokud to lze. Už z toho důvodu, že ji Tom téměř nejí. Neopustila jsem ji úplně, to ne, ale co mohu, nahrazuji raději celozrnnou žitnou nebo špaldovou moukou. Mouku si asi rok meleme sami v mlýnku na obilí a řeknu vám, ač  jsme kupovali bio Harmonii, nebyla to celozrnná v porovnání s tím, co si sami umeleme z obilí. Dokonce jsem přešla i na žitnou mouku u mého nejoblíbenější jídla, u halušek. Těsto drží a halušky z žitné mouky jsou snad ještě chutnější než z mouky pšeničné.

Halušky z celozrnné žitné mouky

3 větší brambory
voda
celozrnná žitná mouka
sůl

Brambory nastrouhejte, dolijte trochu vody, přidejte sůl a mouky tolik, dokud nebude konzistence tak akorát, aby se halušky nerozvařily. Raději trochu hustší těsto. Těsto si připravím už ráno, aby si do oběda odpočinulo a pořádně se vše propojilo.
Vařte v horké vodě, dokud halušky nevyplavou na povrch, stačí jim opravdu jen chvilička, cca 5 minut.
Horké halušky dám do větší mísy, kde přimíchám brynzu, zakysanou smetanu  a posypu upraženým špekem nebo anglickou slaninou.



Dobrou chuť.

34 komentářů:

  1. Dobrý den, halušky vypadají nádherně. Určitě vyzkouším. Prosím vás kde kupujete celé obilí? Děkuji, pěkný den Šárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to je skvělý tip, také vyzkouším. Také by mne zajímalo, kde pořizujete celé obilí ve větším množství, a jak jej skladujete? Také mám mlýnek na obilí, ale využívám ho vlastně jen na mletí jáhlové, pohankové a luštěnin. Obilí jako je třeba žito nebo špalda netuším kde v dobré kvalitě ve větším sehnat.Děkuji, Lenka

      Vymazat
    2. Šárko a Lení, bohužel nevím jméno mlýnu. Kamarád jezdí na služební cesty kolem a bere obilí pro sebe i pro nás. Je to někde na pomezí Moravy a Vysočiny, myslím. Doptám se. Skladujeme v pevně uzavřených plastových kýblech v komoře.

      Vymazat
    3. ... ještě jsem zapomněla.V mlýně bereme jen žito, špaldu kupuji BIO v DMku.

      Vymazat
  2. Zdravím,mé nejoblíbenější,mohla bych je denně))))).Já je dělám z pohankové,nemůžu lepek.Hned bych si dala......mňam.Dobrou chuť.Pa,Šárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na nich také závislá, dělám si je každý víkend:-) Ale abych neumořila zbytek rodiny, vařím jim něco jiného, ale Terka jde do nich vždy se mnou:-)

      Vymazat
  3. Dobrý večer, recept je hooodně lákavý, jako ostatně všechny zde uvedené. Uvažujeme o koupi mlýnku na obilí i s vločkovačem, mohu se prosím zeptat jaký máte vy a jak jste s ním spokojeni. Děkuji a přeji zdraví, štěstí a lásku, Katka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme no name darovaný stařičký jen na obilí. Musíme předem opražit obilí, aby se nezanášely kameny v mlýnku a je HROZNĚ hlučný, to mi jediné vadí. Jinak spokojenost. Kamarád si koupil na mlýnek na e-shopu od Kitchenette a nemůže si vynachválit. Cena je tedy hodně vysoká.
      https://www.kitchenetteshop.cz/elektricky-mlynek-na-obili-biotech-lady
      https://www.kitchenetteshop.cz/elektricky-mlynek-a-vlockovac-waldner-biotech-combi-star
      Jedí vločky denně a prý se nedá jejich kvalita srovnat s kupovanými.

      Vymazat
  4. Moniko,vypadají skvěle.Hned bych ochutnala.B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych je mohla denně. Miluju brynzu.

      Vymazat
  5. Vypada krásně! :-)
    Omlouvam se,ale krom otazky,kde kupovat kvalitni zrnicka a kde spravne skladovat,vyvstane jeste otazka - na tak zdrave připravené jidlo uzeninu s tukem?neberte zle,prosim..
    Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, slanina není v žádném případě uzenina - význam slova uzenina lze dohledat na internetu. A co je tak hrozně nezdravého na kousku slaninky ? Na jednu porci jí připadne snad několik gramů. Opravdu je to tak hrozně nezdravé ? Prosím, taky to neberte zle, ale to rýpnutí snad nebylo potřeba.

      Iveta

      Vymazat
    2. Kláro, neberu to vůbec ve zlém, nemusíte se bát. Nikomu nechci radit ani nic vnucovat. Já na dobrém tuku v rozumné míře nevidím nic špatného. Tělu škodí daleko více jiné věci. Hezký den, M

      Vymazat
    3. Jsem ráda, že to neberete zle, ani to zle není myšleno. žádné rýpnutí to nebylo. jenže přesně tak to u nás, v ČR je, kdykoli kdokoli řekne něco, čím výhradně jen nechválí, okamžitě začnou druzí nadávat a osočovat ho..stále nedovedeme diskutovat, aniž bychom se cítili uražení, nebo uráželi druhé..:)
      Klára

      Vymazat
    4. Btw. pro Ivetu - slanina může být uzená i neuzená. a myslím, že moc zdravé to není.. :)

      Vymazat
    5. Ano, vím že je uzená i neuzená, ale slanina není uzenina.
      "Uzenina je homogenizovaný (mělněný) masný výrobek, konzervovaný uzením nebo technologickými náhražkami uzení (rychlosoli, var ve formě, fermentace). Typickým znakem, odlišujícím uzeninu od uzeného masa je homogenizace výchozí suroviny, která potlačuje výchozí skladbu suroviny (příkladem je šunka od kosti" Slanina není homogenizovaný výrobek. I.

      Vymazat
    6. Urcite mate pravdu v homogenite.
      Každopádně uzene potraviny jsou celkove nezdrave a živočišný tuk v podobe slaniny - tedy u zvirete ulozeny tuk, ktery si opet uskvarite a nalozite na sofistikovane ziskane, uchovane a zpracované obili mi přijde jako docela nesmysl.. :-)
      Klára

      Vymazat
    7. Dobry den, na uzenem a uzenine take nevidim nic chutneho a zdraveho.
      A pokud nekdo zverejni clanek o zdrave ci chutnejsi mouce pripravene doma, pak asi zamysli stravovat se zdrave. Spek, slanina a jim podobné ke zdravemu tuku jiste nepatri. Nebo chtela autorka textem proste rict jen neco jineho..:-)
      Markéta

      Vymazat
  6. Tak halušky jsem ještě nikdy nejedla...dae

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak je čas to zkusit :-) Já je dělám i jako přílohu k perkeltu nebo jiným omáčkám. Holky to mají moc rády. Raději než knedlíky.

      Vymazat
  7. Brambory nastrouháte syrové najemno? Já jsem zatím vždy dělala maďarské, jen z mouky, se zelím a uzeným masem, sním jich vždy neskutečné množství, stejně jako syn (no ten vlastně teď sní všechno v neskutečném množství). Bára

    OdpovědětVymazat
  8. Musím to zkusit, dělám vždy s vejcem a hrubou moukou a přijde mi, že musím dát hrozně moc mouky:-(
    Ale nedělala jsem je nikdy s brynzou. Kde ji kupujete? Děkuji, E.

    OdpovědětVymazat
  9. Tyy jo, jak jsem viděla ty fotky, úplně se mi vybavila vzpomínka z konce srpna, kdy jsem si na Slovensku v Tatrách dávala pravé slovenské halušky s brynzou. To byla nádhera :). Věřím, že tyhle se nebudou v chuti o moc lišit, paráda! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moniko, vy jste úžasní. Moc se od vás učím. Děkuji. Lenka B.

    OdpovědětVymazat
  11. Půjdu proti proudu. Nesnáším brynzu. Na Slovensku to je občas utrpení, nějak to příbuzní nechápou :-D.

    OdpovědětVymazat
  12. Moje milovane jidlo... Dokonce jsem na halusky naucila i sveho manzela - cizince - a v Turecku si kvuli nim kysam vlastni zeli :-) Budem si halusky zase muset udelat, se zitnou moukou jsem je jeste nezkousela, super napad!

    OdpovědětVymazat
  13. Hezký pátek, Moni dnes jsem je uvařila,známe a vařím i chlupaté knedlíky docela často.Já neměla brynzu a tak jsme měli jitrničky a opraženou slaninu s cibulkou.Moooc dobrý.Děkuji za připomenutí a přeji krásný víkend na Kopeček.Martina

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý večer, tak jsem před chvílí dodělala halušky, nevím, kde se stala chyba, ale plavaly mi okamžitě a za chvíli byly rozvařené, kdybych je vytáhla hned, tak jsou zase syrové brambory, tak nevím :D Slepice si zítra pošmáknou. Vytáhla jsem jen moučnou vodu v které plavaly na jemno strouhané brambory :D Lendy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jste měla moc řídké těsto, to se pak opravdu halušky úplně rozplynou :-) Těsto musí být fakt dost husté. Pro jistotu je dobré vhodit do vody napřed jenom pár kousků a pokud je to v pořádku, uvařit celou dávku. Pokud se rozpustí, je potřeba přidat mouku.
      My těsto nikdy nenecháváme stát delší dobu, vždy se u nás doma říkalo, že bramborové těsto stáním řídne. Tak možná byste to mohla zkusit taky udělat bez odstátí. Každopádně to zkuste ještě jednou, halušky za to stojí a určitě se už povedou :-) S přáním dobré chuti zdraví I.

      Vymazat
    2. Lendy, dala jste málo mouky. U halušek vždy zkusím jeden kousek do hrnce a koukám, zda se nerozvaří. Také se mi stává se, že dám málo mouky. A tak hned do mísy přisypu, zamíchám a teprve potom liji do hrnce. Těsto hustší příště. Nemusela jste vyhazovat, stačilo přidat mouku, tak pro příště:-)

      Vymazat
    3. Děkuji všem, měla jsem právě moc husté těsto, že mi nechtělo lézt přes děrované síto, tak jsem naředila :-D Jenže já to povařila všechno, tak s tím už nic. Ale vzala jsem tu povařenou směsku a zahustila kuk. škrobem, přidala majoránku, česnek, koření a byly z toho takové br. placky. příště zkusím znovu! Pěkný den.

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥